Čítame // Bračekovia Mravčekovia - Jozef Pavlovič

Wednesday, January 31, 2018

Bračekovia mravčekovia - príbehy dvoch mravčekov Jula a Gusta, ktoré vám čítavali možno ešte vaši rodičia, keď ste boli malí.


BRAČEKOVIA MRAVČEKOVIA - JOZEF PAVLOVIČ
ilustrácie Jarmila Dicová
vydavateľstvo Verbarium / 2014

Knižka Bračekovia mravčekovia bola pred pár rokmi znovu vydaná vydavateľstvom Verbarium. Krásne, s pôvodným ilustráciami ešte z roku 1972, kedy knižku napísal jej autor Jozef Pavlovič.


Obsahuje veselé príbehy dvoch bračekov mravčekov. Sú relatívne krátke, trojstranové alebo štvorstranové. Takže si knižku ľahko rozdelíte na viac dní.


Knižka je veľmi milá - veselá a dôvtipná. Napríklad aj samotní hlavní hrdinovia sa volajú podľa mesiaca, v ktorom sa narodili - júl a august. Mravčekovia v každej rozprávke niečo nové objavujú a skúšajú. 
Okrem nich vystupuje v knihe viacero iných drobných zvieratiek - slimák Herkules, čmeliak Gorazd, pavúk Križiak, redaktor Krt, svrček, sýkorka Dorka, lienka Anulienka, doktor Bonifác Sršeň a mnohé ďalšie. Z obyvateľov "sídliska" ide dobrota a vzájomne si pomáhajú. Mám rada takéto zvieratkovské knižky. Podľa mňa sú pre malé deti ako stvorené!


Knižka je vhodná približne pre deti od 5 rokov. Na samotnej knižke sa síce uvádza vhodnosť od 6 rokov ale v tomto veku, to začína byť už dosť individuálne. Textu je tu už viacej. Ale veľmi ľahko sa číta. Skladba viet je veľmi príjemná a dobre sa počúva. To si u tejto knižky veľmi cením.


Ilustrácie sú pôvodné, klasické z roku 1972. Mne sa páči ich maľovaný štýl. Vidno, že neboli tvorené graficky na počítači :). Pekne dotvárajú text. Ilustrácii je tu už pomenej a na niektorých stranách nie sú vôbec. Pár je ich ale aj celostranových.


Z knižky mám veľmi pohodový a príjemný pocit. Človek sa normálne usmieva popod fúz ako to číta :). Ninke som ju zatiaľ nečítala lebo pomer ilustrácii a textu by ešte nezvládla ale v knižničke si na dievčatá určite počká.

Nina

PS: knižku si môžete objednať napríklad priamo vo vydavateľstve Verbarium


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe