Čítame // Marta a Jonatán

Friday, May 10, 2019

Kniha Marta a Jonatán má pár prvenstiev. Je to prvá kniha od českého autora a ilustrátora Petra Horáčka, ktorá vyšla v slovenčine. A taktiež je to prvá kniha, ktorú sa rozhodli vydať dve skvelé ženy, Viki a Alžbeta ako OZ Čítajme si spolu.


MARTA A JONATÁN - PETR HORÁČEK
ilustrácie Petr Horáček
OZ Čítajme si spolu / 2018

Petr Horáček je celosvetovo známy ilustrátor. Žije a tvorí v Anglicku. Niekoľko kníh bolo preložených do češtine ale Marta a Jonatán je prvou knihou preloženou do slovenčiny.
Knihu by som odporučila približne pre deti od 2 rokov. Nie je to už leporelo, má tenké strany ale dostatočne pevné, aby odolali aj tým menším prstíkom. Dievčatá si dali naozaj prácu aj so samotným spracovaním knihy. To vždy ocením a páči sa mi to.


Príbeh je jednoduchý, krátky ale poučný a dobre cielený. Opäť platí, v jednoduchosti je krása. Je to príbeh o dvoch osamelých dážďovkách, ktoré sa stretnú, keď sa obe zahryznú do tej istej hrušky. Každá ju pojedá z jednej strany, až na seba narazia a začnú sa o hrušku škriepiť. A tak sa naťahujú a motajú, až sa úplne zamotajú, že sa nevedia rozpliesť. Dážďovky sa tak musia naučiť žiť spolu a o všetko sa deliť. Také pravé zo života, iba prenesené do zvieratkovskej ríše. Príbeh v tomto bode nekončí ale viac vám neprezradím :).



V knihe sa nachádza pár výrezov a prstíkových otvorov. To deti milujú. Mňa hneď po prvom prezretí, ohúrila ilustrácia melónu, ako sa z celého melóna, razom stane odkrojený kúsok :). A keď som sa pýtala Nini, čo sa páči najviac jej, tak mi odpovedala, že to, ako sa dážďovky do seba zamilujú :).

Je to láskavý detský príbeh o priateľstve, vernosti a láske.
Nina

PS: knihu si môžete kúpiť na stránke Martinusu TU.




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe