Tipy na vianočné a zimné detské knižky - veľký prehľad

Sunday, November 18, 2018

Koncom októbra som vám avizovala, že spravím súhrnný článok s tipmi na knižky s vianočnou a zimnou tématikou, keďže mnohé ste sa ma to pýtali. Tento článok je ale beh na dlhé trate, preto vám ďakujem za trpezlivosť. Deň, čo deň ste mi písali, či už článok je a kedy bude :).

Keďže nové vianočné knihy vychádzajú len teraz , tak som chcela počkať na ne, aby bol článok, čo najkompletnejší. To určite chápete :). Veď predsa do začiatku adventu sú ešte necelé dva týždne, takže knihy stíhate pokúpiť, aj keby ste ich chceli baliť do adventného kalendára.


Knižky som rozdelila do piatich vekových kategórii. Ale nemusíte sa ich presne pridŕžať. Ja som viaceré pozerala s Ninkou aj skôr a napríklad text nečítala a len sme sa rozprávali o obrázkoch. To už je na vašom zvážení. Pri každej knižke nájdete môj krátky opis, 4 fotky (snáď dostatočný počet) a link na Martinus, kde si môžete o knižke prečítať anotáciu z vydavateľstva.

KNIHY PRE DETI VO VEKU 1 - 2 ROKY


POTULKY ZIMOU - ROTRAUT SUSANNE BERNER
O série Potulky som písala nedávno. Celý článok si môžete prečítať TU. Potulky zimou je veľkoformátové hľadacie leporelo, ktoré má celostranové ilustrácie. Niektoré postavy sú pomenované a zažívajú v knihe rôzne príbehy. Postupne prechádzajú zo strany na stranu. Kniha má veľa detailov, o ktorých sa môžete rozprávať. Môžete sledovať jednu osobu na jednotlivých stranách alebo sa rozprávať komplexne o danom obrázku, čo všetko vidíte. Možností je veľa a na rozvoj fantázie a rozširovanie slovnej zásoby je kniha ako stvorená.

Potulky zimou nájdete na stránke Martinusu TU.





CO SE DĚJE O VÁNOCÍCH - ANNE SUESS
Ďalšie krásne veľkorozmerové leporelo s celostranovými ilustráciami. Má iba 4 dvojstranny. Na prvej je vyobrazené námestie s vianočnými trhmi, na druhej prierez veľkým domom, kde sa deje veľa zaujímavých vecí a je tam mnoho vianočných detailov, stačí si k ním vymyslieť príbeh. Na tretej dvojstrane je vyobrazená atmosféra Štedrého večera a rozbaľovanie darčekov a na poslednej, štvrtej zima v lese a kŕmenie zvieratiek.

Co se děje o Vánocích nájdete na stránke Martinusu TU.





KRTKO A ZIMNÉ RADOVÁNKY - ZDENĚK MILER
Tradičný Krtko je u detí stále veľmi obľúbený. Tento má vyrezávané strany, preto sa malým deťom dobre otáčajú. Text je veľmi jednoduchý. Krtko a jeho kamaráti sa zabávajú vonku v snehu, lyžujú a sánkujú sa.

Krtko a zimné radovánky nájdete na stránke Martinusu TU.





A ešte pár tipov na knižky, ktoré doma nemáme a sú aktuálne dostupné. Leporel predsa len toľko na túto tému doma nemáme. Všetky okrem Krtka sú z vydavateľstva Svojtka a obsahujú rôzne posuvné prvky. Okrem leporela Zimná krajina, ktoré má strany vyrezávané.

Zimná krajina
Snehová kráľovná
Čo sa deje V jasličkách
Zvieratá v zime
Veselé Vianoce
Luskáčik


KNIHY PRE DETI VO VEKU 2 - 3 ROKY


KRTKO A SNEHULIAK - ZDENĚK MILER
Ďalší milý krtkovský príbeh. Táto knižka je už ale klasická listová a odporúčam ju ako vidíte už pre trochu staršie deti.
Krtko si postaví snehuliaka, ten ožije a stanú sa z nich nerozluční priatelia. Zabávajú sa, šantia, sánkujú. Zima postupne končí a snehuliak sa začne topiť. Našťastie im pomôžem psík záchranár a podarí sa im snehuliaka zachrániť, tým, že ho vyvezú lanovkou vysoko na kopce. Krtko už len musí počkať celý rok na ďalšiu zimu, kedy bude môcť Snehuliak opäť zísť z kopcov dolu.

Krtko a snehuliak nájdete na stránke Martinusu TU.





VIANOČNÁ NOC
Toto je aktuálna novinka na trhu. Vianočná okienková knižka. Už som stihla napísať aj recenziu s množstvom fotiek. Môžete si ju pozrieť TU.
Je to zjednodušene opísaný biblický príbeh narodenia Ježiška. Dotvorený množstvom okienok. Napriek tomu, že je kniha o biblickom príbehu, tak si našla miesto aj u nás. Naďka aj tak najviac obzerá zvieratká ;). Odporúčam pre veriacich, aj tých bez vierovyznania.

Vianočnú noc nájdete na stránke Martinusu TU.





PRITÚĽ SI MA - SOPHIE SCHOENWALD
Ak máte doma dieťatko vo veku okolo 2 rokov, tak rozhodne odporúčam toto leporelo. Je božské. Je interaktívne a zapája malého čitateľa do deja. Vyzýva ho, aby zakryl dieru v ľade, aby tam vajíčko nespadlo, aby vajíčko pošúchalo a zohrialo ho, aby tučniačika pobozkalo. Leporelo môžete čítať samozrejme aj menšími deťmi ale podľa mňa si ho užijú viac väčšie deti, ktoré pekne vedia plniť úlohy :). Moja štvorročná Ninka toto zbožňuje a očká sa jej rozžiaria hneď ako ho niekde zbadá :).

Pritúľ si ma nájdete na stránke Martinusu TU.





VIANOČNÉ KOLEDY
Vianočné koledy musia byť. Ja ich teda rada spievam a nie čítam ale popravde som od detstva na ne pozabúdala. Túto knihu sme dostali do daru a sú v nej koledy známe, aj pre mňa neznáme. Vždy doplnené aj notami.
Z tých známych spomeniem: Búvaj Dieťa krásne, Narodil sa Kristus Pán, Tichá noc, Šťastie, zdravie, pokoj svätý, Aký je to svit, Poďme, bratia, do Betléma

Vianočné koledy nájdete na stránke Martinusu TU.





TERKA SA UČÍ LYŽOVAŤ - LIANE SCHNEIDER
Kamarátky Terky u nás nesmú chýbať. Túto sme doteraz nemali. Dievčatá ju dostanú pod stromček aj spolu s ďalšími do série. V tejto sa vydá Terka s rodičmi na chatu. Prihlásia ju na kurz lyžovania a s ostatnými deťmi sa učí lyžovať. Určite zas pekná do série. A vlastne jediná, kde je sneh.

Terka sa učí lyžovať nájdete na stránke Martinusu TU.





TERKA OSLAVUJE VIANOCE - LIANE SCHNEIDER
Tak túto Terku už máme napozeranú odpredu, dozadu. Sú v nej vykreslené rôzne vianočné tradície a pokladám ju za jednu z najlepších vianočných knižiek, ktoré pekne opisujú to, čo dieťa počas adventu skutočne zažíva. Terka sama vyrába ozdoby na stromček, sama robí adventný kalendár pre rodičov, deti si čistia čižmičky, aby im ráno Mikuláš doniesol niečo pekné. Zapaľujú s rodičmi sviečky na adventnom venci, idú na vianočné trhy, Terka vyberá s tatinom stromčke, ktorý potom doma všetci spolu ozdobia. Na záver je štedrovečerná večera a čarovné prekvapenie pre Terku :). S krátkym textom a výstižnými ilustráciami :).

Terka oslavuje Vianoce nájdete na stránke Martinusu TU.





KUBKO SA TEŠÍ NA VIANOCE - CHRISTIAN TIELAMANN
Kamarát Kubko je ekvivalent knižiek o Terke. Oplatí sa mať doma aj toho. Opäť sú v ňom opísané rôzne vianočné činnosti. Maminka spraví pre deti adventný kalendár, následne Kubko vyrába vlastný pre svojho zajačika. Potom Kubko s Pavlínkou vyrábajú vlastnosručne darčeky pre všetkých najližších lebo veď počas Vianoc treba spraviť radosť každému. Páči sa mi, že vianočný stromček vykopú a doma zasadia do kvetináča. Deti potom majú vstup do obývačky zakázaný a stromček nezdobia. Dvere sa otvoria až na druhý deň po spoločnej rodinnej štedrovečernej večeri. Bratia dostanú to, čo si želali a šťastne zaspia pod stromčekom.

Kubko sa teší na Vianoce nájdete na stránke Martinusu TU.





A tipy na knižky, ktoré som doma nemala?
V tejto kategórii mi napadol jeden. Knižka Hádaj, ako veľmi Ťa mám rád - V zime.


KNIHY PRE DETI VO VEKU 3 - 4 ROKY


LUSKÁČIK
Rozprávka napísaná podľa poviedky od E.T.A. Hoffmanna. Tradičný príbeh o Luskáčikovi s peknými snivými ilustráciami. Mne sa občas pri čítaní plietol jazyk a niektorá skladba viet mi nesedela a nečítala sa knižka tak zľahka ako by mohla. Ale deťom sa Luskáčik aj Snehová kráľovná, ktorú nájdete nižšie páčila.

Luskáčika nájdete na stránke Martinusu TU.





SNEHOVÁ KRÁĽOVNÁ
Rozprávka napísaná podľa príbehu Hansa Christiana Andersena. O Kajovi, Gerde, o ich priateľstve a láske. Ilustrácie sú opäť veľmi pekné maľované, detské. Mne osobne príde ten príbeh veľmi zjednodušený oproti originálu ale deťom to stačí. Takých klasických rozprávok doma veľa nemáme, tak z vianočných aspoň tieto dve.

Snehovú kráľovnú nájdete na stránke Martinusu TU.





MOJA VIANOČNÁ KNIŽKA - STANKA PRECLÍKOVÁ WURFL
Vianočná knižka od slovenskej autorky, ktorá deťom predstaví Vianoce, základné veci, ktoré ku nim patria. Sú v nej príbehy, básničky, pesničky aj s notami. Aby ste mali lepšiu predstavu, tak vám vypíšem názvy príbehov: Narodenie Ježiška, Pastieri a anjel, Ježiško nezabúda, Chlpatý vianočný darček, O zlatom kaprovi, O medvedíkovi, ktorému sa nechcelo spať, Vo svete nenosí darček iba Ježiško, O malom vianočnom stromčeku, Čarovné Vianoce, O dievčatku, ktoré neverilo na čarovnú moc Vianoc. Hlavnými hrdinami sú hlavne deti a zvieratká. Príbehy sú relatívne dlhé, takže dvojročné dieťa ich ešte nevydrží pravdepodobne počúvať.

Moju vianočnú knižku nájdete na stránke Martinusu TU.





TAJNÝ VIANOČNÝ HOSŤ - ANNETTE AMRHEIN
Milý zvieratkovský príbeh, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Ikar len pár týždňov dozadu. Knižka je bohato ilustrovaná a na každej strane je len malý stĺpček s textom. Príbeh, o tom, ako sa Medveď nasťahoval do lesa a musel si prikloniť ostatných obyvateľov lesa na svoju stranu. Tí ho spočiatku neprávom označili za nepriateľa a zbytočne sa ho báli. Ale Medveď dobrák zatiaľ pre nich chystal vianočnú oslavu. Ako to celé dopadlo sa prečítate už v knižke :).

Tajný vianočný hosť nájdete na stránke Martinusu TU.





VÁNOCE Z CELÉHO SVĚTA
Milá, ilustrovaná knižka od Márie Neradovej. V knihe je minimum textu, celostranové ilustrácie a zopár úloh pre deti. Na jednotlivých stranách sú zobrazené Vianoce v rôznych krajinách. Opisy a príbehy si musíte vymýšľať samy. Jediné, čo ma mrzí, je to, že nikde nie je napísané, ktorú krajinu aktuálne ilustrácia zobrazuje. Sú tam omaľovánky, priraďovačky, hádanky ... :).

Vánoce z celého světa nájdete na stránke Martinusu TU.





KNIHY PRE DETI VO VEKU 4 - 5 ROKOV


VEĽKÁ KNIHA SNEHU A ĽADU
Knižks Veľká kniha snehu a ľadu je originálna encyklopédia zameraná na rôzne fakty a informácie, ktoré súvisia so snehom. Je určená pre staršie deti ale ak knižku nebudete deťom čítať, tak sa môžete rozprávať len o ilustráciach. Kniha je rozdelená na 5 kapitol a v každej sa dá jedna dvojstranna ešte aj rozložiť a spraví sa z nej vlastne štvorstranna. Tie Ninku bavia najviac.

V knižke sa dozviete o vzťahu snehu a zvieratiek, rastliniek, ľudí, o živote na Antarktíde, či Arktíde. ako sa stavia iglu a veľa veľa ďalších zaujímavých snežných informácii. Kto miluje zimu, tak budete túto knižku určite ľúbiť.

Veľkú knihu snehu a ľadu nájdete na stránke Martinusu TU.





TANEC SNEHOVEJ VLOČKY
Táto vyslovene zimná knižka je krásna, jemná, s krátkymi textami a oku lahodiacimi ilustráciami, ktorú sú ladené do zimných farieb. Je dvojjazyčná a na každej strane je text preložený aj do angličtiny.
Množstvom slov by sa zdalo, že knižka je vhodná aj pre dvojročné deti ale témou sa hodí skôr ku starším. Chlapec sa zamýšľa nad svetom naokolo, v rukách mu ožije snehová vločka, ktorú skúma a ktorá mu povie o ich krásnom ale krátkom svete. Príbeh nie je vyslovene ukončený a s deťmi tak máte priestor na rozhovor. A v závere knižky, deti nájdu pár úloh na dokreslenie.

Tanec snehovej vločky nájdete na stránke Martinusu TU.






NA HORÁCH V ZÁVEJOVE - BJORN RUNE LIE
Knižka od nórskeho výtvarníka a ilustrátora. Obsahuje minimum textu ale zato nápadité ilustrácie. Zobrazuje krásny zimný svet Nórska. Mne svojou témou pripomína český film Sneženky a machri :). Buď ju budete milovať od prvého momentu a očarí vás alebo sa vám bude zdať málo detská.

Na horách v Závejove nájdete na stránke Martinusu TU.





MIMI A LÍZA - ZÁHADA VIANOČNÉHO SVETLA
Na Vianočnú Mimi a Lízu som sa neskutočne tešila. Síce moja Ninka prichádza knižkám o Mimi a Líze na chuť až teraz lebo sú predsa len určené až pre väčšie deti (okolo 5 rokov) ale ja som si ich čítala a snívala s nimi :). Tento týždeň bude mať premiéru v kine filmové spracovanie a od 23.12. ju budete môcť vidieť na RTVS aj ako večerníček. Knižka je rozdelená na 5 častí, ktoré na seba ale nadväzujú a vytvárajú jeden spoločný príbeh o vianočnom svetle.

Samostatnú recenziu o vianočnej Mimi a Líze napíšem za pár dní.
Moje recenzie o knižkách Mimi a Líza 1 a Mimi a Líza 2 si môžete prečítať TU a TU.

Mimi a Líza Záhada vianočného svetla nájdete na stránke Martinusu TU.





STÍNA - LANI YAMAMOTO
Autorka knihy, pôvodom z USA sa pred viac ako 20timi rokmi presťahovala na Island. A práve táto kniha odráža jej pocity, ktoré mala, keď si nevedela zvyknúť na chladné islandské počasie. Divečatko menom Stína totiž nemá rado zimu. Ukrýva sa pred ňou, radšej si spraví zásoby a zabarikáduje sa doma na celé zimné obdobie. Kniha je o osamelosti, samostatnosti, o vynaliezavosti ale nakoniec o tom, že predsa najlepšie je, byť s priateľmi a prekonať svoj strach a vidieť a objavovať nové veci.
Knižka má krátke texty, necháva priestor na vás, čo k nej deťom dopoviete.
Na moje prekvapenie, keď som ju prvýkrát čítala s Ninkou, tak sme si ju prešli dookola hneď trikrát. A párkrát ju vytiahla aj potom. Keď sme spolu vyťahovali pred pár týždňami do poličky zimné a vianočné knihy, ktoré máme cez rok schované, tak ju opäť táto zaujala ako prvá a išli sme čítať tú. Popravde neviem, čo sa jej na nej páči. Na prvý pohľad si možno niektorí aj poviete, že kniha nie je pre malé deti a nemá im čo ponúknuť. Ale práve vy ako rozprávať z nej musíte vyzdvihnúť to, čo v sebe skrýva.

Stínu nájdete na stránke Martinusu TU.





KEĎ PRÍDE ZIMA DO SNEHOVEJ VSI
Knižka obsahuje 5 príbehov. Navzájom spolu vôbec nesúvisia. V jednej vystupujú ľudia, v ďalšej zas zvieratká. Sú celkom dlhé, 6 až 8 stranové s relatívne hustým textom, preto som ju zaradila medzi knižky pre štvorročné deti. Nájdete tam príbehy: Vianočná jazda, Večer plný prekvapení, Kúzelný darček, Medovníkový stromček, Rozruch na ľade. Každá ale súvisí so zimou, snehom alebo štedrým večerom.

Keď príde zima do Snehovej Vsi nájdete na stránke Martinusu TU.




KTO NÁM Z NEBA SYPE SNEH
Táto knižka nie je čisto so zimnou tématikou aj keď jej názov by tomu tak nasvedčoval. Celkovo knižka obsahuje sedem príbehov o živote rodinky krtkov Ňufíkovcov. Príbehy sa odohrávajú od jari do zimy. Ňufíkovci majú 13 detí, z toho posledné dve sú dvojičky, ktoré sa narodia na začiatku knihy a okolo nich sa točí každý príbeh. To, kto nám z neba sype sneh, sa dozviete práve v poslednej zimnej kapitole. Odporúčam, prečítajte si moju staršiu recenziu na celú knihu, ktorú nájdete TU.

Kto nám z neba sype sneh nájdete na stránke Martinusu TU.





Na záver tipy z kníh, ktoré doma nemáme. Jedno je novinka, ktorá výjde len tento týždeň a určite vám o nej napíšem aj samostatný článok lebo vyzerá veľmi vydarene - Králik a medvedica.
A ešte dve české knižočky, ktoré sú veľmi obľúbené.
Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my
Ježíšek
A posledná, knižka zo série o psíkovi Claude, tentokrát Claude na horách, ktorá sa odohráva v zime :).



KNIHY PRE DETI VO VEKU 5 ROKOV A VIAC


ZACHRÁNĚNÉ VÁNOCE - LENKA ROŽNOVSKÁ
Pekný vianočný príbeh o malom Františkovi, ktorý sa vydal na Štedrý deň po Betlehemské svetlo do kostola a po ceste zažil veľa vecí.
Ja viem, že je kniha v češtine ale ja tak rada zbieram milé vianočné knižky, tak som sa jej neubránila a máme ju ešte od minulých Vianoc :).

Zachráněné Vánoce nájdete na stránke Martinusu TU.





VÁNOCE ZA DVĚŘMI - BARBORA VAJSEJTLOVÁ
Ak čítavate s deťmi v češtine, tak túto vianočnú knižku odporúčam. Je veľmi pestrá, o živote súrodencov Terezky a Jendy, ktoré prežívajú presne tie situácie, ktoré aj vaše deti. Píšu lisť Ježiškovi, obávajú sa čertov, nevedia sa dočkať príchodu Mikuláša, pečú koláče, idú sa sánkovať, hrať s kamarátmi vonku hokej, na prechádzku do lesa. Práve to sa mi na nej páči najviac, že je taká skutočná.

Vánoce za dveřmi nájdete na stránke Martinusu TU.





VIANOČNÉ MYSTÉRIUM - JOSTEIN GAARDER
A tento článok uzatvára knižka Vianočné mystérium od svetoznámeho nórskeho spisovateľa s krásnymi ilustráciami Vlada Kráľa. Detská kniha pre celú rodinu a kľudne si ju môžete kúpiť aj keď ste bezdetní :).
Je to kniha, ktorá vás môže sprevádzať celým adventom. Je rozdelená na 24 častí, tak, aby na každý deň adventu vyšiel jeden príbeh. V knihe sa prekrývajú dva deje. Jeden, kde si chlapec Joachim každý deň otvára netradičný adventný kalendár, z ktorého vždy vypadne lístok s časťami príbehu. A práve príbehy z lístočkov vytvárajú druhú dejovú líniu o dievčatku Elisabet a ovečke, ktorí putujú do Betlehema, kde sa má narodiť Jezuliatko.
Kniha vás vtiahne do deja a verte mi, tešíte sa spolu s Joachimom, čo bude v kalendári zas ďalší deň. Ja mám knihu rozčítanú asi do polovice a teda nečítam ju štýlom jeden príbeh na jeden deň ale vám odporúčam, nechať si ju naozaj na adventné obdobie a čítať po častiach :).
Knižka je textovo náročnejšia, odporúčam pre deti od 6 rokov.
Akonáhle ju dočítam, napíšem vám celú recenziu, nech vám knihu opíšem podrobnejšie.

Vianočné mystérium nájdete na stránke Martinusu TU.





A posledné dva tipy veľmi pekných knižiek.
Slovenský detský rok je perfektná kniha, ktorá opisuje slovenské zvyky, ktoré sa postupne dejú na Slovensku. Naozaj pekne je tu opísaných veľmi veľa vianočných zvykov počas celého decembra.
Vianočná koleda od Charlesa Dickensa nesmie chýbať :).


Gratulujem, dočítali ste sa, resp. určite aj preskrolovali až na koniec :).
Budem veľmi rada, ak mi napíšete spätnú väzbu. Môžete mi veriť, že tento článok vznikal veľmi dlho, preto ma poteší, keď mi dáte vedieť, či sa páčil, prípadne, čo vám chýbalo.
A dajte mi kľudne vedieť, keď sa niečím inšpirujete a kúpite na doma pre vaše deti :),

Pekné zimné čítanie želám,
Hlásia sneženie, tak sa nám to dnes aj tématicky hodí :),
Nina

You Might Also Like

7 comments

  1. Uzasna recenzia. Dakujem krasne. Velmi mi pomohla pri vybere vianocnej knizky :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem krásne. To sa veľmi teším, že poslúžila :).

      Delete
  2. Pekná práca. Určite mnohým pomôže pri rozhodovaní. My už tiež máme tie svoje doma a veru, prelínajú sa:-)

    ReplyDelete
  3. Krasny vyber.napocitala som 8 co uz mame.pripadne su uz objednane ale objavila som aj nove,ktore pribudnu na wishlist na buduce Vianoce :) a pojdeme aj do kniznice.Skvele fotky :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem veľmi pekne :). Som rada, že článok inšpiroval k ďalším :).

      Delete
  4. Prosím odkiaľ máte tých ľadových medveďov? sa mi zapáčili :) Ďakujem Tina

    ReplyDelete

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe