Čítame // Farebné strašidielko

Sunday, February 03, 2019

Knihu Farebné strašidielko som vďaka skvelým ilustráciam od Anne Llenas mala vyhliadnutú ešte skôr ako prišla správa z vydavateľstva Perfekt, že sa ju chystajú prekladať. Viete si asi predstaviť, aká bola moja radosť :).


FAREBNÉ STRAŠIDIELKO - THE COLOUR MONSTER
ANNA LLENAS
ilustrácie Anna Llenas
vydavateľstvo Perfekt / 2018

Kniha je totiž na tému, na ktorú veľa peknej detskej literatúry nenájdete. Farebné strašidielko je o pocitoch! Krásnymi ilustráciami a farbami sú tu znázornené základné emócie, ktoré prežívame. Je to skvelá pomôcka, keď chcete o tom dieťatku povedať a vysvetliť viac. Je všeobecne známe, že deti nevedia dobre identifikovať svoje pocity a je potrebné ich týmto svetom previesť a byť trpezlivý a učiť ich.
Určite neodporúčam knihu len tak sucho prečítať. Ale veľa sa pri nej rozprávať a odpovedať na detské otázky. Najlepšie uvádzať nejaké konkrétne situácie, ktoré sa vám s touto emóciou spájajú.



Na začiatku knihy kamarátka vysvetlí strašidielku, že je zmätené a malo by si spraviť vo svojich emóciách jednoznačne poriadok. Potom sú každej emócii venované dva dvojstranny. S naozaj krásnymi, takmer 3D ilustráciami, ktoré by som na tejto knižke určite vyzdvihla :).
Autorka je detská psychologička a ku emóciám pristupuje veľmi láskavo. Všetko je vysvetlené jednoducho, v detskej reči. Čo je dôležité, žiadna emócia sa neodsudzuje a nepodkladá za negatívnu.




Radosť je žltá. Je nákazlivá a človek sa vtedy rád smeje.
Smútok je modrý. Väčšinou sa nám vtedy za niečim cnie.
Hnev je červený. Človek má veľakrát pri ňom pocit krivdy.
Strach je čierny. Keď sa bojíš, cítiš sa maličký.
Pokoj je zelený. Cítiš sa proste dobre a v pohode.
Ale čo znamená farba ružová?! :)



Ako bonus, ktorý som vlastne ešte nespomenula je to, že kniha je dvojjazyčná! Je písaná v slovenčine, aj v angličtine. A je k nej pribalená aj maľovanka, kde sa deti môžu ku príbehu opäť vrátiť :).
Milá, jednoduchá, krásne ilustrovaná kniha o pocitoch pre malé detičky ako základ na rozpoznávanie emócii. Za mňa rozhodne must have :).
Nina

Knižku nájdete napríklad na Martinuse TU.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe