Netradičné ilustrované detské knižky o zime..

Thursday, November 24, 2016

..toto je prvý post zo série "detské knižky so zimnou alebo vianočnou tématikou". Je tak trošku iný. Za cieľ som si zvolila nájsť knižky, ktoré budú prevažne len ilustrované a celý príbeh bude vyrozprávaný cez obrázky, čo je deťom veľmi blízke. Všetky knižky vo výbere sú venované zimnej tématike a takmer v každej sú hlavnými hrdinami zvieratká. Taktiež sa jedná všetko o výber knižiek v angličtine /ak samozrejme obsahujú vôbec nejaký text :) / s netradičnými ilustráciami. Ani jednu nenájdete dostupnú v slovenských kníhkupectvách. Ak by vás ale niektorý z titulov zaujal, tak si ho ľahko objednáte TU s dopravou zadarmo kamkoľvek.

1. Snow - Walter de la Mare /ilustrácie Carolina Rabei/
Knižka je ilustrovanou verziou básne od Walter de la Mare. Báseň rozpráva jednoducho o zázraku menom sneh. Sú tu zachytené mnohé aktivity, ktoré súvisia so zimou a Vianocami - guľovanie, stavanie snehuliaka, vešanie pančuchy na krb, pristávanie saní Ježiška medzi snehovými vločkami, atď. Ilustrátorka krásne využíva v celej knižke jednotnú paletu farieb - odtiene šedej, hnedej a výraznej červenej, čo ju robí veľmi jedinečnou a vďaka červenej hrejivou.


 
zdroj obrázkov: http://wearefaber.tumblr.com/post/95289193227/everyone-can-have-snow-this-christmas

2. Fox's Garden - Princesse Camcam
Knižka Fox's Garden je postavená čisto na ilustráciach. Príbeh rozpráva o líške, ktorá prišla do dediny a hľadá pre seba úkryt, kde by mohla vrhnúť svojich potomkov. Odvšadiaľ je však dedinčanmi vyháňaná.  Nakoniec si nájde miesto v skleníku pri jednom dome, odkiaľ líšku pozoruje malý chlapec a rozhodne sa jej pomôcť. Ilustrátorka Princess Camcam využívala pri tvorbe hru svetla a tieňa a strihaním, lepením a následne fotografovaním vytvorila obrázky, ktoré majú takú hĺbku, že čitateľ má veľakrát dojem, akoby bol sám súčasťou zimného obrazu. 




zdroj obrázkov: http://www.smartbooksforsmartkids.com/foxs-garden/

3. The Snow Rabbit - Camille Garoche (Princess Camcam)
Ďalší krásny zimný titul od ilustrátorky Princess Camcam. Cez obrázky rozpráva nádherný príbeh dvoch sestier a jednej špeciálnej noci, ktorá začína pozorovaním bieleho králika cez okno. Keď ho jedna zo sestier privedie do vnútra, tak zistia, že králik sa začína topiť, preto ho vezmú naspäť von, kedy sa začína aj ich dobrodružstvo. Ilustrácie sú opäť krásne prepracované a vďaka svojej technike "3D cut-paper illustrations" vtiahnu čitateľa k dievčatám do deja. Ninka akonáhle zbadala túto knižku len na obrazovke môjho počítača, vykríkla "jajó" a potom len "ešte, ešte" keď som jej začala ukazovať obrázky.




 zdroj obrázkov: http://www.booktopia.com.au/the-snow-rabbit-camille-garoche/prod9781592701810.html

4. Once Upon a Northern Night - Jean E.Pendziwol /ilustrácie Isabelle Arsenault/
Zilustrovaná lyrická báseň odráža kúzlo a život počas severnej zimnej noci. Opisuje les zasnežených borovíc, kde jeleň okusuje zmrznuté jablko, dva biele zajace hrajúce sa v snehu, drobnú myšku hľadajúcu jedlo na polnočnú hostinu... Keď snežné mraky zmiznú, obloha sa rozžiari hviezdami a následne sa na nej objaví mystická polárna žiara.




zdroj obrázkov: http://houseofanansi.com/products/once-upon-a-northern-night

5. The Tea Party in the Woods - Akiko Miyakoshi
Je to príbeh malého dievčatka, ktoré kráča lesom a nesie koláč svojej babičke, pričom pozoruje stopy svojho otca v snehu, ktorý išiel pred ňou. Dievčatko po čase stretáva zvieratká, ktoré na počudovanie začnú rozprávať a jej výlet sa tak zmení na niečo magické. Všetky ilustrácie sú z veľkej časti čierno biele a len sem tam doplnené farbou - odtieňmi žletej a červenej. Sú výnimočné taktiež tým, že sú kreslené dreveným uhlíkom. Knižka je naozaj ilustračným veľdielom a už len kvoli nim, by som ju rada mala v našej detskej knižničke.




zdroj obrázkov: http://deeprootsmag.org/2015/07/12/akiko-miyakoshi-pure-magic/

6. Over and Under the Snow - Kate Messner /ilustrácie Christopher Silas Neal/
Opäť knižka, ktorá obsahuje aj pár krátkych textov ale hlavným nositeľom príbehu sú ilustrácie. Mňa zaujala svojou milou tématikou a svojím spracovaním. Rozpráva o tom, že zasnežená krajina je tichá a biela. Ale pod snehom existuje tajné kráľovstvo veveričiek, zajacav, medveďov a mnohých ďalších zvieratiek, ktoré tu žijú bezpečne a v teple. Každá dvojstránka porovnáva život nad a život pod snehom.





zdroje obrázkov: http://kinderbooks.net/shop/2nd-grade/over-and-under-the-snow/

Nabudúce vás už čaká nádielka detských vianočných kníh, ktoré nájdete dostupné aj u nás v kníhkupectvách :).

Pekný novembrový predzimný dník vám želám,
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe