Tipy na správne skladovanie potravín v domácnosti.

Monday, August 03, 2020

V júni som sa zúčastnila prednášky a workshopu o zero waste domácnosti, ktorú pre nás zorganizovala IKEA. Veľa informácii ma zaujalo a primälo k tomu, aby som zmenila niektoré návyky, ktoré som dovtedy mala. Vo viacerých ešte zaostávam, ale presne viem, čo do budúcnosti potrebujem ešte zmeniť.

Najprv vám napíšem pár zaujímavých, šokujúcich informácii.

Priemerný Slovák vyhodí ročne 414kg zmiešaného odpadu. Z toho je 163kg potravinového odpadu.
Na Slovensku až 9% domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze. Najčastejšie je to ovocie a zelenina, potom chlieb, pečivo a varené jedlo. Zbytočne!

Približne tretina potravín, vyrobených každoročne na celom svete, skončí v odpade alebo sa inak znehodnotí! Súčasné množstvo potravinového odpadu je také veľké, že by dokázalo nakŕmiť hladujúcich na celom svete!
Keď vyhadzujeme jedlo, plytváme aj prírodnými zdrojmi, ktoré boli využité na jeho dopestovanie a výrobu. Uhlíková stopa potravinového odpadu je až 3,5 miliárd ton oxidu uhličitého, čo je až 8% jeho svetovej produkcie.

Medzi najčastejšie príčiny plytvania patrí: nadprodukcia // straty pri zbere úrody // zlé skladovanie úrody // nesprávna preprava // chyby pri balení // nakupovanie priveľkého množstva zásob // nesprávne skladovanie potravín domácnosťami // zlé spotrebiteľské návyky.

Ak vás tieto informácie zaujali, rovnako ako mňa na prednáške, tak odporúčam prečítať si článok Plytvanie v číslach na stránke OZ FREE FOOD

AKO SPRÁVNE SKLADOVAŤ

Prvým krokom ako minimalizovať odpad v domácnosti je správne skladovanie potravín.
Jednoduché a účinné!


Dôležité je mať v chladničke a skrinkách poriadok. Uložiť veci do papierových vriec, do košíkov, uzatvárateľných dóz. Presne tak, ako to jednotlivé potraviny vyžadujú. Všetko pekne označiť a správne usporiadať.

Aj správne usporiadanie v chladničke vám zlepší prehľad a v celkovom dôsledku ovplyvní to, že sa vám menej vecí pokazí a nestane sa vám, že na ne zabudnete a nakoniec vyhodíte.

Čo ma prekvapilo je fakt, že veľa ľudí vyhadzuje potraviny kvoli tomu, že nepozná rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Vyhodí tak aj potraviny, ktoré by boli na konzumáciu ešte vhodné, lebo si myslí, že po dátume minimálnej trvanlivosti je už potraviny znehodnotená a nedá sa skonzumovať.


KONKRÉTNE TIPY NA SKLADOVANIE
Teraz by som vám rada vypichla niekoľko tipov ohľadom skladovania, ktoré ste možno ešte nevedeli.

zemiaky a jablká skladujte spolu, na suchom, nie vlhkom mieste. Sú to kamaráti, keďže jablká zabraňujú zemiakom v klíčení. Určite ich neskladujte v chladničke. Nízka teplota zmení v zemiakoch škrob na cukor a navyše je tam vlhké prostredie, takže vám skôr zhnijú.
* jablká skladujte oddelene od ostatného ovocia. Neukladajte ich spolu do jednej misky. Jablká produkujú etylén a ten urýchľuje proces zrenia.
* do chladničky nepatria rajčiny, uhorka, paprika, ani cuketa, či baklažán. Chlad nepotrebujú a len strácajú svoju chuť.
* aj vyššie spomínané zemiaky a napríklad aj cibuľa a cesnak nepatria do chladničky. Je tam na ne príliš vlhké prostredie.
* cesnak skladujte v papierovom šáčku, do ktorého spravte dierky, aby mohol dýchať.
* exotické ovocie, ani citrusy do chladničky nepatria tiež. Sú veľmi citlivé na chlad a majú radšej izbovú teplotu. V chladničke prichádzajú o svoju farbu a skvelú chuť.
* drobné ovocie ako jahody, maliny a čučoriedky vydrží dlhšie čerstvejšie, keď ho najprv opláchnete v studenej vode zmiešanej s octom. Následne osušíte a preložíte do dózy a vložíte do chladničky.
* na spodok zásuviek v chladničke, kde skladujete voľne uloženú zeleninu položte papierové obrúsky. Pohltia nadbytočnú vlhkosť.
* koreňovej zelenine odrežte listy / vňať. Rýchlejšie sa s nimi zelenina (napríklad mrkva) kazí, keďže do nej presúva výživné látky.
* šalát najdhlšie vydrží tak, že si ho natrháte na jednotlivé listy, zabalíte do papierového obrúsku a vložíte do uzatvárateľného vrecka bez prístupu vzduchu. 
* syr nenechávajte v plastovom kupovanom obale. Zabaľte ho do povoskovaného papiera. Vydrží tak oveľa dlhšie čerstvejší a máte dlhší čas na jeho spotrebu.
* vajcia vykladajte z pôvodného obalu, špičkou dole na miesta na to určené v chladničke. Papierový obal je zdrojom mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať iné potraviny.
* chlieb a pečivo skladujte zabalené v utierke, resp. v plátenom vrecku na chlieb, v chlebníku

Všetkými týtmito radami predlžujete potravinám životnosť a tak máte dlhší čas na jeho spotrebu a nebudete musieť nič vyhadzovať. Tým pádom znižujete potravinový odpad, čo je našim cieľom.

MOJE OVERENÉ TIPY Z EKONETKY
Pre začiatok je potrebné zadovážiť si pár obalov, ktoré vám to správne skladovanie umožnia a uľahčia. Ja sa v tomto smere vždy spolieham na eshop Ekonetka, ktorý ponúka množstvo vecí pre zero waste domácnosť a mám s nimi dlhodobú skúsenosť.

Preto vám chcem vypichnúť pár produktov, ktoré používam ja. A aktuálne si ich budete môcť kúpiť do konca týždňa aj s 15% zľavou. Stačí použiť na eshope kód NINA15

1. obal na potraviny BEE´S WRAP

Obal Bee´s wrap je vyrobený z organickej bavlny napustenej včelím voskom, organickým jojobovým olejom a živicou zo stromov. Je to obal na potraviny, ktorý je tvárny a krásne danú potravinu obalí.
Včelí vosk a jojobový olej majú antibakteriálne účinky, čo pomáha uchovať potraviny čerstvé.

Na čo obal používame? Ja ho používam na uskladnenie potravín v chladničke. Napríklad do neho balím syr po otvorení. Alebo keď použijem len polku tekvice a zvyšnú chcem použiť až na ďalší deň, tak odkrojenú stranu zakryjem väčším bee´s wrapom. Alebo melón. Čokolvek, na čo by ste za normálnych okolností použili nejakú fóliu, sáčik, alobal. Každý je zvyknutý asi na niečo iné. 


Oplatí sa výhodný set troch Bee´s wrapov. V balení sú tri rôzne veľkosti. Alebo si môžete kúpiť aj len jeden, presne veľkosť akú potrebujete.
Celú ponuku Bee´s wrapov nájdete na Ekonetke TU.


Taktiež môžete do obalu baliť aj pečivo. Doma ale aj na cesty. Ekonetka má v ponuke aj špeciálny Bee´s wrap Obal na sendvič. Má drevený gombíček a šnúrku na dobré uzatvorenie. My máme doma tento fialový a je špeciálne Ninkin a nikto iný si do neho nič nedáva :). Chystám jej v tom pravidelne žemličku, keď ide na plavecký tréning, alebo keď ideme na nejaký výlet. Najradšej si ho balí sama :).


2. VEJIBAG na uskladnenie zeleniny

Vejibag je vrecko na zeleninu. Vyrobené zo 100% organickej bavlny s GOTS certifikátom. Túto vychytávku som obzerala už minulý rok ale zadovážila som si ju až pred mesiacom, práve po workoshope s IKEA. Lebo som si uvedomila, že viackrát mi už zelenina v chladničkovom boxe zmäkla, mrkva zgumenela, proste zelenina stratila chuť a konzistenciu.

Na čo vrecko používame? Vrecko udržiava pre zeleninu to správne prostredie. Ja do neho dávam najmä mrkvu a kaleráb. Prípadne brokolicu a šampióny. Ale dá sa použiť všeobecne na akúkoľvek zeleninku. Vrecko pred použitím navlhčíte, vyžmýkate a dáte do neho umytú zeleninu. 

Vejibag nájdete v dvoch veľkostiach na Ekonetke TU.


3. STASHER uzatvárateľné vrecká

Vrecko Stasher je vyrobené zo 100% silikónu najvyššej kvality, v súlade s FDA a európskymi potravinárskymi štandardmi. Má dokonalé vzduchotesné uzatvorenie.
Vo vrecku môžete potraviny aj mraziť, variť, dokonca sa dá použiť aj v mikrovlnej rúre. Taktiež v ňom môžete potraviny skladovať v chladničke alebo ho používať len ako vrecko na výlety a na každodenné použitie. Myslím, že pri deťoch si využitie nájde určite :).

Na čo vrecko používame? My ho najčastejšie používame na prenos potravín, keď ideme s dievčatami von. Na zeleninku, na ovocie, na drobnosti ako oriešky a sušené ovocie. A kým sme mali len jeden Bee´s Wrap a chcela som zbaliť obom deťom žemličku, tak Naďke som vždy balila do Stashera. Preto máme doma hneď dva.

Stasher nájdete vo viacerých veľkostiach a farebných prevedeniach na Ekonetke TU.



4. FOOD HUGGERS
Poslednou vychytávkou, ktorá vám pomôže predĺžiť životnosť a čerstvosť niektorých potravín sú Food Huggers. Obaly vyrobené zo silikónu najvyššej kvality.

Je to v podstate sada viečok, ktoré môžete použiť na odkrojené ovocie, zeleninu alebo aj na uzavretie rôznych nádob alebo kelímkov.

Na čo Food Huggers používame? U nás tie dva najmenšie používam najčastejšie na citrón a uhorku. Tie sú využité permanentne. Takto sa mi nestáva, že musím z uhorky odrezávať uschnutý koniec. Donedávna som ju totiž skladovala len tak odkrojenú a pri ďalšom používaní, vždy koniec odrezávala a vyhadzovala. Občas ich využijem na cuketu alebo baklažán, ak ich nespotrebujem naraz celé. A teda vynikajúce sú aj na uzavretie pohára, kde si nechávam zvyšné bielky, alebo otvorený kelímok kyslej smotany a podobne. Nezdá sa to ale príležitostí sa nájde dosť.

Existujú viaceré sady Food Huggers, na Ekonetke nájdete všetky TU.



Aktuálne si môžete až do nedele 9.8.2020 kúpiť tieto produkty na eshope Ekonetka s 15% zľavou. Stačí zadať kód NINA15. 

Verím, že viacerým z vás pomôže zľava pri rozhodovaní. Lebo investovať do lepšej, menej plytvajúcej domácnosti sa ozaj oplatí.

AKO VYUŽIŤ ZVYŠKY
O tomto by mohol byť celý ďalší článok, ale práve tu mám veľké rezervy. Na prednáške nám ukázali, ako chutne sa dajú využiť kôstky z marhúľ. Alebo šupky zo zemiakov. A takýchto trikov je veľmi veľa. Ja mám ešte rezervy inde a dokonca ani nezaváram. I keď viem, že domáce veci sú vždy najchutnejšie a verím, že raz sa k tomu aj ja dostanem a stane sa to u nás zvykom. Takže o využití zvyškov niekedy inokedy :).
A ďalšou kapitolou bude u nás kompostovanie!


O týchto veciach sa hovorí čoraz viac. Viem, že môj blog nie je zameraný na ekológiu, zero waste, nie som ani food bloger. Ale domácnosti sa predsa venujem. A čím viac budú tieto témy rezonovať z viacerých strán, tým vás viac zasiahnu a možno primejú urobiť u seba nejaké zmeny. A to sú tie začiatky. O všetkom hovoriť a začať meniť od seba. Preto verím, že sa vám článok páčil :).

Nina


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe