Učíme sa čísla

Thursday, April 05, 2018

Medzi základné veci, ktoré sa dieťa naučí ešte predtým než ide do škôlky, je určite aj počítanie od 1 do 10. Určite to nie je nutnosť vedieť to skôr ale ide to akosi samo. Veď čísla sa používajú pri toľkých činnostiach. 
Ninka má skvelú pamäť. Nalepilo sa na ňu toľko pesničiek, ktoré si spievame, že len oči vyvaľujem, keď si ich sama od seba začne cez deň pospevovať pri hraní alebo pri uspávaní svojej bábiky. Je to také krásne, úplne sa vtedy roztápam :).


Básničky letia u nás pomenej, na tie ja veľmi nie som. Ale náš dedo jej poctivo, odmala, rátal pršteky a popritom hovoril o tom riekanku. A nič! Jeden, dva, tri, štyri, päť, už to vieme naspamäť! proste u nej nefunguje! Má tri a pol roka a stále hovorí 1,2,3, potom nevie, a potom 5. A to donedávna bolo 1,2,3,8,9,10 :). Vizuálne rozpozná jednotku, dvojku, trojku, päťku a ešte osmičku lebo sa podobá na písmenko B ako babi (to máme také memotechnické pomôcky). Zvyšné sú o náhode.

Tak som si asi pred mesiacom povedala, že skúsim podporiť učenie čísel nejakými hračkami. Také u nás zatiaľ absentovali. Vybrala som hneď dve, obe od značky Janod. Možno máte niektorá doma podobný antičíslový prípad a inšpirácia sa vám zíde :).


Prvou hračkou je Ježko, drevená hračka na vkladanie. Zaujal ma svojim dizajnom a riešením. A má veľmi príjemné farby! Obsahuje 10 pichliačov - kužeľov. Každý je označený číslom a je inej farby. Keď kužeľ zdvihnete, tak sa pod ním nachádza daný počet bodiek. My sa s ježkom hráme tak, že hovorím Ninke čísla a ona mi má podať daný kužeľ z ježka. Už ťažšie je, keď si všetky pichliačiky vyložíme von a Ninka ukladá podľa bodiek kužele späť. Dávam jej ich napreskačku, nech to nemá také jednoduché.





Druhou hračkou je vkladacie puzzle s číslami. Balenie obsahuje 10 kartónových dielikov (veľké puzzle), ktoré do seba zapadajú a 10 drevených 3D čísel. Vytvoríte húsenicu, ktorá na každom brušku má nakreslené nejaké zvieratko a podľa ich počtu, priradíte správne číslo do výrezu. Nápovedou pre dieťa jej aj podfarbenie výrezu. To pomáha hlavne pri čísle 6 a 9. 
Na rozdiel od ježka, si pri tejto hre dieťa číslo aj ohmatá. 3D čísla sú super. Dajú sa z nich tvoriť aj iné dvojciferné čísla. Ninke som tak ukázala, koľko rokov mám ja, tato, aj celá zvyšná rodina. Iba číselko 0 potom chýba. My ich dokonca využívame aj mimo tejto hračky. Rozložíme si Ninkine postavičky pred seba a každej postavičke priradíme číslo podľa toho, koľko má rokov :). Ninka to má v hlave pekne premyslené. Kto je starší, kto mladší, kto už chodí do škôlky a kto do školy :). A ďalších využití je naozaj veľa.








Budem rada, ak som vás inšpirovala a podnietila k učeniu čísel aj takouto hravou formou. Kľudne mi dajte vedieť, či sa vám páčia články aj takéhoto charakteru :).
Hračky nájdete na e-shope Kidmania. Ježka TU a vkladacie puzzle s 3D číslami TU.

Pekný večer želám,
Nina

PS: nezabúdajte, že kúpiť hračky nestačí. Najdôležitejšie je dieťaťu venovať svoj čas a svoju pozornosť!







You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe