Čítame // Rok v lese - Emilia Dziubak

Tuesday, January 23, 2018

Knižku Rok v lese vám už pár dní ospevujem, tak sa poďte so mnou na ňu pozrieť bližšie. Oplatí sa :).


ROK V LESE - EMILIA DZIUBAKOVÁ
ilustrácie Emilia Dziubaková
vydavateľstvo Ikar / 2018

Knižka je od poľskej ilustrátorky Emilie Dziubakovej, ktorá ilustrovala aj knižku Obejmi mě, prosím, ktorá je nemenej krásna. Kniha Rok v lese vyšla minulý rok na jeseň v češtine a tento rok sme sa dočkali aj slovenského prekladu. Je to naozaj jedinečné veľkoformátové leporelo. Je určené pre deti vo veku 3+ ale určite si v nej dokážete listovať aj s dvojročnými deťmi.


Na prvej dvojstranne je zoznámenie sa s obyvateľmi lesa. Každý vám o sebe niečo povie. Krátke popisky sú celkom zábavné - vtipné a výstižné. A to je aj hlavný text, ktorý sa musel prekladať.


Následne nasleduje 12 dvojstrán. Každá pre jeden mesiac v roku. Na každej je vyobrazený ten istý kúsok lesa a menia sa na ňom len obyvatelia a podpisuje sa na ňom aktuálne počasie. Vo februári sneží, v marci prší, jún je vyobrazený v noci, v septembri je hmla a november opäť upršaný. Stromy sa menia, kvitnú, zelenajú sa a následne opadávajú. A jeden zmizne úplne, keďže sa do neho pustí Tato Bobor ;).


Ilustrácie sú naozaj prekrásne, milé, zábavné, plné detailov. Knižku môžete prezerať buď po jednotlivých mesiacoch a sledovať, čo v daný mesiac obyvatelia lesa všetko robia. Alebo si vybrať na začiatku jedno zvieratko a hľadať v každom mesiaci, kde sa nachádza a čo postupne celý rok robí.


 My sme ju už prezerali tak, aj tak. Ninke sa najviac páči lasička a veverička. A obľúbenými dvojstranami sú mesiace apríl a máj, kedy sa zvieratkám rodia detičky :). V spodnej časti vidieť aj pod zem, kde môžete sledovať chodbičky krtka, piskora i prierez mraveniska.


Prezerali sme si knižku už viackrát ale stále máme čo nové objavovať. Naozaj je zábavné sledovať ako sa každé zvieratko správa. V januári je ticho, kľud, iba medvedík čistotný prehľadáva smeti a krtko narušil zimný spánok medveďovi. Vo februári sa svorka vlkov chystá na lov a veverica hľadá zakopané oriešky.


V apríli sa narodili prvé mláďatká, malí diviačikovia a líštičky cicajú mliečko od mamičky. V máji už má los opäť svoje parožie a malé zajace si veselo poskakujú s maminkou po lúke.


Jún je vyobrazený v noci a môžeme vidieť, ktoré zvieratko nespí, kto je na love a konečne prebudené netopiere. V auguste sa lesom prechádzajú turisti a prichádzajú do styku so zvieratkami. Tiež zábavným spôsobom ;).


V septembri sa zo zakuklenej húseničky stal krásny motýľ a jazvec si znáša jabĺčka pod zub. V októbri všetko sčervenalo, zhnedlo a zvieratká sa začínajú chystať na zimu. V decembri už mnohé zvieratká spinkajú a pán lesník si veselo nesie stromček na pleci do svojej chatky. To je tiež skvelý obyvateľ lesa, ktorého sa oplatí sledovať! :)


Knižka je naozaj prekrásna ale zároveň aj poučná. Podľa mňa nutnosť do každej rodiny s deťmi, i bez detí ;).

PS1: knižku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse TU.

PS2: A takto to vyzerá, keď si vyberiete jedno zvieratko, ktoré budete sledovať na každej dvojstranne. My sme si pre vás vybrali diviačika a na pár stranách som vám ho odfotila.

Krásny deň želáme,
Nina








You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe