Čítame // Stratený šál

Saturday, October 06, 2018

Táto knižka je darček pre Naďku na jej druhé narodeniny, ktoré oslávi začiatkom novembra. Takže zatiaľ ju skrývam a kniha na mojich deťoch otestovaná nie je. Ale recenziu ste si pýtali skôr, tak vám ju napíšem aspoň z môjho pohľadu :).


STRATENÝ ŠÁL - SVETLANA KAPALKOVÁ, ĽUDMILA MIČIANOVÁ
ilustrácie Susie Hammer
občianske združenie Egreš/ 2018

Jednu z autoriek už poznám a tak som s knižkou ani na chvíľu neváhala. Od Svetlany Kapalkovej už totiž doma máme knižku Kde je Nina, ktorá bola v určitom období, pre obe moje dievčatá, jednou z najobľúbenejších. Je to také malé leporelo, so zvláštnymi ilustráciami ale skvelým, chytľavým textom. A práve o text ide aj v tejto knižke!
Stratený šál už nie je leporelo. Má tenké strany a kniha je určená približne pre deti od 2 rokov. Jedinečná je v tom, že jej autorky sú logopedičky a majú dlhodobé skúsenosti v oblasti vývoja reči a s prácou s deťmi.





Kniha je určená pre deti, ktoré sa práve zoznamujú so skladbou rozvitých viet, s prídavnými menami a učia sa predložky. Text sa nám dospelým môže zdať až príliš jednoduchý ale pre deti v tomto období je ukážkový. 
Po skúsenosti s leporelami od Svetlany Kapalkovej už viem, že vety sú tvorené tak, aby si ich deti jednoducho zapamätali, vedeli zopakovať a pochopiť zmysel tvorby viet a rozumeli jej. Napríklad to naše, už spomínané leporelo Kde je Nina, sa naša Ninka, naučila sama od seba naspamäť. Keď už sme zobrali knihu do ruky, tak sme ju čítali dokola a dokola. A to isté očakávam veru aj od tejto knižky :).




Príbeh je veľmi jednoduchý. Na začiatku je predstavený chlapec Hugo, ktorý ide von so svojim psíkom a stratí pri tom šál. A ten potom v príbehu chlapec celý čas hľadá. Možno je pod kríkom, pri strome, v komore, pozrime sa do búdy, na poličku... A presne takto do príbehu vniesli autorky predložky. Skvelou, zábavnou formou.




Knižku ilustrovala Susie Hammer. jednoduchou formou, akoby ju kreslili samé deti. Musím uznať, že ku príbehu a hlavnému posolstvu knihy sa hodia dokonale a vôbec mi neprekáža ich minimalizmus. Navyše sú pekne dôvtipné. Napríklad pri otázke, či je stratený šál pod kríkom, je nakreslený pod kríkom hnedý vlnkový predmet. Na nasledujúcej strane je nakreslená hnedá dážďovka a pripísané: "Ale nie, to je predsa dlhá dážďovka." :) A takto sú poňaté všetky nasledovné dvojstrany. Pre deti sú to milé hádanky, ktoré ich určite potešia a vďaka nim budú vety opakovať po vás, to mi môžete veriť :)
A ako už to býva zvykom, tak každá kniha od Egrešu je ilustračne a graficky unikátnou. Táto je napríklad tlačená iba 4 pantone farbami.





Ku knižke dievčatá vyrobili aj odznačiky :). Také ňuňu krásne. My máme doma modrý s myškou.

Knižka ma nesklamala a veľmi sa teším, keď už si ju s Naďkou budeme čítať spolu.
Knižku si môžete kúpiť na stránke združenia Egreš TU :).

Nina




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe