Čítame // Veľká knížka FARMA pro malé vypravěče

Saturday, March 10, 2018

Ak ste už rodičmi aspoň rok, tak určite poznáte veľkorozmerové obrázkové hľadacie leporelá Potulky. Alebo tie od Anny Suess. My máme takýto typ knižky obľúbený od Libora Drobného Veľká knížka PRAHA pro malé vypravěče. Prednedávnom vyšla v tejto sérii ďalšia. A tú sme si teda nemohli nechať ujsť.


VEĽKÁ KNÍŽKA FARMA PRO MALÉ VYPRAVĚČE
ilustrácie Libor Drobný
vydavateľstvo Presco Group / 2018
jazyk český

České vydavateľstvo Presco Group vydalo po knižke o Prahe ďalšiu. Tentokrát s témou FARMA. Jedná sa o knižku veľkoformátovú, celoobrázkovú. Český text by vám teda v tomto prípade nemal absolútne prekážať. Nachádza sa len na prvej dvojstranne, kde sa o farme a jej obyvateľoch a návštevníkoch dozvedáte pár informácii.


Zoznámite sa tam s majiteľmi farmy - rodinou Sedláčkovcov (na nich Naďka ukazuje prštekom) a s pár vytipovanými návštevníkmi, či pracovníkmi na farme. Objavíte ich potom na každej následnej dvojstrane. Každý si v knižke ide svoj príbeh :). Okrem nich vystupuje v knižke celá rada turistov, ktorý sa tiež vyskytujú takmer všade. A ako vidíte Naďke český text neprekáža :).


Aj táto knižka, rovnako ako tá o Prahe má 4 dvojstranny a každá vykresľuje farmu v inom ročnom období. 
Na jar treba dozerať na zvieratká, v lete je zase ruch turistov a starostlivosť o rastliny a plodiny. Na jeseň sa zbiera úroda a zimu tu predstavuje oslava na Sv. Martina.


Ilustrácie Libora Drobného sú pestré, veselé. Postavičky zažívajú veľakrát vtipné príbehy, len ich treba sledovať. Knižka je naozaj prepracovaná a detailná. Každé čítanie objavujeme a vymýšľame nové veci. Raz obzeráme zvieratká, inokedy ľudí, autá, stavby.


Nini sa na jarnej dvojstránke najviac páčia mláďatká, ktoré sa narodili - prasiatka, kozičky, ovečky, kuriatka, teliatko. Pri tejto knižke naozaj dokáže tak úprimne híkať, keď objaví niečo nové. Mne sa páčia aj "stavebné" zmeny. Všimnite si, na prvej stránke práve buldozér kope jamu. A na ďalších už pekne vidno ako ju rodina farmárov využila :).



V lete prichádzajú na farmu mnohí turisti. Väčšinu postáv ste už ale mohli vidieť aj na jarnej dvojstranne. Opäť tu nájdete kominára, opravára, maliara, kameramana, či veterinárov. Kým každého preskúmate, tak vám prejde aj ďalšia polhodina :). Sú tu vykreslené políčka s rôznymi plodinami a rastlinkami. Tiež super vec na priučenie sa niečo možno nového.


A tu je fotka, kde sú Ninkine obľúbené bábätká. Tie sme hľadali všade. V kočíku, či v nosiči. "Jeeej mama! A tu pije z flaštičky a predtým malo dudlík." Toľká detská radosť :).


Autor si dal záležať naozaj na každom detaile. Vtipné, moderné úli. Maliar, ktorý na každej dvojstranne maľuje reálny obraz okolo seba. Babka strihajúca levanduľu a veveričky pomáhajúce zbierať huby. "Ninka a čo rastie v skledníku?" "Pozri, tu sú medové plásty."


Oddych na letnej teraske. Donáška kuriatka pre kominára. Otecko na bicykli s malým chlapcom v Croozri. Poznáte Croozer? My sme tiež tak kedysi jazdili, kým sme mali iba Ninku.


Tu sa orú zemiaky, podkúva koník. Nájdete tu deti majiteľov Maxa a Ellu? Každý sa zabáva svojim spôsobom :).


Jeseň je krásna. Zlatožltá, oranžová, hnedá. Plná úrody, ovocia, zberu, vlastnoručne vyrábaných domácich výrobkov. Tentokrát zachytáva sad na pravej strane farmy. Aj to je pekné, že na dvojstranách vidíme rôzne miesta na farme, ktoré si však dokážeme spojiť a v hlave zjednotiť. A dieťatku to tiež dokážete vysvetliť lebo sa vždy trochu prekrývajú :).


Tento detail je krásny. Bociany odlietajú do teplých krajín s farebnými batôžtekmi. Dieťa si podľa toho tento fakt hneď zapamätá a nemusíte mu to dokola opakovať. Ninku to naozaj hneď zaujalo. Čo to bociany na jeseň robia? A kto to odlieta?


Výroba muštu. Alebo niečo iného? ;) Veľa vecí je na vás, ako si príbeh upravíte.




Tu sú krásne vinice. Šantiace sa zajačiky na poli. Malá Ella dláviaca kapustu. A všimli ste si, že psík pani Ružičkovej stupil do maliarovej farby a zanecháva za sebou červené ťapky? Ja na prvýkrát určite nie.


Zima nie je zobrazená tak typicky zasnežene. Na tejto dvojstránke sa odohráva oslava na Sv. Martina.


Je tu zobrazená hostina, prestreté stoly, hudobníci, tancovačka ale aj zakálačka. Tú sme s Ninkou zatiaľ vynechali. Nevšimla si, čo tam veru mäsiarovi visí :).



A tu je jazierko s kapríkmi a celá plejáda detailov okolo nich :). Na každej dvojstranne nájdete aj pani učiteľku, ktorá pozná farmu dokonale a rozpráva o nej svojim žiakom. Viac, či menej nezbedným :).


Vekovo je knižka vhodná skôr pre deti od dvoch rokov. Oveľa viac im porozprávate ako deťom menším. Vedia už pekne reagovať, pýtať sa a vysvetľovať. Ale čítanie podobného typu knižiek má svoje čaro už aj s deťmi ročnými. Naďka má teraz 16 mesiacov a knihu si veľmi obľúbila. Vždy, keď ju nájde vytiahnutú, tak neprejde okolo bez povšimnutia. Sadne si, ťuká po obrázkoch prstíkom. Zaujímalo by ma, ako ju vníma ona, keďže obrázky sú veľmi malé a detailné ale to sa asi nedozviem. Rozprávam jej ku nej, pozeráme zvieratká, ľudí a ona len ťuká a prevracia strany jedna radosť :).


Ak ste si môj článok aj prečítali, tak musíte cítiť, že som z knižky úprimne nadšená. Takéto obrázkové hľadacie knižky máme doma proste radi. A táto je z tohto typu jedna z najkrajších, aké doma máme. Čo na ňu vravíte vy? Vyhrávajú stále Potulky?

Pekný zvyšok víkendu prajem :),
Nina

PS: Knižku nájdete na stránke Presco Group.


Na záver som vám odfotila príklad, ako to vyzerá, keď hľadáte na každej dvojstranne jednu postavičku. V tomto prípade dvojicu veterinárov. Sledujte, čo robia, ako sa tvária, komu pomáhajú. Vybrala som ich, lebo Ninka ich má rada. Stále ju to pri všetkom ťahá k ošetrovaniu a liečeniu.







A to už je naozaj KONIEC :).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe