Prečítané leto // 05 O číslach

Saturday, August 11, 2018

Piatou témou v Prečítanom lete sú čísla. Skvelá téma. Odvtedy, čo sa Ninka naučila počítať plynule do desať (pre mňa z nepochopiteľného dôvodu vlastne hneď do trinásť :)), počíta neustále, všetko. Každý deň, niekoľkokrát, niečo počíta. Len tak pre radosť. Alebo len tak za sebou vymenúva. A teda nie do desať ale do trinásť :). Je úžasná. Ešte v apríli som vám písala článok o dvoch hrách s číslami, ktoré som jej kúpila, lebo počty jej veľmi nešli. Neviem, či pomohlo práve to ale mesiac na to ich už chrlila jedna radosť.

5.TÉMA - O ČÍSLACH


Takže číselná téma je pre nás vynikajúca.
Musím povedať, že všetky tieto knižky, ktoré som vybrala, sú u dievčat naozaj obľúbené.

POČÍTAJME S MIFFY - DICK BRUNA
ilustrácie Dick Bruna
vydavateľstvo Sugarbooks / 2011



Svetoznáma Miffy u nás v knižnici dlho chýbala. Tento rok som to napravila a pre Ninku vybrala práve tento titul. Je to knižka s leporelovými stranami. Každá má hore alebo vpravo výčnelky podľa toho, akému číslu daná dvojstrana venovaná. Dokonca sa podľa nej dá naučiť počítať až do 12.
Knižka je jednoduchá a prehľadná. V podstate takmer bez textu. Dieťa len počíta dané predmety na stranách. Ninke sa páčia práve tie záložky (výstupky po bokoch), ktoré ju robia jedinečnou.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

10 MALÝCH MACKOV (VESELÉ RÁTANIE PRE MALÝCH POČTÁROV)
vydavateľstvo Slovart / 2015




Knižku 10 malý mackov dostala ešte Ninka. Ani som netušila aký bude mať úspech. A rovno u obidvoch dievčat. Odvtedy ju odporúčam každému, kto sa pýta na hravú knižku pre deti od 1 a pol roka. A využijete ju naozaj dlho. Ninku bavila ešte v troch rokoch, keď sme sa učili počítať. Mackovia majú 3D hlavičky a postupne z každej strany ubúdajú a z desiatich mackov na prvej strane, je zrazu len jedne na poslednej. Na každej dvojstrane je krátka, veselá básnička.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

NENÁSYTNÁ HÚSENIČKA - ERIC CARLE
ilustrácie Eric Carle
vydavateľstvo Zelený kocúr / 2012



Toto je snáď najznámejšia húsenička na svete. Krásne leporelo, preložené do viac ako 50 jazykov. Vhodné pre deti od 1 roka. Môžu sa pri ňom učiť čísla, dni v týždni, druhy ovocia, precvičovať motoriku, keď dierkami v knihe prevliekajú šnúrku a dokonca sa v nej dozvedia životný cyklus motýľa. Kniha dokáže zabaviť aj trojročných. Aj teraz, keď som si vybrala všetky knihy o číslach na kôpku, že ich idem odfotiť, tak si Ninka vybrala na čítanie práve túto :). A to bude mať o chvíľu štyri roky.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.


POČÍTÁNÍ - AINO-MAIJA METSOLA
ilustrácie Aino-Maijy Metsola
vydavateľstvo Baobab / 2016



A po štvrté, ďalšie vydarené leporelo, tentokrát vydané iba v českom jazyku, od fínskej výtvarníčky Aino-Maija Metsola. Bohužiaľ kniha je už takmer vypredaná. Dvojstrany sú robené tématicky, v rovnakých farebných kombináciach. Nič preplácané, také minimalistické, s okienkami a s mini úlohami pre deti. Pekne spracovaná, Ninku veľmi bavila.

Knihu nájdete na stránke vydavateľstva Baobab TU.


KOZLIATKA - MÁRIA RÁZUSOVÁ-MARTÁKOVÁ
ilustrácie Vladimír Kráľ
vydavateľstvo Buvik / 2013



Dvojknižka o kozliatkach je podľa mňa najvydarenejšia z troch kníh z edície bilderbuchov pre malé deti, ktoré vyšli vo vydavateľstve Buvik. Kniha obsahuje dve rozprávky. Obe o kozliatkach. Jedne je tá klasická od Márie Rázusovej-Martákovej o siedmich neposlušných kozliatkach. A druhá je modernejšia, od Jaroslavy Blaškovej, o troch poslušných kozliatkach. V knižke sú chytľavé, veselé veršované pesničky, ktoré sa na vás veľmi rýchlo nalepia :).

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

MOJA PRVÁ KNIHA ČÍSEL - CHIARA PIRODDI
ilustrácie Agnese Baruzzi
vydavateľstvo Slovart / 2017



A poslednou inšpiráciou na túto tému je pracovný zošit plný úloh. Niektoré sa vyplňujú za pomoci priložených nálepiek, do niektorých sa dokresľuje, dopisuje, vymaľováva. Vhodné pre deti od troch rokov. Naozaj veľmi dobre spracované zošity, ktoré navyše vychádzajú z princípu pedagogiky Marie Montessori. V sérii vyšli tri - o číslach, farbách a tvaroch.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe