Magnetická mapa sveta

Tuesday, June 04, 2019

Uznávam, že v geografii sme s dievčatami asi trochu pozadu. Aspoň, keď vidím ako niektorí Montessori aktívni rodičia pracujú s deťmi, čo sa tejto témy týka. 
Určité základy sme Ninke vysvetľovali, to hej. Vie, že na svete existuje viacero štátov. Že my bývame na Slovensku, naša rodina v Česku. Chápe jazykovým rozdielom. Ale veľkosť sveta si určite predstaviť nevie. V podstate nemá ani odkiaľ lebo sme spolu nikdy neleteli lietadlom, ani niekde ďalej necestovali. Čo nepovažujem za mínus. Na všetko raz príde.


Táto mapa je na predstavu určite dobrým pomocníkom. Magnetická mapa sveta, značky Janod. Na stránke Kidmánia, odkiaľ ju máme, ju odporúčajú pre deti od 5 rokov. 
Podľa mojich skúseností by som to pozmenila takto. Pre jedináčikov a prvonarodené deti odporúčam približne od 4 rokov a pre ďalších súrodencov aj oveľa skôr :). Naďka ma vo svojom 2 a pol roku veľmi prekvapila. Už teraz vie ukladať mnohé dieliky sama, ukazuje na rôzne štáty a vie povedať, kto tam býva alebo kto tam cestoval. Najobľúbenejšia je Austrália. Týmto pozdravujem kamarátku Zuzku, ktorá tam žije a vždy pri skladaní mapy ju veselo spomína :).



Mapa obsahuje tabuľu s veľkosťou 77x46 cm. Má šnúrku, takže najlepšie je, keď ju deťom niekde zavesíte. Do výšky, aby na ňu pohodlne dočiahli.
Súčasťou balenia je 92 magnetiek. Na každej magnetke je časť sveta, daného svetadiela. Nie je pravidlo, že jedna magnetka = jeden štát. Vôbec to ale neprekáža. 
Sú dve pomôcky, ktoré pomáhajú deťom pri ukladaní magnetiek na mapu. Po prvé, každý kontinent je podfarbený inou farbou. Takže už podľa toho deti vedia, kam asi magnetka patrí. Žltá je Afrika, fialová Európa, ružová Ázia, atď. Po druhé, na mape na tabuli sú čiarkovane vyznačené obrysy každej magnetky. 



Názvy sú v angličtine. Slovensko napríklad na magnetke ale vyznačené nenájdete. Najprv mi to prišlo ako negatívum ale mapa nie je naozaj taká veľká, aby tam bolo všetko. A deťom to neprekážalo. Ukázali sme si to približne a boli spokojné a pamätajú si to podľa iných záchytných bodov. 
Pri jednotlivých krajinách sú aj obrázky, ktoré ich vystihujú. To sa dievčatám veľmi páči. Naj sú pre nich nejakí ľudia a Naďka má na všetko veľa otázok :). Veď ako vždy.

Máte mapu už niekto doma? Aké s ňou máte skúsenosti?
Nina

PS: mapu nájdete na eshope Kidmania TU.









You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe