Vianoce 2019 // Tipy na krásnu detskú knihu pod stromček

Sunday, December 08, 2019

Tento článok som vám sľúbila už pred pár týždňami a popravde som myslela, že ho zvládnem zverejniť skôr ale bohužiaľ nebolo to v mojich silách. Možno ešte niekomu pomôže vybrať peknú knihu pod stromček. Lebo kniha je vždy dobrý nápad. A ak neviete, čo kúpiť malému dieťatku, svojmu, kamarátkinmu, či bratrancovi, sesternici v rodine, tak siahnite po knihe.

O pár dní zverejním článok s vianočnými a zimnými knižnými novinkami tohto roka a nechcela som knihy zdvojovať, takže tie v dnešnom článku nenájdete.


O knihách sa už veľmi rozpisovať nejdem, o drvivej väčšine som už písala recenziu na mojom Instagrame, či Facebooku. Ale rozdelila som vám tipy pekne podľa vekových kategórii :).

PS: nezabúdajte, že vek je len približný a každé dieťatko je individuálne. A samozrejme tipy sú zostavené podľa kníh, ktoré máme odskúšané my doma.

KNIHY PRE DETI OD 1 DO 2 ROKOV

Potulky
Edícia Potulky nie sú tohtoročnou novinkou. Ale nemohla som ich vynechať. Je to number one medzi veľkoformátovými obrázkovými leporelami. Ich pozitíva sú v tom, že postavy sa v jednotlivých knihách opakujú. Že všetky knihy majú vykreslené tie isté prostredia, ktoré sú vždy prispôsobené danému ročnému obdobiu. A že postavičky v každej knihe zažívajú svoj mikropríbeh.

Nájdete ich na Martinuse TU.


3D Učenie 
Edícia 3D Učenie z vydavateľstva Yoyo Books má 4 tituly: Farby, Zvieratá, Čísla a Protiklady. Malé deti tieto 3D efekty milujú. Len sa treba zmieriť s tým, že ak chcete nechať dieťa knižku objavovať, tak pravdepodobne skončí v trochu inom tvare :).

Knihy nájdete na Martinuse TU.


Posuň a pozri
Opäť pekná leporelová edícia, kde knižiek vyšlo viac. Deti môžu na každej strane niečim pohnúť, vysunúť alebo zasunúť, takže nič viac im k šťastiu netreba.

Knihy nájdete na Martinuse TU.


Spinkaj malý ježko
Druhá knižka v poradí, po úspešnej prvej knihe Pritúľ si ma. Je interaktívna a autor zapája deti milo do deja.

Knihu nájdete na Babyknihy TU.


V záhrade
Jednoduchý príbeh, ktorý zvládnu čítatť s vami už aj tí najmenší. S veľkými jednodznačnými ilustráciami, ktoré sa navyše usmievajú :). Deti v´daka knižke spoznajú rôzne druhy ovocia a zeleniny a zamilujú si ju.

Knihu nájdete na eshope Egrešu TU.


Básnička Ti pomôže
 Knižka s krátkymi vtipnými básničkami od Daniela Heviera, ktoré si deti zamilujú. Všetky na témy, ktoré deti občas trápoa. Umývanie zúbkov, vstávanie, obliekanie, užívanie lieku, česanie...

"Nabok, vlásky, utečte,
hrebeň ide po ceste!
Ešte vydrž, hlavička,
hotová je cestička."

Knihu nájdete na Babyknihy TU.


Kniha do vody
Toto nie je tradičná kniha ale musela som ju sem zaradiť. Mäkké leporelo určené do vody. Pre menších skvelé do vane, pre väčších aj na maľovanie štetcom. Knihy sú čiernobiela a po kontakte s vodou sa krásne sýto zafarbujú.

V edícii vyšli knihy štyri. Nájdete ich na Babyknihy TU.


KNIHY PRE DETI OD 2 DO 3 ROKOV

Rok v lese
Táto kniha opäť nie je novinkou tohto roka ale je tak obľúbená, že som ju sem zaradila. Veľkoformátové leporelo s krásnymi ilsutráciami od Emilia Dziubak. Jedno prostredie v lese, rovnaké zvieratká ale 12 krát inač. Každý mesiac v roku tu predsa vyzerá odlišne :).

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Slovensko, hľadaj a nájdi
Po úspešnej knihe Bratislava, hľadaj a nájdi vyšla kniha Slovensko, hľadaj a nájdi. Opäť hľadacie leporelo, ktoré sa snaží deťom vykresliť aj trochu histórie a medzi bežných obyvateľov poskrývali aj rôzne historické postavy. Nájdete tu ilustrácie napríklad Bánskej Štiavnice, Oravy, Košíc, aj Čičmian.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Veľká knižka Hasiči pro malé vypravěče
Veľkoformátové leporelo s hasičskom témou. Baví nie len chlapcov. Naďkine obľúbené :).

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Marta a Jonatán
Láskavý detský príbeh o priateľstve, vernosti a láske. Prvá kniha, ktorú sa rozhodli vydať dve skvelé ženy, Viki a Alžbeta ako OZ Čítajme si spolu. A môžete mi veriť, že na ich výber sa dá spoľahnúť.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Veľký výlet
Na prvý pohľad je poznať, že je to kniha z Egrešu. Iná, kvalitnješia obálka, papier, farebnosť. Originalita na každom kroku. Ale toto aj tak dobrú knihu nerobí dobrou. Hlavný je príbeh. A ten v ničom nezaostáva. O dobrodružstve  troch kamarátov, ktorí nájdru odkaz vo fľaši a vďaka nemu objavia poklad. Poklad vo forme nového pirateľa 

Knihu nájdete na eshope Egrešu TU.


Odvážny zajko
Veľmi pekne ilustrovaná knižka o tom, že sa netreba báť ale nabrať odvahu a zažiť rôzne dobrodružstvá. U detí naozaj obľúbená.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Kamarátka Terka, Kamarát Kubko
Knižky z edície Kamarátka Terka a Kamarát Kubko určite odporúčam. Vykresľujú reálne, bežné príbehy a činnosti, ktoré prežívajú aj vaše deti. Návšteva u lekára, u zubára, učenie na nočník, bicyklovať sa, plávať a mnoho iného. Na každej strane je len pár viet a pekné doplňujúce ilustrácie, takže veľa vysvetlíte aj podľa obrázkov.

Knihy nájdete na stránke vydavateľstva Verbarium TU.


Domčeky sveta
Perfektný nápad ako spoznať 20 krajín, 20 národností, obydlí a krojov. Je to leporelo ale určite nie je určené len pre mini deti. Moje ho majú rady obidve a to majú 3 a 5 rokov. Určite odporúčam.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Ako sa cítiš, medvedík?
Veľmi pekne spracovaná téma o pocitoch pre malé deti. Ľahké pre pochopenie. Na stranách sú vždy pocity opísané celou vetou. "Cítim sa tak, ako keby som si mal umyť hlavu." "Cítim sa tak, ako keby mal niekto hračku, o ktorej snívam." "Cítim sa tak, ako keby som dostala darček." Všetko situácie z bežného života, s ktorými sa dieťa stretáva. A ako sa teda medvedík cíti? Sklamane, neochotne, prekvapene, pokojne, osamelo, odmietnuto, ukrivden...?

Knih nájdete na Martinuse TU.


KNIHY PRE DETI OD 3 DO 4 ROKOV

Naj... dopravné prostriedky v pohybe
Ultimate books sú proste neprekonateľné, čo sa interaktívnych prvkov týka. Mám doma síce dve baby ale o túto knihu s dopravnými prostriedkami ma Naďka vyslovene prosila, či by sme ju mohli mať. Takže to neberte len ako čisto chlapčenský tip :). Neustále si ju prezerala a bola z nej fascinovaná. Okienka, posuvné veci, otáčacie, výsuvné. Ultimatky proste nikdy nesklamú. Či už sú v angličtine alebo v slovenčine.

Knihu nájdete na Babyknihy TU.


Vieš už prečo?
Túto edíciu kníh sme spočiatku obchádzali a nevšimla som si ich. Ale po prvej sme si ich tak obľúbili, že už máme doma štyri. Sú to také malé detské encyklopédie bežného života. S okienami a so špirálovou väzbou, tak sa strany dobre otáčajú. Keď niekde dlhšie cestujeme, tak vždy berieme so sebou aj dve z týchto kníh.

Knihy nájdete na Babyknihy TU.


Prečo? Otázky a odpovede pre malé deti
Mám rada takéto otázkovo odpoveďové knižky (tieto sú navyše aj okienkové) lebo sa tam toho dozviem veľa aj ja a viem konečne dievčatám rozumne odpovedať na mnohé ich otázky :). Ja som matematický tip a tieto fyzikálne a biologické veci mi proste z hlavy vyfučali. 

Nájdete ich na Martinuse, Príroda TUMoje telo TU.


Búrka a veľryba
O chlapčekovi Noi, ktorý býval cez deň sám a túžil po priateľovi. Až raz, po búrke, narazil na brehu mora na veľrybie mláďa.
Nádherné ilustrácie a silný príbeh o samote a priateľstve. 

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Sofia a tekvičky idú do školy
Sofia s nástupom do školy a novými spolužiakmi nevyrovná ľahko a nechce si ich len tak pripustiť k telu. Striedajú sa v nej rôzne emócie, na ktorých môžete deťom pekne veci vysvetliť. A pochopiť, že získať si kamaráta občas trvá dlhšie.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Nerozluční přátelé
Tie najmilšie ilustrácie od Emilia Dziubak a ešte roztomilejší príbeh o dvoch priateľoch, ktorí sa nevedeli stretnúť lebo jeden spal v noci a druhý cez deň. 

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Šikovný bobor Karol
V edícii už vyšli dve knihy o bobrovi Karolovi. Každá kniha obsahuje tri samostatné príbehy. Knihe je skvelá v tom, že všetko veľmi pekne, názorne, zobrazuje a opisuje. Vidno na fotkách. Pripomína mi to štýl niektorých kuchárskych kníh, kde každý krok má svoj obrázok. Deťom sa to veľmi páči :).

Knihu nájdete na Babyknihy TU.


Veľké čistenie zubov v ZOO
Ak máte doma problém s čistením zubov, tak viete, čo vám doma chýba :). Veselý príbeh ako si všetky zvieratká v ZOO čistili zuby. A na konci knihy je perfektný plagát s návodom, ako si správne čistiť zuby. Toto je naozaj kniha s pridanou hodnotou.

Knihu nájdete na Babyknihy TU.


S ockom sa nebojím
Emotívne ilustrácie, kde textu stačí málo. Snáď najkrajšie knižne vyobrazený vzťah otca a dcéry.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


FINGERPRINT ACTIVITIES
Opäť kniha trochu iného charakteru. Ale aj tieto som na profile spomínala :). Tvoriaca kniha, kde za pomoci pečiatkových prstových farieb na boku knihy, dopĺňajú deti na každej strane svojimi odtlačkami rôzne obrázky. V edícii ich vyšlo viac.

Všetky nájdete na stránke Babyknihy TU.


KNIHY PRE DETI OD 4 DO 5 ROKOV

Atlas sveta (Moja veľká kniha odpovedí)
Toto je náš prvý atlas, ktorý doma máme. Jednoduchý, detský a dokonca aj s okienkami, pod ktorými sa dozviete rôzne zaujímavé informácie. "Aké je najteplejšie miesto na Zemi?" "Aké je národné zviera Francúzska?" "Prečo sú africké vlajky často červené a zelené?" "Ako dostalo Mŕtve more svoj názov?" Môžem len odporúčať. 

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Kde bolo, tam bolo
Často sa ma pýtate na pekné vydanie klasických rozprávok. Konečne už také aj máme :)! Určite vyberte toto. Kniha rozprávok, ktorú ilustrovala naša Mária Neradová. Kniha obsahuje 10 známych rozprávok ako Triprasiatka, Popoluška, Kocúr v čižmách, Snehulienka a sedem trpaslíkov a ďalšie. Rozprávky sú dlhšie ale hravo zvládnete prečítať jednu pred spaním :):

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Pán Guľôčka
Veľmi milé, veselé ale aj poučné príbehy Pána Guľôčku a jeho zvieracích kamarátov. Sú relatívne krátke, len pár stranové, takže zvládnu počúvať aj mladšie deti. Knihy vám určite prirastú k srdcu. My ich milujeme :).

Knihy nájdete na Babyknihy TU.


Drobci
Drobci majú druhý diel :). 6 príbehov dvoch bratov, Toma a Bena. Sú relatívne dlhé, takže menšie dieťa pri knihe neobsedí, aj keď má každá dvojstranna ilustráciu. Text je písaný veľki pekne, dobre sa číta, aj keď už vie aj opisný. Dieťa si pekne obohatí slovnú zásobu. Príbehy sú dobrodružné, výmyselnícke a aj poučné. Krásne zobrazuje vzťah bratov, dobré, aj zlé stránky. Navyše sú chlapci stále vonku a pripomínajú tak deťom, že voľný čas treba tráviť hrou vonku :).

Knihu nájdete na Martinuse TU.


First sticker book Your Body
Aj do tejto kategórie som pridala niečo trochu iné :). Nálepkový zošit v angličtine Your body. To, že je v angličtine berte ako pridanú honodtu. Deti ho využijú ešte aj na základnej škole.

Zošit nájdete na Babyknihy TU.


3 rozprávky s omaľovánkami a samolepkami
3v1, rozprávka, omaľovánka a samolepkový zošit v jednom. Rozprávky sú v každom zošite tri. Navyše s ilustráciami od slovenskej ilustrátorky Márie Neradovej. V edícii vyšli dva. Môžete ich darovať aj menším deťom ale nebudú to robiť tak presne ako deti staršie :).

Zošity nájdete na Martinuse TU a TU.


KNIHY PRE DETI OD 5 ROKOV

Každodenné cesty obyčajných vecí
Každodenné cesty obyčajných vecí. Na každej dvojstránke vysvetľujú ako niečo funguje. Spolu až 20 ciest! Niektoré texty sú zložitejšie ale skvelé je, že je podrobne ilustrovaná a tak jednoducho veci dovysvetľujete podľa obrázkov.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Baletná hudba
Krásna zvuková knižka s 5timi baletmi. Na každej dvojstranne je opísané jedno baletné predstavenia. Sú tam odklápacie okienka, kde sú rôzne zaujímavosti, fakty ale aj v skratke opísaný dej. A vždy pod dvomi okienkami je ukryté tlačítko so zvukom z daného baletu.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Gréta
Dočkali sme sa opätovného vydania knihy Gréta. Kto ju ešte nemá, tak určite objednajte, aj keď rok, dva bude doma stáť a dieťatko bude musieť na ňu vyrásť. Veľmi poučná knižka, milým príbehom predostiera závažnú tému o znečisťovaní oceánov!

Knihu nájdete na stránke Egrešu TU.


Na kraji lesa
Príbehové knižka, kde je veľmi pekne a citlivo vysvetlené, ako si ničéme prostredie a aký dopad to má na zvieratká. A to je veľmi dôležité, aby to deti chápali. Páčia sa mi takéto citlivé príbehy, ktoré nám chú naznačiť, aby sme sa zastavili a obzreli sa, čo ponás ostáva. A začali niečo robiť, aby sa aj deti našich detí mali dobre. Poznali prírodu, zvieratká a nie len mesto!

Knihu nájdete na stránke Egrešu TU.


Miška a jej malí pacienti
Knihy, kde hlavnou hrdinkou je dievčatko, Miška, ktorá je veľmi milá a lieči vo svojom domčeku na strome poranené zvieratká. Pekný námet, veľmi dobré texty a milé ilustrácie. V knižke sú tri dlhšie príbehy ale zvládnete ich prečítať večer na dobrú noc. Už vyšli dve a budú ďalšie :).

Knihu nájdete na Babyknihy TU.



Moja prvá zbierka: Ezopove bájky
Ezopove bájky v novom šate. S krásnymi ilustráciami od Marie Neradovej a veľmi dobre prebásnené. Nájdete tam známe, aj menj známe bájky, z ktorých na konci plynie vždy ponaučenie. 

Knihu nájdete na Martinuse TU.



Jedno přání
Prekrásna veršovaná kniha o dievčatku a jeho prianiach.

"Kdybych měla křesílko, dala bych mu jméno Síla.
Mohla bych v něm odpočívat, tam bych četla, tam bych snila."
...
"Kdybych k tomu měla pejska, dala bych mu jmíno Dobrák.
Hrál by si a bránil by mě, odehnal by klidně obra."
...
"Kdybych měla sestričku, dala bych jí jméno Píseň.
Píseň by mě konejšila, kdyby na mě padla tíseň."

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Ňuňo
Veselá knižka s príhodami westíka Ňuňa a jeho pánov Inge a Jožka. Ninke sa kniha zapáčila na prvý šup. Názov psíka, aj ilustrácie Hedky Gutierrez. Nie sú na každej strane, tak treba, aby bol na to čitateľ pripravený, že prevláda text na dobrázkami. Kniha je rozdelená na krátke kapitolky, ktoré na seba nadväzujú ale viete si tak čítanie rozdeliť na viaceré večere.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.


Môžu superhrdinovia nosiť okuliare?
Opäť krásna kniha zo života, aké ľúbime. Obsahuje príbehy chlapca Miška a jeho rodiny a priateľov. V knihe je pekne zobrazené, že každý človek je iný a výnimočný. Deťom zdôrazni, že treba byť tolerantný a správať sa k sebe s rešpetkom.

Knihu nájdete na Martinuse TU


Ako nakresliť jednorožca a ďalšie  roztomilé zvieratká
Ako ich nakresliť jednoduchými ťahmi v 5 krokoch. Mám rada takéto návody, ako niečo postupne nakresliť :). A zvieratká v tejto knižke sú naozaj roztomilé a skôr tie netradičné. Lama, panda, jednorožec, gorila, opica, koala... Naozaj super zábava ale skôr už pre tie väčšie deti.

Knihu nájdete na Martinuse TU.


Příběhy šampionu pro budouci sportovní hvězdy
Ak máte doma športového nadšenca, tak veľmi odporúčam túto knihu. Je v nej 100 príbehov športových hviezd z rôznych kútov sveta, rôznych športov. Každému patrí jedna dvojstránka a dozviete sa v nej aj rôzne neznámejšie zaujímavé fakty zo života. Pre deti veľmi pekné inšpiráci a a povzbudenie, aby sa držali svojho cieľa.

Knihu nájdete v Martinuse TU.


Psy v akcii!
Neuveriteľné ale pravdivé psie príbehy. A okrem psích príbehov tam nájdete aj množstvo dvojstrán so zaujímavými, nezvyčajnými informáciami o psíkoch. Najlákavejšie psie destinácie, kráľovskí maznáčikovia, výskumnícke superstar, chlpaté filmové hviezdy, slávni knižní havkáči, hrdinské psy, desať tipov, ako pomôcť psom v núdzi. A to som vypísala len pár :). Ozaj výnimočná, netradičná kniha o psíkoch pre všetkých milovníkov. A podobná vyšla aj o mačkách :).

Knihu nájdete na Martinuse TU. A o Mačkách v akcii zas TU.


A to bol môj posledný tip :).
Verím, že vám toto zakaterizovanie pomohlo aspoň trochu zorientovať sa. Ale nazabúdajte, že deti sú rozdielne a niekoho bavia textové knihy skôr, niekoho neskôr. Niekto sa chce v dvoch rokoch len rozprávať o ilustráciach a niekto už vydrží počúvať aj celý príbeh. Netreba porovnávať, hlavne, že deti knihy ľúbia ❤.

Pekný večer,
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe