Čítame // Prečo nie je tučniakom zima - Pavla Hanáčková

Sunday, March 04, 2018

Tak trochu iná detská encyklopédia. Prečo? Lebo v nej nenájdete typické encyklopedické ilustrácie ale úplne roztomilé obrázky. Prečo nie je tučniakom zima. Knižka pre všetkých zvieratkomilov :).


PREČO NIE JE TUČNIAKOM ZIMA - PAVLA HANÁČKOVÁ
ilustrácie Linh Dao
vydavateľstvo Albatros / 2018

Knižka vyšla len pred pár dňami a už si našla v našej knižnici svoje miesto. Je síce pre väčšie deti ako mám doma ja ale výnimky príjmame aj popredu :). Vekovo je určená pre deti od 6 rokov. O obrázkoch si ale môžete rozprávať už aj s mladšími.



Je rozdelená na kapitoly podľa miesta - biotopu, kde zvieratká žijú. Púšte, hory, dažďové pralesy, polárne oblasti, lesy, vodný svet a trávnaté oblasti. O každej oblasti sú dve dvojstránky. Prvá všeobecná a druhá o jej samotných obyvateľoch. Môžete to vidieť názorne nižšie na mojich fotkách.



Encyklopédia je zameraná špeciálne na tému ako sa zvieratká prispôsobujú životu v danom prostredí. Či už ide o tvar tela, ich sfarbenie, maskovanie, pohyb, správanie voči druhým zvieratkám, či spôsob života.


Prvá dvojstránka z danej oblasti - biotopu prináša vždy všeobecné informácie. Pre príklad v kapitole Púšť sa dozviete: Čo je to púšť; Aké sú nástrahy púšte; Ako prežiť na púšti; Ako sa púšti prispôsobujú ľudia, ktorí tam žijú; Ako sa jej prispôsobujú zvieratá. Druhá dvojstránka obsahuje už pikošky a zaujímavé informácie o jej obyvateľoch, o ktorých veru niekedy budete čítať prvýkrát.



Ku každému kúsku textu je vždy priradená názorná ilustrácia. Ich autorkou je Linh Dao, ktorá podobným štýlom ilustrovala aj knižku Nečakané priateľstvá (alebo Ako si zvieratá a arastliny pomáhajú). Zvieratká sú také milé, že by ste si každé jedno radi odniesli domov.


Takže ak hľadáte netradičnú encyklopédiu, pre predškolákov a zvieratkomilov, tak táto stojí určite za zváženie.

Príjemnú nedeľu želám :),
Nina

PS: Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Albatros alebo na stránke Martinusu.





You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe