Čítame // Magdaléna a zvieratká v útulku

Monday, June 17, 2019

Dnes by som vám rada predstavila hneď dve knihy. Jedna je novinkou a nadväzuje na prvú knihu, ktorá vyšla pred dvomi rokmi. Sú presne z takého súdka kníh, aké moje dievčatá milujú najviac. Reálne príbehy detí, ktoré môžu zažiť aj ony (veď nás poznáte, viete, že na kamarátke Terke sú závislé :)). Vedia sa do príbehu vžiť a slúžia im ako príklad do života. 

Takže dnes dva krásne príbehy o Magdalénke z vydavateľstva Vnímavé Deti.


V oboch knihách je hlavnou hrdinkou Magdalénka. Príbehy sú veľmi pekne ilustrované, sú citlivé a môžu ísť deťom naozaj príkladom. 
Vhodný vek na čítanie je trochu diskutabilný :). Ja čítam knihy s dva a pol ročnou Naďkou, aj so štyri a pol ročnou Ninkou. Každá ale vníma knihu po svojom. Naďka určite nechápe celú problematiku tak do hĺbky ako ju myslí autorka ale kniha sa jej páči. Vďaka milúmu dievčatku, vďaka pískom a ich vzájomným vzťahom. Pre Ninku je kniha ako stvorená. 
A určite sa k nej vrátime aj v čase, keď sa Nini bude učiť čítať sama. Na každej strane je pár viet s pomerne veľkým textom a odstupmi riadkov, takže odporúčam aj na samostatné čítanie. Príbeh zaujme určite aj vtedy :).


MAGDALÉNA A PSÍK Z KNIŽNICE - LISA PAPP
ilustrácie Lisa Papp
vydavateľstvo Pro Solutions (Vnímavé Deti) / 2017


V prvej knihe sa Magdalénka trápi v škole s čítaním. Učí sa, snaží sa ale stále jej to nejde podľa predstáv. Navyše sa jej deti v škole aj posmievajú a od pani učiteľky dostáva samé papierové srdiečka so slovami, nech sa snaží ďalej. Jej cieľom je ale dostať papierovú hviezdičku, ktorá je pre tých, čo čítanie zvládajú. A kto si ide za cieľom, tak ten ho aj dosiahne :). Aj to je jedna z vecí, pocitov, ktoré má kniha v čitateľoch zanechať.



Magdalénku však už nádej opúšťa a pomaly sa jej čítať nechce. Až raz príde do knižnice a zistí, že deti tam môžu čítať knižky psíkom. A to je hneď iné, ako čítať pred spolužiakmi v triede. Obľúbi si veľkého bieleho psíka, Vločku a začne jej pravidelne chodiť čítať. Je to ten najlepší poslucháč, ktorý pomôže prekonať Magdalénke strach a dosiahnuť svoj vytúžený cieľ. A viac sa už dozviete v knižke :).

Knihu nájdete na eshope Vnímavé Deti TU.



MAGDALÉNA A ZVIERATKÁ V ÚTULKU - LISA PAPP
ilustrácie Lisa Papp
vydavateľstvo Vnímavé Deti / 2019

Druhý diel nadväzuje na prvý. Neprezradila som vám záver prvej knihe ale tak teraz musím :). Vločke sa na konci príbehu narodili mláďatká. A Magdalénka odvtedy po jednom z nich túži. Nakoniec sa jej podarí mamu presvedčiť a svojmu novému kamarátovi dá príznačne meno Hviezdička.



Príkladne sa o Hviezdičku stará. Doma jej číta a hlavne jej často hovorí, že ju má rada. Jeden deň navštívi útulok a až tam zistí, že nie všetky zvieratká majú to šťastie, že sa s nimi niekto doma tulká, že im číta a ľúbi ich. Pochopí, že sama sa o všetky zvieratká nedokáže postarať a vymyslí preto akciu, kde môžu detičky do útulku prísť, doniesť im teplú prikrývku a čítať im knižky a pohrať sa s nimi. A ako to skončí sa dočítate už samy :).

Obe knižky sú krásne, milé, a poučné. Moje dievčatá sa odvtedy, čo ich máme napríklad tešia do útulku. Sľúbila som im, že pôjdeme aspoň nejakého psíka vyvenčiť, keď už si domov nemôžeme hneď nejakého odniesť :). 

Zaručujem vám, že príbehy ostanú v deťoch ešte dlho rezonovať.
Nina

PS: Aj druhý diel nájdete na eshope Vnímavé deti TU.




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe