Čítame // Červená Karkulka

Wednesday, September 05, 2018

Červená Čiapočka je jednou z klasických rozprávok, ktoré má Ninka rada. Veľa ich totiž nemá. Resp. ani nepozná. Dokonca sa ma naposledy spýtala, či jej budem kupovať všetky knižky o Červenej Čiapočke, ktoré vyjdu. Žeby zberateľská mánia? Po maminke? :)

Toto je najkrajšie spracovanie Červenej Čiapočky, aké som zatiaľ videla. Preto sa veľmi teším, že som na ňu narazila.


ČERVENÁ KARKULKA - NADIA FABRISOVÁ
vydavateľstvo CPress / 2018
jazyk český

Knižka je sama o sebe malým umeleckým dielom. Má veľmi pekné ilustrácie a čerešničkou na torte sú strany vyrezávané laserom! Sú dokonalé. Čiapočkine stopy v lese, babičkina háčkovaná prikrývka, stromy v lese. Naozaj do detailu spracované. Zatiaľ knihu chránim ako oko v hlave a pred Naďkou ju radšej kvoli týmto stranám odkladám do vyšších poličiek :).


Príbehom je kniha klasická. Taká akú ju z detstva poznáte. Text je v češtine ale je písaný jednoduchou češtinou a ľahko sa prekladá. Ani pri prvom čítaní som nemusela robiť žiadne odmlky a premýšľať nad prekladom. V poslednom období totiž české knižky prekladám do slovenčiny. 



Červenú Čiapočku vyšle maminka za chorou babičkou na druhú stranu lesa. Po ceste ju zastaví vlk, ktorému dobrosrdečné dievčatko prezradí kam sa chystá. Keď príde Čiapočka k babičkinej chalúpke, tak v posteli už v odpočíva spokojný vlk. V texte sú klasické otázky typu: "Babička a prečo máš také veľké uši?" "A prečo máš také veľké oči?" "A také veľké ústa?". Na záver sa všetko dobre skončí a horár Čiapočku a babičku zachráni.



Klasická rozprávka ako ju poznáme. Ninka sa veľmi nad dejom nepozastavovala. Rozprávku už poznala z inej knižky. Ale vo všeobecnosti, povedala som jej, že je to len "akože" a všetko je len v rozprávke. Nepýtala sa ma, ako je možné, že vlk zhltol babičku a Čiapočku a ako ich vlastne horár zachránil. Ani nič podobné. Myslím, že ešte veľmi nevie rozpoznať pojmy život a smrť, takže to nerieši. Príbeh sa jej ale páči natoľko, že sme si rozprávku už doma aj zahrali. Rozdelila úlohy medzi členov rodiny a bola zábava :).


Knihu odporúčam pre deti od 4 rokov, keďže na príbeh treba zo strany detí predsa len trochu pochopenia. Ale kľudne skúste aj s mladšími. Ninka predsa len 4 roky ešte nemá. Len si pri mladších dávajte pozor, aby ste o tie krásne, laserom vyrezávané, stránky neprišli :).

Knižku nájdete na stránke Martinusu TU.
Ako vás zaujala? :)
Nina




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe