Tipy na kartové hry pre deti od 3 rokov

Saturday, February 01, 2020

Naposledy vás zaujalo, že hráme doma kartové hry. Nie sme jediné, ale ako som dala hlasovať v stories, tak málo z vás hrá karty už napríklad s trojročnými deťmi. A zaplavili ste ma otázkami. Takže pre veľký záujem, radšej napíšem článok, ku ktorému sa viete aj podľa potreby vrátiť :).
 
To, že hrá s nami aj Naďka je určite ovplynené tým, že má staršiu sestru a to ju poháňa :). Vo veľa veciach je takto popredu. Je to silno individuálne, nie každého bude hra kariet baviť už v troch rokoch, takže to berte s rezervou a nevešajte hlavu, ak vaše dieťa zatiaľ o karty nejaví záujem. Skúste začať pexesom a puzzle. My v tomto smere už máme bohaté skúsenosti, tak sme to chceli posunúť niekde ďalej :).


Máme doma 6 kartových hier. Všetky určené približne pre deti od 3, 4 a 5 rokov. Každú som vám nafotila a v skratke vám napíšem pravidlá a naše postrehy, prípadne odporúčania :).

KARTOVÁ HRA BISOUS DODO - HRA NA DOBRÚ NOC
Túto hru máme zo všetkých kartových najdlhšie. Presne takto pred rokom som o nej písala aj celý článok :). Takže ak sa chcete dozvedieť viac o pravidlách, tak klik SEM na článok, nech sa neopakujem.
Ale v príncípe je to krásna hra, ktorú pochopia aj mladšie deti ako 3 ročné. Cieľom hry je uspať kartovú postavičku  Je to hra pri ktorej sa túlite, pusinkujete, šteklíte, spievate uspávanky a podobne :). Viac o nej už TU.

Hru Bisous Dodo nájdete na eshope Bubliboom TU.




KARTOVÁ HRA MISTIGRI
Ak nerátam kartovú hru na dobrú noc, ktorá je trochu netypická, tak toto bola prvá, ktorú začala hrať s nami aj Naďka. Mala vtedy necelé 3 roky. Určite tento tip kartovej hry poznáte. Je to hra, ktorú skôr poznáte pod názvom Čierny Peter. Akurát, že v tejto hre to je Čierny kocúr :).


Je to hra pre minimálne troch hráčov. Rozdajú sa všetky karty a navzájom si dokolečka od súpera karty ťaháte. Keď máte na ruke pár, tak si ho vyložíte. Prehráva ten, komu na ruke ostane kocúrik a vyhráva ten, čo má vyložených najviac párov :).

Kartových hier na princíp Čierneho Petra nájdete veľa, z rôznych komerčných, aj dizajnových značiek. V prípade týchto kariet sú tie páry ale naozaj ilustračne premakané. Dvojica kariet so zvieratkami, ktoré do seba obrázkom aj zapadajú! Sú milé a veľakrát aj vtipné. Skvelé je, že majú hore v rožku ten štvorček s malým obrázkom, takže aj keď máte karty vo vejári, tak vidíte, čo máte na ruke.

Kartovú hru Mistigri nájdete na eshope Bubliboom TU.
 

Pre malé deti je lepšie keď hrá viac hráčov. Tým pádom nemajú na začiatku na ruke toľko kariet, keďže sa rozdávajú všetky. To bol u nás na začiatku kameň úrazu. Naďka veľmi chcela s nami hrať, chápala princíp ale nedokázala tie karty stále udržať a veľmi ju to hnevalo a bola z toho nervózna.

Ale vyriešil to tento Djeco mačičkový držiak na karty :). Je perfektný a vrelo odporúčam! Dokonca s ním hrá rada aj Ninka, keď Naďka nehrá. Pre malé deti sa ozaj oplatí. Najprv som si myslela, že to bude blbosť, že to proste nepotrebujeme a zvládneme aj bez toho. Ale Naďkine zúfalstvo ma donútilo to kúpiť a som veľmi rada, že som tak spravila :).

Držiak na karty nájdete tiež na eshope Bubliboom TU.

KARTOVÁ HRA MEDVEDÍK DODO
Hru Dodo máme len pár týždňov ale dievčatám úplne sadla. Je to kartová hra ale úplne iného charakteru. Písaná je od 4 rokov ale kľudne môžete skúsiť aj od troch.

Hra obsahuje karty s domčekmi. Sú podobné ale niečím sa líšia. Farba domu, rôzna strecha, rôzne zvieratká, z komína sa dymí, alebo svieti slniečko. Karty majú teda niečo odlišné a niečo spoločné. Balenie ešte obsahuje malé oranžové a modré kartičky s medvedíkom.


Hru musia hrať minimálne traja hráči. Karty sa rozložia na zem, obrázkom hore. Jeden hráč schová pod ľubovoľnú kartu s domčekom malú oranžovú kartičku s mackom, ktorý sa volá "DODO". Ostatní hráči sa nedívajú. Ich úlohou je, aby vylučovacou metódou, formou otázok, uhádli, kde prvý hráč Doda ukryl :). Hráči sa pýtajú a striedajú. 


Uvediem príklad: "Je Dodo v domčeku, z ktorého sa dymí?" Hráč, ktorý Doda skrýval odpovie. Ak povie, že nie, tak všetky domčeky, z ktorých sa dymilo sa otočia (viď fotka nižšie). A takto postupne, otázkami prídú hráči na to, kde je Dodo ukrytý. Kto ho nájde tak získa malú modrú kartičku Doda. Hráč, ktorý prvý nazbiera 5 takýchto kartičiek je víťaz. Ďalšie kolo zas schováva iný hráč. A postupne sa striedajú všetci. Dievčatá to ozaj chytilo a hrali by to donekonečna :).


Je to vynikajúce na rozmýšľanie, na logiku, na pochopenie princípu vylučovacej metódy.
"Je Dodo v žltom domčeku?" // "Je Dodo v domčeku, kde je rybka?" // "Je Dodo v domčeku, kde je zvieratko s fúzikmi?" :))

Hru Medvedík Dodo nájdete na eshope Bubliboom TU.

KARTOVÁ HRA BATA PUZZLE
Ďalšia kartová hra, ktorá sa mi podľa popisu na Bubliboome pozdávala a naživo nesklamala :). Zas iný princíp. Je skvelé mať doma viaceré kartové hry lebo každá precvičuje a rozvíja u detí niečo iné.
Je už ale náročnejšia, odporúčam tak cca od 4 rokov alebo čosi viac.


Hra obsahuje 6 dopravných prostriedkov a také malé štvorcové karty (viď foto). Na hru stačia aj len 2 hráči. Ale môžu hrať aj viacerí :). Každý hráč si na začiatku hry vyberie jeden obrázok s dopravným prostriedkom. Ostatné sa odložia. Vybraný dopravný prostriedok bude hráč v hre skladať z tých štvorcových kariet.


Všetky karty sa rozdajú medzi hráčov. Nepozerajú sa na ne, len si držia celú kôpku v ruke. A začína sa hra podobná z nášho detstva - vojna. Každý hráč vyloží vrchnú kartu. Na každej karte je číslo. Vyložené karty zoberie ten, kto má najvyššie číslo na vyloženej karte. Ak je na niektorej karte časť z jeho dopravného prostriedku, tak si ho vyloží pred seba. A postupne si takto skladá svoje 6 dielne puzzle (viď foto nižšie :)).



Táto hra je pre dieťa náročnejšia na trpezlivosť a vytrvalosť. Ninke sa zo začiatku nepáčilo, keď videla, že vyložila kartu zo svojho autíčka a niekto iný jej ju zobral lebo mal vyššie číslo. Ale postupne si zvykla. Aj na toto sú kartové hry vynikajúce. Budujú u dieťaťa pocit, že nie všetko dostanú hneď ale musia byť vytrvalé :).

Kartovú hru Bata Puzzle nájdete na eshope Bubliboom TU.

KARTOVÁ HRA SPEED COLOR
Opäť netradičná kartová hra, zameraná na postreh. Dieťa si pri nej precvičuje farby, tvary a čísla. Balenie obsahuje karty a 3 kocky. Hrať kľudne môžete už s deťmi od 3 rokov :).


Karty sú obojstranné a hru môžete hrať dvomi spôsobmi. 
Tento prvý je jednoduchší a zvládnu ho už aj trojročné deti. Všetky karty rozložíte pred seba bielou farbou nahor. Na obrázoch je 6 tvarov v 6 rôznych farbách. Ku hre potrebujete 2 kocky (s farbami a tvarmi). Hráč hodí oboma kockami. Kto prvý nájde kartu podľa hodu, ukáže na ňu, tak si ju berie. Vyhrába hráč, ktorý má najviac kariet.
Keď hráme aj s Naďkou, tak si podmienky trošku zjednodušujeme a nehádžeme oboma kockami naraz. Najrpv hodíme jednu, nahlas poviem napríklad fialová a potom vzápätí druhú a poviem tvar. Je to tak jednoduchšie lebo po prvom hode sa už trochu orientuje. A teda čítam jej nahlas čo padne na kockách. Nie, že by to nespoznala ale mám dojem, že si to takto v hlavičke rýchlejšie usporiada.



Druhá verzia hry je náročnejšia, lebo sa predpokladá, že dieťa už vie počítať. Karty opäť rozložíte pred seba ale tentokrát čiernou farbou nahor. Sú na nich farebné bodky. Od 1 do 6. K hre potrebujete kocky s farbami a klasickú s bodkami, čiže počtom. Princíp je rovnaký. Ale hľadanie karty je pre dieťa ozaj náročnejšie. Super hra na postreh! :)

Kartovú hru Speed Color nájdete na stránke Kidmania TU.


KARTOVÁ HRA BIG BAND
Priznám sa, že túto hru som kúpila lebo sa mi neskutočne páčili ilustrácie ale nebola som si istá, či sú už dievčatá dostatočne veľké na to, aby ju s nami hrali. Občas takto kúpim niečo vopred a nakoniec sa to oplatí :). 

Cieľom hry je nazbierať čo najviac rodín. V podstate niečo podobné ako kvarteto len trochu iné :). Tu  je 7 rodín a vždy je to zvieracia rodinka, ktorá má 6 členov. Vždy jeden člen hrá na klavíri, jeden na husliach, gitare, bubnoch, saxofóne a jeden spieva.
Po prvé, deti si precvičia hudobné nástroje (my sme hudobná rodina a tie karty sú ozaj krásne). Po druhé, dievčatám sa páči, že si skladajú rodinky, že sú tam aj deti, niekde mama a tato, niekde babi, dedo. Oni sú rodinne založené typy a tieto vzťahy hľadajú kade tade, takže tieto karty sa stali pre nich maximálne obľúbené :). Po tretie, karty z jednej rodiny si viete poskladať do radu ako puzzle, lebo ilustrácia z jednej karty prechádza na druhú, čiže musíte nájsť správne poradie aby vám to sedelo. Maličkosť, ale aj na tom si dal Londji záležať!


A teda aký je princíp hry? Na začiatku sa rozdá každému hráčovi 7 kariet. Zvyšné karty sa dajú do stredu na kôpku. Začína najmladší hráč a pýta si od súpera kartu. Cieľom je vykladať si celú rodinu, čiže si pýta niečo z čoho má prirodzene viac kariet. Otázky kladie štýlom "Máš macka, ktorý hrá na saxofóne?" Ninka si pri tom ešte pomáha obrázkami na obale lebo si nepamätá aké sú tam všetky hudobné nástroje :))). Pozná ich ale v rýchlosti hry si to nespomenie.
Ak protihráč kartu má, tak ju pýtajúcemu dá. Ak nie, tak si pýtajúci potiahne kartu z kôpky. A takto dokolečka. Ak niektorí hráč má celú rodinku, tak ju vyloží. Môžete naraz zbierať aj viac rodiniek, to je celé len na vás. Táto hra je postavená na taktike, všímavosti, čo kto má, kto, čo zbiera. Deti sa musia maximálne sústrediť. Je už zložitejšia ale pre deti VY-NI-KA-JÚ-CA a krásna zároveň :).

Kartovú hru Big Band nájdete na eshope Bubliboom TU.
 

Aj tu odporúčam využiť držiak na karty, lebo keď sa vám nedarí zložiť rodinku, tak niekedy máte na ruke aj 12 kariet. A to je pre tie malé rúčky naozaj veľa, takže pri tejto hre využíva mačičkový držiak aj Ninka. Naďka ju ešte nehrá, takže spokojne ho staršej sestre požičia :).


A sme v závere :). Článok je dlhý predlhý a písala som ho po kúskoch 3 dni ale je to tu. Verím, že vám aspoň niektorým vo výbere pomôže, resp. vás nakopne začať doma hrať aj kartové hry :).

Pekné hranie,
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe