Knižný mix // jar, rastlinky, záhrada

Tuesday, April 17, 2018

Aj keď máme doma detských knižiek veľa, tak stále to nie sú všetky, ktoré by som vám chcela odporučiť a dať do pozornosti. Preto som sa rozhodla, občas vám pripraviť taký knižný mix na danú tému. Väčšinou sa bude viazať k obdobiu, kedy ho budem písať. Rada by som ho robila každý mesiac ale uvidíme, či to nebude nad moje sily :).

Keďže máme mesiac apríl, tak prvou témou je jar, rastlinky, záhrada a všetko s nimi spojené. Pri danej knižke vždy uvediem časť z jej oficiálnej anotácie od vydavateľstva a link, kde si môžete knižku kúpiť a dozvedieť sa viac. Prípadne link na moju recenziu, ak je to knižka, ktorú už máme doma a písala som o nej niekedy v minulosti :).

PRE DETI OD 0 - 2 ROČNÉ

VESELÁ ZAHRÁDKA - JIŘÍ SUCHÝ
ilustrácie Rudolf Lukeš
vydavateľstvo Albatros / 2013
jazyk český


Leporelo Veselá zahrádka čekalo na své otištění více než čtyřicet let. Jím si připomínáme výtvarníka Rudolfa Lukeše, jehož tvorba pro děti byla u nás doposud opomíjena. Přitom jeho jednoduchá, barevně působivá kresba letního ovoce s antropomorfními prvky v mnohém předjímala trend současné ilustrační tvorby pro děti. Nápadité a snadno zapamatovatelné verše napsal již tehdy Jiří Suchý. Veselá zahrádka je nečekaným návratem k poetice šedesátých let minulého století.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

MINIPEDIE - OBJEVUJEME SVĚT! ZAHRÁDKA
vydavateľstvo Svojtka&Co / 2016
jazyk český



Objevovat, co všechno lze najít na zahrádce, je s tímto leporelem tak zábavné! Kdo létá z květu na květ? Kdo žije pod zemí? Čím Eliška zalévá rostliny? Co dělá Péťa na houpačce? Stačí jen vložit prstík do správného otvoru, lehce posunout nebo otočit ve směru šipky a hned bude váš malý objevitel nebo objevitelka znát odpovědi.

V slovenčine tento diel zatiaľ nevyšiel ale keďže textu obsahuje minimálne, tak to neprekáža.
Knižku nájdete na Martinuse TU.

POTULKY JAROU - ROTRAUT SUSANNE BERNER
Ilustrácie Rotraut Susanne Berner
vydavateľstvo Zelený kocúr / 2014


Po studenej, zasneženej zime nastala voňavá a hrejivá jar. Život sa rozprúdil. Nielen ľudia, ale aj zvieratká túžia po prírode. Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

KDE BÝVAJÚ ZVIERATKÁ V NAŠEJ ZÁHRADE - PAVLA HANÁČKOVÁ
vydavateľstvo Albatros Media / 2017


Vydaj sa s nami do záhrady, kde sa zoznámiš nielen s miestnymi obyvateľmi, ale aj s ich obydliami! Zvierací kamaráti budú na teba vykúkať zo všetkých možných zákutí. Kto sa schováva v tej hrude hliny? Čia je tá drevená búda? S očarujúcimi priestorovými obrázkami si užiješ množstvo zábavy!

Knižku nájdete na Martinuse TU.

ČO SA DEJE V ZÁHRADE - CHRISTIANE ENGEL
vydavateľstvo Svojtka&Co / 2018


Kto žije v záhrade v zime, keď všetky kvety ešte spia? Kam až sa vytiahne na jar zasadený stromček? Toto veršované leporelo je určené deťom od jedného roka. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, a tak si dieťa pri prezeraní knižky súčasne precvičí jemnú motoriku. Na jednotlivých stránkach môže posúvať, ťahať, otáčať. 

Knižku nájdete na Martinuse TU.

ČO OBJAVÍŠ V ZÁHRADE
vydavateľstvo Svojtka&Co / 2015



V lete to v záhrade bzučí, štebotá, švitorí, hemží sa a kypí životom. Čo všetko sa dá v záhrade objaviť? Vari to vyrába pavúčik? Čo sa skrýva za dverami kôlne? Kto býva v búdke? Kto sa skrýva v zavretej kvetine? Čo rastie pod listom? S týmto krásne ilustrovaným leporelom plným okienok ľahko zistíš, ako to v záhrade žije.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

PODÍVEJ, JAK ROSTE ROSTLINA - HELENA HARAŠTOVÁ
ilustrácie Edit Sliacka
vydavateľstvo Albatros Media / 2016
jazyk český


Víte, jak vypadá život rostliny? Kdy si můžete pochutnat na jahodách? Nebo co dělá rostlina v zimě? Tato pozoruhodná kniha naučí děti všechno, co potřebují vědět o rostlinách a o tom, jak žijí. Na každé dvojstraně najdete celostránkovou ilustraci a pop-up, který zaručí, že děti bude poznávání přírody bavit a ony samy budou chtít začít objevovat skutečný svět květin, keřů a dalších rostlin.

Moju recenziu si môžete prečítať TU.
Knižku nájdete na Martinuse TU.

PRE DETI 2 - 4 ROČNÉ

PREČO NEKVITNEŠ - KATARÍNA MACUROVÁ
ilustrácie Katarína Macurová
vydavateľstvo Albatros Media / 2016


Tá je krásna! zaradoval sa medvedík, keď vo svojej záhradke objavil zvláštnu rastlinku. Každý deň ju polieval, chránil pred silným slnkom a nikdy jej pred spaním nezabudol popriať dobrú noc. No kvetinka nič. Prečo nekvitneš? dumal malý záhradník. Netušil však, čo sa zatiaľ deje pod zemou.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

POSVIEŤ SI NA TO - TAJOMSTVÁ NAŠEJ ZÁHRADY
vydavateľstvo Svojtka&Co / 2017


Podrž si stránky knihy proti svetlu alebo ich presvieť zospodu baterkou... nazrieš pod povrch toho, čo sa deje v záhrade okolo jablone! Posvieť si na to! Preskúmaj zblízka ovocný strom - nájdeš malý svet plný veľkých prekvapení! Odhalíš skryté tajomstvá úžasného sveta v záhrade hneď za domom.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

ROK V ZAHRADĚ - PETRA BARTÍKOVÁ
ilustrácie Aneta Žabková
vydavateľstvo Albatros Media / 2017
jazyk český


Zjisti, jak se mění příroda v zahradě na jaře, v létě, na podzim a v zimě.

Moju recenziu si môžete prečítať TU.
Knižku nájdete na Martinuse TU.

KTO RASTIE V PARKU - KATERYNA MIKHALITSYNA
ilustrácie Oksana Bula
vydavateľstvo Ikar / 2018


Vo veľkom meste je malý park s jazierkom, rastie v ňom jedenásť veľkých stromov a jeden malý klíček. Má tenkú stopku a dva lístočky. Kým budem, až vyrastiem? Na koho sa podobám? Zvedavý klíček sa najskôr pýta brezy, potom sa s nádejou zahľadí na dub, jarabinu, jaseň a iné stromy. Všetky mu o sebe rozprávajú veľa zaujímavého, ale nie je to ich klíček... ani len trošku. No raz začuje čísi pokojný hlas a už vie, na koho sa podobá! A nielen to.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

POZNAJ: PRÍRODA
vydavateľstvo Svojtka&Co / 2017


Poznávaj prírodu vo svojom najbližšom okolí. Uvidíš, že aj na balkóne, v uliciach alebo v parku môže byť poriadne živo! S touto prekrásne ilustrovanou knihou sa ti otvoria netušené svety – preskúmaj pod drobnohľadom ríše hmyzu, húb, kvetov a stromov. Pomocou jednoduchých aktivít, opísaných krok za krokom, budeš môcť sledovať kolobeh prírody doslova v priamom prenose. 

Knižku nájdete na Martinuse TU.

PRE DETI 4 - 6 ROČNÉ

VELKÁ KNIHA ZAHRADNIČENÍ PRO DÉTI - CAROLINE PELLISSIER
vydavateľstvo Práh / 2018
jazyk český


Ideální pomocník pro malé i velké zahradníky. Víte, jak správně zasadit ředkvičky? Kdy sklidit dýně a jaké při tom všem použít nářadí? Každé z ročních období zahradníkovi přináší nové výzvy. Proto je tu praktická Velká kniha zahradničení pro děti, která s pomocí hravých ilustrací Elisy Géhin představuje všechny zásadní úkoly, se kterými se v průběhu roku malí i velcí zahradníci mohou setkat.

Knižku nájdete na Martinuse TU.

VYBER SI SVOJU RASTLINKU - KATARÍNA BELEJOVÁ, PETRA BARTÍKOVÁ
ilustrácie Aneta Žabková
vydavateľstvo B4U / 2017
jazyk český


Klíčky, zelenina, bylinky, kaktusy, citrusy, bonsaje a mäsožravé rastliny. Nauč sa ich pestovať! Urob si džungľu pre zvieratká alebo bábiky doma na parapet. V knihe ilustrovanej Anetou Žabkovou nájdeš to najdôležitejšie - zistíš, kde si zaobstarať obľúbené rastliny a ako sa o ne starať, aby ti nezvädli. Dozvieš sa, čo všetko sa dá s nimi robiť, čím sú výnimočné, či sa dajú jesť a ako chutia. Keď dočítaš, bude z teba záhradník jedna radosť!

Knižku nájdete na Martinuse TU.

ZUZA V ZAHRADÁCH - Jana Šrámková
ilustrácie Andrea Tachezy
vydavateľstvo Labyrint / 2015
jazyk český


Zuza má zahradu. Ale ne u domu, ta zahrada je v zahradní kolonii. Kolonie znamená spoustu malých zahrad vpravo, vlevo a mezi nimi uličky. Kolonie jsou zahradní piškvorky. Za kolonií je divoká temná zahrada. Bydlí tam černý pes a možná taky strašná Stará Bela. Kdoví. Zuza se jí pro jistotu bojí. Jenže co si počít, když máte z někoho strach, ale najdete na cestě jeho klíč?

Knižku nájdete na Martinuse TU.

ZORNIČKA - ZUZANA ŠTELBASKÁ
ilustrácie Eva Chupíková
vydavateľstvo Albatros Media /2015


Zorničkina záhrada je najkrajšia na svete. Dievčatko sa v nej každý deň hráva s mačičkou Lízou a psíkom Titi a spolu objavujú, čo tam robí krtko, ježko, usilovné mravce, užitočný netopier či drobné pavúčiky. Ak sa chcete dozvedieť, ako to bolo s malinkými húsatkami, protivnou osou či záhradou v izbičke, otvorte si túto knižku plnú prekrásnych farebných ilustrácií a hneď ste tam...

Knižku nájdete na Martinuse TU.

PRE DETI 7 a VIAC ROČNÉ

RASTLINOPIS - JIŘÍ DVOŘÁK
ilustrácie Alžběta Skálová
vydavateľstvo Artforum / 2018


Táto kniha je určená pre všetky deti, ktoré sa neuspokoja s jednoduchým vysvetlením a často kladú rodičom otázku: prečo? Prečo na akácii žijú mravce, prečo žihľava pŕhli, prečo z cibule štípu oči? Musia mať rastliny korene v zemi? Aká bola prvá rastlina na svete, kto vypestoval mandarínku bez kôstok a je pravda, že najdrahšiu kávu na svete kakajú cibetky? 

Knižku nájdete na Martinuse TU.
A recenziu na ňu spravím čoskoro :).

Budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť, ako sa vám výber páčil a či majú články takéhoto typu pre vás zmysel.

Ďakujem :),
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe