Čítame // Puf a Muf - Nataša Tanská

Sunday, March 18, 2018

Pamätáte si z vášho detstva kreslenú rozprávku Puf a Muf? Ja veru minimálne. Teda aspoň vizuálne nie :). Ale na druhú stranu, mená kocúrov vo mne tak rezonujú, že by som povedala, že to bola jedna z mojich obľúbených rozprávok.


PUF A MUF - NATAŠA TANSKÁ
ilustrácie Helena Zmatlíková
vydavateľstvo Buvik / 2017

Minulý rok vydalo vydavateľstvo Buvik vynovenú verziu knižky Puf a Muf s typickými ilustráciami Heleny Zmatlíkovej. A práve tie ma veľmi lákali k jej kúpe.


Knižka obsahuje 4 príbehy, veselé dobrodružstvá kocúrov Pufa a Mufa. Tri sú dlhšie a jeden, posledný, je kratký, len štvorstrannový. Tie dlhšie sú ešte rozdelené na kratučké príbehy, ktoré zažívajú kocúri vždy od pondelka do nedele.


Jednotlivé príbehy sú detsky jednoduché, dobrodružné až šialené. O každodenných starostiach a radostiach Pufa a Mufa, ktorí bývajú so školákom Miškom. V prvej kapitole dokazujú pani učiteľke, že nie je pravda, keď sa povie, že niekto čarbe ako kocúr lebo predsa nie každý kocúr čarbe. V druhej kapitole sa ukryjú do auta a tajne sa odvezú s Miškom na prázdniny na dedinu a spoznávajú tam dedinské zvieratká. 


A v tretej kapitole si spolu s vrabcom Oskarom spravia vo vlastnej záhrade olympiádu.
Celou knižkou sprevádza Muf. To je napríklad netypické pre knižky, ktoré máme doma. Ninka sa s knihou, kde je hlavná postava zároveň aj rozprávač, ešte nestretla.


Ilustrácie sú na každej dvojstránke ale text určite prevláda. Ten je ale pre deti veľmi pútavý. Striedajú sa rôzne typy písma, veľkosť, zafarbenie či podfarbenie. 
Ilustrátorku možno z detstva tiež poznáte. Helena Zmatlíková má na svedomí viac ako 250 detských kníh. Aj my máme doma pár starých leporel, ktoré ilustrovala práve ona. Jej rukopis je naozaj ľahko rozpoznateľný :).


Knižka je určená pre deti od 5 rokov, čo ale neznamená, že si ju nemôžete prejsť aj s deťmi menšími. S Ninkou sme ju ešte spolu nečítali. Mám dojem, že aktuálne by jej ešte viacero vecí nebolo jasných, prípadne by si ich mohla v hlavičke vyložiť nesprávne a preto radšej chvíľku počkám. O čítanie predsa len nemáme núdzu :).


Myslím, že táto veselá, zmodernizovaná klasika sa bude páčiť každému drobcovi. A ak máte doma mačičku alebo kocúra, tak by vám určite nemala knižka chýbať :). Deti z nej budú mať o to väčší čitateľský zážitok.

Pekný zvyšok víkendu :),
Nina

PS: Knižku nájdete vo vydavateľstve Buvik.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe