Čítame // Zubr si hledá hnízdo - Oksana Bula

Tuesday, March 06, 2018

Knižka Zubr si hledá hnízdo je roztomilá obrázková knižka, ktorá bola do češtiny preložená minulú jeseň. Svojou tématikou do toho obdobia úplne zapadla a vyskakovala na mňa z každého internetového kúta. Už len svojou obálkou mi tak padla do oka, že ihneď skončila na mojom wishliste detských knižiek.



ZUBR SI HLEDÁ HNÍZDO - OKSANA BULA
ilustrácie Oksana Bula
vydavateľstvo Host / 2017
jazyk český

Autorkou knižky Zubr si hledá hnízdo je ukrajinská výtvarníčka Oksana Bula. Je to jej prvotina a vo svojej rodnej zemi získala za ňu hneď aj ocenenie. Na náš československý trh ju prinieslo české vydavateľstvo HOST.


Opäť je to jedna z knižiek, ktorá vyniká svojím netradičným výtvarným prevedením. Autorka si zvieratká úplne vysnívala a vložila do nich svoje srdce. Maľovala vodovými farbami a pár mini kresbičiek je maľovaných aj obyčajnými pastelkami. Páči sa mi aj celkový jesenný žlto, oranžovo, hnedý nádych knižky, ktorý zapadá do jesennej atmosféry.


Knižka je určená pre deti od dvoch rokov. Má celostranové ilustrácie a naozaj len veľmi málo textu. Kľudne ju dokážete čítať aj s menšími deťmi, ktoré ešte nevydržia počúvať text. Stačí sa rozprávať o obrázkoch, ktoré sú naozaj názorné. My sme tak začínali s Ninkou pri podobnom type knižiek. Táto je na takéto začiatky ako stvorená.



Samotný príbeh je veľmi jednoduchý a čarovný. Jednu jeseň sa Zubor zamyslel a rozhodol, že aj on by sa rád uložil na zimný spánok, tak ako medveď. Dozvedel sa od neho, že na zimný spánok ho ukladajú lesné bytosti tukoni a tak sa ich rozhodol vyhľadať a poprosiť, aby uložili na zimný spánok  aj jeho. 


Tukoni sú najlepší priatelia lesa, ktorých si vytvorila sama autorka. Sú bystrí a dobre vedia, ktoré zvieratká dokážu prespať celú zimu a ktoré nie. Zubor sa nenechal odradiť a začal si hniezdo hľadať sám. Ako to celé dopadlo sa dočítate už v knižke. Naozaj veľmi roztomilo. Pre mňa sú posledné strany najkrajšie :).


Knižku som fotila v jedno slnečné doobedie. Dúfam, že vám slnečné lúče neprekážajú a len vám knižku ešte viac rozjasnili :). 

Je naozaj tak úprimne, detsky, krásna!

Pekný večer želám,
Nina

PS: knižku nájdete na stránke vydavateľstva Host alebo na stránke Martinusu



Táto strana je najkrajšia :).




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe