Tipy na hračky a detské knihy o ľudskom tele

Friday, July 24, 2020

V tomto článku vám chcem ukázať pár tipov, ako sa s deťmi môžete začať hravo zoznamovať s ľudským telom.


Už viac ráz som dostala do inboxu správu, či viem poradiť nejakú dobrú knihu o ľudskom tele pre malé deti. Je to jedna z najžiadanejších tém, na ktorú skôr či neskôr narazí doma s deťmi každý. A k tejto témej naozaj potrebujete aj dobrú názornú pomôcku. Tu len rozhovory a vysvetlenia nestačia.



Mám pre vás preto dva tipy na hračky a nieľko knižných tipov :).


PUZZLE ĽUDSKÉ TELO

Prvým tipom je puzzle. Stavanie puzzle je všeobecne u nás veľmi obľúbené. Toto je zamerané práve na ľudské telo. Obsahuje 3 sety puzzle.

Prvým setom je nahá postavička. Skladá sa z 50tich dielikov a toto puzzle je obojstranné. Z jedne strany je dievčatko bledšej pleti a z druhej strany je chlapec tmavšej pleti. Na tomto puzzle si ľahko vysvetlíte základné časti ľudkého tela a rozdiel medzi mužom a ženou.



 Druhým puzzle je kostra. Toto puzzle sa skladá zo 100 dielikov. Všetky tri postavy sú rovnako veľké, aby sa deťom dobre porovnávali. Je to vynikajúce napríklad na vysvetlovanie umiestnenia daných orgánov aj na puzzle tela alebo kostry. Puzzle postavičky majú výšku až 1 meter :).



  

Tretím puzzle je postavička s orgánmi. Toto puzzle sa skladá zo 75 dielikov. Ku každému puzzle je aj karta, na ktorej máte každú časť pekne pomenovanú, takže sa nestane, že pri dieťati tápete, ktorá kosť sa ako presne volá :).



Navyše puzzle s kostrou v tme krásne svieti a usporiadanie kostí vnímate ešte viac.

Puzzle je značky Janod a kúpite ho na eshope Kidmaniu TU.



MAGNETICKÁ SKLADAČKA ĽUDSKÉ TELO

Pri tejto hre si prídu na svoje malé pani učiteľky :). Aspoň my sme ju poňali takouto formou a dievčatá sa na tom neskutočne bavia. Nejedná sa totiž o typické puzzle.

Sada obsahuje tabuľku s obrysmi tela, na ktorú ukladáte jednotlivé magnetky, časti, z ktorých vyskladáte dané puzzle.



Obsahuje 4 typy skladačiek. Ľudské telo, kostra, svaly, orgány. Každá skladačka je zložená z 18tich magnetiek. Pričom pri ľudskom tele môžete dať hlavu chlapca alebo dievčatka a taktiež podľa toho zmeniť aj pohlavné orgány.


 

Set okrem tabuľky obsahuje aj ukazovátko. To má na celej hre to najväčšie čaro :). Dievčatá mi ukazovali rôzne časti a ja som im odpovedala, čo sa ako volá. Alebo sme sa vymenili a ja som im hovorila názvy a oni ukazovali na postavenej skladačke, kde sa čo nachádza.


Súčasťou sú opäť aj kartičky, kde máte všetky časti pomenované. V slovenčine, ale aj v iných jazykoch, takže využijete aj pri školákoch :).


Skladačka je značky Janod a nájdete ju na eshope Kidmania TU.


 


KNIŽNÉ TIPY

Okrem týchto dvoch puzzle mám pre vás samozrejme aj knižné tipy. Tie využijete skôr na dovysvetľovanie, čo ako gunguje, na čo daná vec v našom tele slúži. Na učenie častí sú lepšie puzzle.


Na prvé zoznamovanie, pre menšie deti odporúčam knihu Poznávame 100 veci okolo nás Ľudské telo z vydavateľstva Yoyobooks Je to okienková knižka so základnými informáciami. V kľude pre deti od 2 rokov. Nájdete ju napríklad na Martinuse TU.


 

Druhá okienková knižka Moja veľká kniha odpovedí - Moje telo odpovedá na základné zvedavé detské otázky. Už pekne obšírnejšie, nie len jednou vetou. Kniha je rozdelená na kapitoly: Ľudské telo, Kosti a svaly, Tráviaci systém, Srdce a krv, Mozog a zmysly, Koža a zdravie a Povráva sa, že... Kúpite ju napríklad TU.


 

A do tretice mám pre vás tip na nálepkový zošit 100 najlepších faktov o ľudskom tele. Ktorý nie len zabaví, ale hlavne veľa naučí. Je určený už pre staršie deti, od 5-6 rokov. Kúpite napríklad na Martinuse TU.



A jedna bonusovka na záver, ktorú máme asi od júna. O Kúzelnom čítaní, som tu už dávnejšie písala celý článok, máme ich doma asi 2 roky. Len kniha Ľudské telo je nová. U nás je Kúzelné čítanie veľmi obľúbené a využívame ho nie len na cesty ale bežne aj doma. Je skvelé, že si dievčatá knihy čítajú samé a samé si vyberajú, o čom sa chcú dozvedieť viac. 



Verím, že ste si tu našli nejaký pekný tip a s deťmi vám učenie o ľudskom tele pôjde pekne hravo :).

Nina


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe