Čítame // Stromy

Saturday, November 10, 2018

Nedávno vyšla vo vydavateľstve Slovart druhá krásna encyklopédia od ilustrátora Piotra Socha. Prvú, s názvom Včely, doma nemáme a tajne ju zatiaľ okukujem v kníhkupectvách. Táto druhá nám už nechýba. Ak poznáte "Včely" a ste knihou ohúrení, tak "Stromy" jednoducho musíte mať tiež :).


STROMY - WOJCIECH GRAJKOWSKI
ilustrácie Piotr Socha
vydavateľstvo Slovart / 2018

Je to krásne, bohato ilustrovaná kniha, zameraná špeciálne na všetko, čo súvisí so stromami. Dozviete sa v nej základné informácie ale aj rôzne pikošky a kuriozity. Mňa nadchlo, koľko vecí sa vlastne spája so stromami a čo všetko autori dokázali do knihy vsunúť.



Kniha je encyklopédiou určenou pre deti, školákov. Vekovo by som ju zaradila približne pre deti od 6 rokov. Nemusíte predsa čítať s deťmi texty, takže smelo do nej. Aj samé ilustrácie vám veľa povedia a keď si knihu prečítate vy ako rodič, tak k ilustráciám budete mať, čo pekné rozprávať :).

Každá dvojstranna v knihe sa venuje jednej téme. Takmer na celej dvojstrane sú ilustrácie. Text je len v stĺpčeku, vždy na jednej zo strán, ako vidno aj na fotkách. Jedna téma krajšia ako druhá, preto som sa snažila vám ich pofotiť, čo najviac, nech vidíte samy tú všehochuť. Takže táto recenzia bude skôr takou fotorecenziou :).



V knihe sa dozviete, čo sú stromy a čo nie, niečo viac o listoch, koreňoch, čo sú to endemity, baobaby. Aké zvieratá sa živia časťami stromov, aj to ktoré zvieratká na nich žijú. Ďalej o ich histórii, sú tu spomínané najvyššie stromy, najhrubšie stromy, najstaršie stromy. Potom je tu perfektná dvojstranna o drevorubačoch a ich nástrojoch, sú tu vypichnuté krásne drevené stavby, drevené dopravné prostriedky, drevené hudobné nástroje. Vždy dopĺňané detailnými ilustráciami, až neviete, na čo máte skôr pozrieť :).



Možno vás zaujmú dvojstranny domy na stromoch, bonsaje alebo umenie tvarovať. Naozaj veľká všehochuť. A to som teda nevymenovala všetky :).

Na záver si dovolím citovať časť z poslednej strany z knihy, ktorej celý text je naozaj na zamyslenie:
"Potrebujeme drevo na domy pre naše deti. Naše deti však potrebujú les, ktorý bude nielen poskytovať drevo ďalším generáciám, ale aj potešenie z bohatstva rastlín a živočíchov. Preto saďme stromy a dvakrát zvážme, kým nejaký vyrúbeme. Naše deti majú právo na les svojich predkov, les plný tisícročných sekvojovcov mamutích."

Les treba chrániť a možno aj vďaka tejto knihe, si ho my a naša ďalšia generácia, ktorú vychovávame, bude viac vážiť a rozširovať...
Nina

PS: Knihu si môžete zakúpiť na stránke Martinusu TU.












You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe