Jóga pre malé deti

Friday, November 16, 2018

Kľudne môžete dnešný článok brať aj ako tip na krásny, originálny, vianočný darček. U nás to tak nebude lebo Joxeso už doma máme ale môžem ho len odporúčať. Rada vám napíšem o ňom pár slov.


Čo je to to Joxeso? Joxeso je vlastne zábavné spojenie jógy a pexesa. Hravá forma jógy pre deti.

Na začiatku odcitujem slová Zuzky Svobodovej, inštruktorky jógy, ktoré napísala do takej úvodnej brožúrky a veľmi sa mi páčia:
"Jóga ťa naučí vnímať to, čo sa deje práve tu a teraz. Často sa stáva, že myšlienkami blúdime v minulosti alebo sa zameriavame na budúcnosť. A potom nám uniká to, čo sa skutočne deje. Budhisti tomu hovoria bdelá prítomnosť. A tá je dôležitá. Pretože to, čo sa deje v tomto momente, sa už nikdy nezopakuje."



A na to netreba naozaj zabúdať. Stále, pri bežnom, každodennom živote.

"Jóga je súbor cvičení, ktoré dokážu upokojiť myseľ, zvýšiť sebadôveru a koncentráciu. Pomáha pri správnom držaní tela, zlepšuje pružnosť a ohybnosť, podporuje imunitu."
Tak prečo ju jemnou, hravou formou nepodsunúť aj deťom, že? :)

Ak chcete začať s deťmi cvičiť jógu, tak toto je správna forma ako ich k tomu nabudiť.


Krabička obsahuje: 
* kartičky s jednotlivými pozíciami v jóge. Na každej je pekne vysvetlené ako cvik presne spraviť, prečo je cvik dobrý a je doplnený básničkou. 
* kartičky s celými zostavami. S deťmi môžete pozície meniť a robiť ich za sebou, tak ako sa vám páči
* pexeso - joxeso - s pozíciami. Vždy jedna pozícia je vyfarbená a druhá čiernobiela, takže deti môžu byť kreatívne
* 4 obojstranné kartičky na vymaľovanie pre deti
* pastelky, malý zápisníček, pečiatka jogínky
Všetko dopĺňajú milé ilustrácie malej jogínky.



Dôležité je, si pri cvičení vytvoriť správnu atmosféru. U nás je to zatiaľ ťažšie lebo sme vždy cvičili aj spolu s mladšou Naďkou, ktorá má na všetko ešte vlastný názor :). Ninka sa snaží ale napríklad nie je dôsledná, nechce sa jej pozíciu dotiahnuť do konca a vymýšľa si pri tom rôzne šialené úkony :). Ale vlastne môžem byť rada, že sa hýbe a je to pre ňu zábava. Ešte je predsa len malá.

Joxeso mám z eshopu Ekonetka.sk, kde sa majiteľka Mirka zameriava na rôzne ekologické výrobky. Už som vám na blogu Ekonetku raz spomínala. Používame od nich obal na potraviny Bee's wrap a Stasher. Mrknite tento môj starší článok, ak vás zaujíma, čo to je :).


Okrem Joxesa nájdete v ponuke Ekonetky pre deti aj ekologické voskovky a Activity zošity od ďalšej šikovnej slovenskej maminy Lindy, ktorá tvorí pod značkou byHana. Rada podporím slovenskú tvorbu, najmä, keď nie je tuctová a je premyslená. Máme ich tiež doma a odporúčam. Voskovky sa malým deťom dobre držia a všimla som si, že Naďka má aj vďaka nim pekný dvojprstový úchop. Inač túto pastelu chytiť neviete :).



PS: fotiek z cvičenia veľmi veľa nemám. Snažila som sa totiž vždy pri tom venovať len jej a nášmu cvičeniu. To iste pochopíte. Ale predstaviť si to môžete ako jednu veľkú zábavu :). Hlavne, keď nás popritom napodobňuje aj malá Naďka.


PS2: Pokiaľ chcete s deťmi dosiahnuť ešte ďalší level, tak okrem Joxesa môžete s deťmi skúsiť meditovať. Lahnúť si, zavrieť očká a počúvať príjemné slová a zvuky. Meditácia pomáha upokojiť, ukľudniť, rozvíja fantáziu. A v tomto uponáhľanom svete, je moment pokoja, čo i len tých 10 minút, na nezaplatenie a môžete mi veriť, že padne dobre aj deťom. Môžete skúsiť Meditačné CD pre deti.



A možno to necvičíme dokonalo. Nedodržiavame všetko presne. Ale dobre sa pri tom zabávame, smejeme a trávime čas spolu.
Nina

Joxeso nájdete TU. Produkty od značky byHana TU. Meditačné CD pre deti TU.
Ak máte nejaké otázky alebo chcete poradiť, tak sa ma pýtajte kdekoľvek sa dá :).
















You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe