Do knižnice // leporelá od Svojtky

Tuesday, December 19, 2017

Čo sa týka leporél s okienkami a pohyblivými časťami, tak vydavateľstvo Svojtka ich chrlí každý mesiac hneď niekoľko. Aj u nás sa pár z nich zabývalo a rada by som vám ich predstavila a napísala na ne môj názor.


SÉRIA MINIPÉDIA - OBJAVUJEME SVET!

Leporelá zo série MiniPĚDIA sú prekladané z francúzskeho originálu.  Do slovenčiny ich je momentálne preložených 22. Každé leporelo má 4 dvojstrany s pohyblivou časťou a jednu dvojstranu, kde sú dané obrázky k téme zosumarizované. Doma máme 3 MiniPÉDIE. "Rodinu" som vám už predstavila v jednom z letných článkov TU


Následne Naďka k prvým narodeninám dostala dve - Zoo a Noc. Knižočky sú veľkosťou tak akurát do malých rúk. Strany sú hrubé a pevné. Aj keď nehovorím, že sú voči deťom odolné. Sú vhodné pre deti od jedného roka. Naďka síce mala jednu už k dispozícii od trištvrte roka ale niektoré posuvné časti dotrhala lebo chcela vedieť, kam sa obrázky schovávajú :)



Knižky sú tématické, slúžia na učenie slovnej zásoby veselou formou. U nás ich má rovnako rada aj Ninka. V knihkupectve si ich väčšinou prelistuje všetky. A má aj typy pre Naďku, ktoré by mala chcieť dostať od Ježiška :).

MiniPÉDIA - Objavujeme svet! Zoo nájdete TU
MiniPÉDIA - Objavujeme svet! Noc nájdete TU



SÉRIA MINIROZPRÁVKY

Známe rozprávky zveršované do štyroch dvojstrán s pohyblivými časťami. Pre mňa osobne až príliš v skratke. I keď tomu jednoročnému batoľaťu ide skôr o to, že má čím hýbať a točiť. Alebo môžete dieťatku príbeh porozprávať vy a následne si prezrieť knižku ako je zobrazený. Ale na to už musí byť dieťa vnímavejšie, väčšie. 

Minirozprávky Popoluška nájdete TU.








SÉRIA AKO TO ŽIJE?

Ďalšia rozsiahla séria určená pre deti od jedného roku. Spoznajú vďaka nej rôzne miesta a situácie, ktoré tam nastávajú. My máme doma dve. "Čo sa deje v supermarkete" a "Čo sa deje u veterinára". 



Knižky sú preložené z anglického originálu. Majú 4 dvojstranny, ktorá každá má nejaké výsuvné, posuvné alebo otočné časti. Opäť jednoducho spracované a zobrazené, aby to bolo pre dieťa zrozumiteľné. Jediné, čo mi občas prekáža sú samotné texty, ktoré sú až nasilu zrýmované. Ninke to ale evidentne nevadí a niektoré vety vie už naspamäť a dopredu ju hovorí ako otočí stranu. 


A áno, Ninku momentálne veľmi bavia Naďkine leporelá. Vrátila sa mi v čítaní trochu späť. I keď večer sa stále rada pritúli a počúva ako čítame nejaký príbeh alebo rozprávku. Cez deň málokedy. Ale asi je to spôsobené nemalou formou tým, že Naďka po nás skáče a prevracia nám strany, keď je pri nás :).

Čo sa deje U veterinára nájdete TU
Čo sa deje V supermarkete nájdete TU















ČO SA DEJE V NOCI

Posledné leporelo s názvom "Čo sa deje v noci" nie je z nejakej rozsiahlej série knižiek. Má o čosi tenšie strany ako predošlé leporelá a vekovo by som ho zaradila tak pre 1 a pol ročné deti. Obsahuje trochu viac textu ako predošlé tituly.
Knižka nemá posuvné a výsuvné časti ale rôzne otváracie okienka. Túto knihu má Naďka aj Ninka veľmi v obľube.

Čo sa deje v noci nájdete TU.







Ktoré "svojtkoviny" odporúčate pre ročné deti najviac vy?

Pekný pokojný deň prajem,
Nina a Naďka






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe