Čítame // Atlas mýtov

Friday, November 02, 2018

Posledné dve moje recenzie boli na leporelá, tak je na čase trochu to tu prestriedať niečím pre starších :). Táto knižka je skvelý tip na darček nie len pre deti ale aj pre dospelých, ktorí sú nadšencami mýtov a legiend. Čítajte a prezerajte ďalej :).


ATLAS MÝTOV - THIAGO DE MORAES
ilustrácie Thiago de Moraes
vydavateľstvo Presco Group / 2018

Atlas mýtov, s podtitulom "Hrdinovia, bohovia a príšery na mapách dvanástich mytologických svetov" je skvelý súbor legiend. Systematicky rozdelených a pre mňa osobne hlavne vynikajúco ilustrovaných.

Ako píše na začiatku autor a vydavateľstvo, nebolo v ich silách zahrnúť do knihy všetky mýty a legendy, ktorých je neskutočne veľa, čo teda úplne chápem. A mnohé aj kolujú v rôznych verziách. Táto kniha je taký príjemný výcuc z oblasti mytológie, určený predovšetkým ale deťom, keďže nezachádza pri jednotlivých svetoch do hĺbky, s tým treba rátať.
Dozviete sa tu o rôznych fantastických miestach, spoznáte stovky mytologických postáv a prečítate si zaujímavé príbehy.


Kniha je rozdelená na 12 častí - 12 mytologických svetov. Každá časť obsahuje úvod, kde je v skratke napísané o jednotlivej kultúre a vysvetlené ako daná kultúra vnímala okolitý svet. 
Nasleduje mapa daného sveta. Tieto ilustrácie jednotlivých svetov sú pre mňa najkrajšie na celej knihe! Keby som bola naozaj veľký fanúšik mýtov, tak by som si ich vedela predstaviť aj ako plagáty v izbe na stene :). Mapy zobrazujú daný svet, ako ho vnímali práve na tom mieste a sú tam vykreslení a pomenovaní hlavní hrdinovia, príšery, či bohovia danej kultúry. Proste všetci dôležití.



Potom si môžete prečítať príbehy, ktoré prerozprávavajú legendy týchto národov. Zväčša dva alebo tri, čo je naozaj z danej kultúry len zlomok.
Na konci každej kapitoly o danom mytologickom svete je stránka Nadprirodzené bytosti a iné zaujímavosti. Sú tam napríklad vysvetlené rôzne pojmy ako Thorov voz alebo Mjollnir, ktorý možno poznáte aj zo známych filmov Avengers :).



Kniha obsahuje tieto mytologické svety:
Svet pôvodných Severoameričanov
Aztécky svet
Janomamský svet
Jorubský svet
Egyptský svet
Írsky svet
Grécky svet
Severský svet
Slovanský svet
Hinduistický svet
Japonský svet
Polynézsky svet


Svety známe a pre mňa veru aj neznáme. Za mňa veľmi pekne spracovaná knižka o mýtoch a legendách. A naozaj krásne ilustrovaná!

Nina

PS: Na stránke Martinusu nájdete knižku TU.






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe