Čítame // Příhody Tappiho ze Šeptajíciho lesa

Monday, August 27, 2018

Tak a Tappiho príhody mám dočítané. Zatiaľ len prvý diel ale kým sú moje myšlienky na knihu čerstvé, tak vám napíšem o nej pár slov :). 
Knižku som si vyberala podľa obálky a krátkeho opisu na stránke vydavateľstva. Neviem ako vám, ale mne sa ilustrácia usmievavého vikinga so sobíkom zapáčila natoľko, že som si vsugerovala, že to bude určite milé čítanie a musíme ju mať :). Myslíte, že mala som pravdu?


PŘÍHODY TAPPIHO ZE ŠEPTAJÍCIHO LESA - MARCIN MORTKA
ilustrácie Marta Kurczewska
vydavateľstvo Host / 2016
jazyk český

Príhody Tappiho vyšli v českom vydavateľstve Host. V ponuke ich majú viac. Postupne sa u mňa dočítate dúfam o všetkých. Toto je prvý diel z trojdielnej série knižiek pre deti od 6 rokov. Vo vydavateľstve vyšli ešte ale aj tri diely O Tappim zo série pre deti od 4 rokov
Autorom knižiek je poľský spisovateľ Marcin Mortka, ktorý je vo svojej krajine známy svojimi rozprávkami a fantasy príbehmi. Ilustrácie sú v knihe zriedkavé a v tejto sérii čisto čiernobiele. Takže knižka je už naozaj pre skúsenejších čitateľov.



Knižka je rozdelená na 12 príbehov. Všetky na seba nadväzujú, takže preskakovať určite neodporúčam. Môžete si knihu ale ľahko rozdeliť na 12 večerných čítaní, keďže časti sú ucelené. 
Je to príbeh o vikingovi menom Tappi (už len to meno srší milotou:)). Celý dej sa odohráva v zime a pri jeho dobrodružstvách ho sprevádzajú kamaráti. Zvierací, ľudský, aj fantasy bytosti :). Sobík Chichotek, havran Kecal, kováč Sigurd, škriatkovia, elfy, troll Mrzout a mnohí ďalší. Spolu žijú v kúzelnom Šeptajúcom lese, ktorý chráni tích, ktorí ho majú naozaj radi.


Čo je najkrajšie, celým príbehom sa nesie dobro, láska, milota. Síce takmer v každej kapitole s niekým kamaráti bojujú ale aj tak nemáte absolútne pocit, že čítate niečo negatívne. Tappi je ten najmilší viking na svete pokiaľ jemu alebo jeho priateľom nechce niekto ublížiť. Je šikovný, inteligentný, dôvtipný. Príbehy sú napínavé a dobrodružné.
Tiež sa mi páčilo, že rozprávač sa občas prihovára priamo čitateľovi a uvádza všetko na pravú mieru. Uvediem príklad:
"Tappi je tlusťoch! Tučnej salám sněd, je z něj tlusťoch teď!"
Jistě už víš, že kouzelní havrani bývají zlomyslní a rádi se posmívají druhým. Ale ty si pamatuj, že hodné děti se takhle nechovají. 
...


S Ninkou sme takýto štýl knižiek, kde sa čo i len trochu bojuje, ešte nečítali. Pre chlapcov, začínajúcich školákov, či predškolákov, môžem knižku len a len odporučiť. Ale myslím, že nejedno dievčatko si v nej tiež nájde záľubu.
Som zvedavá na ďalšie pokračovanie a vám želám pekný koniec leta :),
Nina

PS: knižku nájdete na stránke vydavateľstva Host TU, aj na našom slovenskom Martinuse TU

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe