Čítame // Ako šlo vajce na vandrovku - Mária Rázusová Martáková

Monday, August 06, 2018

Už ste pravdepodobne narazili na jednu z knižiek z edície bilderbuchov pre malé deti, ktoré vydáva vydavateľstvo Buvik. O tej najnovšej, Janko Hraško, som písala v máji článok
Dnes si môžete prečítať recenziu na druhú zo série - Ako šlo vajce na vandrovku.


ilustrácie Vladimír Král
vydavateľstvo Buvik / 2015

Knižka obsahuje dve klasické rozprávky. Ako šlo vajce na vandrovku a O troch prasiatkach. Tak ako všetky knižky z tejto edície, aj tu robil ilustrácie Vladimír Král. Sú krásne, maľované, detailné.
Dĺžkou textu by knižka vyhovovala aj pre mladšie deti, t.j. trojročné ale obsahovo by ju ešte poriadne nepochopili. Preto odporúčam čítať s deťmi, tak od štyroch, resp. až od päť rokov.

AKO ŠLO VAJCE NA VANDROVKU
Rozprávka Ako šlo vajace na vandrovku, je jedna z tých klasických. Text je pôvodný od Márie Rázusovej-Martákovej. Je o priateľstve vajca, ktoré išlo na vandrovku so zvieratkami, o ich odvahe a dobrodružstve. Príbeh je relatívne krátky. Aspoň Ninka myslím, čakala nejaké väčšie vyvrcholenie, keď sme knihu čítali.


Druhá polka rozprávky je celkom drsná. Veď kamaráti vyhodia z domu starenu a neskôr aj zbojníkov. Opisy sú celkom expresívne. Aj preto knižka naozaj nie je vhodná ešte pre trojročné deti. Viem, že vďaka tomuto textu sa názory mamičiek na knižku veľmi rôznia. Niektoré si text trochu menia a prispôsobujú. Ja som ho čítala, tak ako je v knihe ale popravde som sa naozaj dosť uškierala a neverila vlastným ušiam, čo je tam opísané :). Ale je to klasika a pôvodné. Verte, či nie, aj my sme také ako deti čítali.
Ninka mala viacero podotázok a naozaj odporúčam čítať knižku už s trochu väčším dieťatkom, ktoré pochopí, že ide hlavne o to, že dobro zvíťazilo nad zlom.







O TROCH PRASIATKACH
Na tento príbeh sa Ninka veľmi tešila. Už len podľa obálky. Tri prasiatka sú proste jej. Áno, pozná ich prvotne zo Spievankova 5 :).
Táto rozprávka je už milšia. Aj keď vlk predsa len robí prasiatkam zle a nakoniec skončí vo vriacej vode. Nám sa páči, že sa v nej nachádzajú veršované pesničky, ktoré si prasiatka pospevujú. Podobne ladené boli aj v knižke Kozliatka, prvej knihe z tejto série, a tie sme sa naučili takmer naspamäť.

"Mám tehlový pekný dom,
spokojne si žijem v ňom.
Keď sa dobre zavriem zdnuka,
nezľaknem sa ani vlka."

Príbeh končí šťastlivo lebo prasiatka majú nový dom a môžu šťastlivo žiť v ňom :). Tri prasiatka aktuálne teda u nás vyhrávajú. Ale celkovo je knižka opäť krásnym, aj výtvarným dielkom.

Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Buvik TU.
Nina









You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe