Čítame // Cesta časom - Peter Goes

Sunday, January 28, 2018

Dejiny sveta v obrazoch od belgického ilustrátora Peter Goes. Či už dejepis máte radi alebo nie, tak v tejto knihe budete dejiny zbožňovať. Zobrazuje ich takou formou, že si budete chcieť knižku študovať do úplného detailu.


CESTA ČASOM - PETER GOES
ilustrácie Peter Goes
vydavateľstvo Artforum / 2018

Vždy som mala rada dejepis a dejiny. Dokonca som počas štúdia na gymnáziu chcela ísť študovať archeológiu. Potom som ale pochopila, že najviac ma na dejinách fascinujú dejiny umenia a vydala som sa na cestu štúdia architektúry.

Keď som sa o tejto knižke dočítala, tak som vedela, že bude tým pravým orechovým pre mňa. Čo tam po tom, že sa jedná vlastne o knižku pre deti ;). Podľa mňa si tak 90% rodičov, kupuje túto knihu hlavne pre seba. Deti sú len zámienka :).



Knižka je vlastne jednou dlhou prechádzkou dejinami sveta od veľkého tresku až po súčasnosť.
Dôležité fakty sú zobrazené za pomoci kreatívnych detailných ilustrácii, ktoré sú dopĺňané krátkymi opisnými textami. Ilustrácie sú naozaj premyslené a pekne poprepletané. Celá kniha sa nesie v jednoliatych farebných tónoch, čo lahodí môjmu srdcu architekta . Nájdete tam fakty z prírody, histórie obyvateľov, dejín umenia - hudby, maliarstva.


Veľký tresk, obdobie dinosaurov, prví ľudia, prvé osídlenia. Tým celá knižka začína. Vedeli ste, že dobu dinosaurov ukončil pravdepodobne pád meteoritu, ktorý vytvoril kráter s priemerom až 180 kilometrov? Že najstaršia objavená loď vyrobená z kmeňa stromu, sa našla v Holandsku a datuje sa do doby 8200 až 7600 pre naším letopočtom?


Následne sú v knižke dvojstrany, ktoré nás poučia niečo z dejín Mezopotámie, Starovekého Egypta, Starovekého Grécka, Rímskej ríše, Keltov, Hunov a Byzantskej ríše. Zaujímavé fakty? Napríklad sa dozviete, že Mezopotámci počítali v šesťdesiatkovej sústave. My ju používame už len pri meraní času a vypočítavaní uhlov. V prírodnom náboženstve Keltov sa pripisovali magické sily dubu a na ňom rastúcemu imelu. A viete, že bojovníci Kelti bojovali často celkom nahí.



Stredovek, Križiacke výpravy, Vikingovia, 14.storočie, Osmanská ríša, Dynastia Ming, 15.storočie, Inkovia, Aztékovia, 16. storočie. To sú ďalšie kapitoly. Sú tu spomínaní aj umelci ako Leonardo da Vinci, Michelangelo, Shakespeare, Galileo Galilei. Ilustrácie sú vynikajúce a o dejinách sa dozvedáte hravou formou!






Pokračuje 17.storočie, 18.storočie, 19. storočie, obdobie Prvej svetovej vojny, dvadsiate roky, tridsiate roky. Vedeli ste, že New York sa najprv volal Nový Amsterdam? Že v šesťnástom storočí doviezli do Holandska prvé tulipány z Osmanskej ríše? A napríklad prvý film sa premietal už v roku 1895 v Paríži.



Druhá svetová vojna, roky po vojne, päťdesiate roky, informácie o letoch do vesmíru, šesťdesiate roky, sedemdesiate roky. Aké zaujímavé informácie nájdete napríklad tam? Že v päťdesiatych rokoch sa stali populárne paperbackové vydania kníh. Okrem psa Lajky, bol vo vesmíre aj šimpanz Hama. V knižke je spomínaný napríklad aj Andy Warhol a ilustrácie jeho preslávenej plechovky Campbellovej polievky. Alebo film Čeluste, či vznik skupiny AC/DC.





A nakoniec osemdesiate roky, deväťdesiate roky, roky 2000 a posledná strana patrí súčasnosti - rokom 2010. V osemdesiatich rokoch bol svet posadnutý Rubikovou kockou. Tiež je tu spomenutá hra Pacman, začiatok vysielania televízie MTV alebo magnetofónové kazety, ktoré určite patrili k životu osemdesiatych rokov. Bohužiaľ posledné strany - roky 2000 až do súčasnosti sú vykreslené relatívne dosť pochmúrne. Určite sa udialo aj veľa pekného ale v autorovi najviac rezonovali tieto, čo je možno trošku škoda.


Knižku Cesta časom určite odporúčam do rodinnej knižnice. Deti sa z nej dozvedia o dejinách hravou formou a možno im tak budú bližšie a ľahšie dostupné.
U mňa napríklad platí, že čo sa učím vizuálne, sa učím o dosť ľahšie. Predstavím si obrázok a na základe toho si priradím k nemu fakty. Preto sa mi táto forma knižky veľmi páči. A bude dedičstvom pre moje deti :).

Nina

PS: Knižku vydalo vydavateľstvo Artforum. Nájdete ju u nich TU.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe