Čítame // Kto nám z neba sype sneh? - Taras Prochasko

Saturday, February 24, 2018

Snáď stíham ešte jednu tématickú snežnú recenziu :). I keď knižka nesie názov "Kto nám z neba sype sneh?", tak vôbec nie je iba o zime a snežných radovánkach, ako by ste si na prvý pohľad mohli myslieť.


KTO NÁM Z NEBA SYPE SNEH? - TARAS PROCHASKO, MARIANA PROCHASKO
ilustrácie Mariana Prochasko
vydavateľstvo Buvik / 2017

Knižku z ukrajinského originálu s názvom "Chto zrobyt snih" vydalo u na Slovensku minulý tok vydavateľstvo Buvik. Knižka sa v roku 2014 dostala do jedného z najprestížnejších svetových katalógov detských kníh - The White Ravens. Je to medzinárodný katalóg, kde je uverejnených 250 najkrajších detských kníh z celého sveta.


V knižke Kto nám z neba sype sneh? je sedem príbehov zo života rodiny krtkov Ňufíkovcov. Príbehy sa odohrávajú od jari až do zimy. Ňufíkovci majú 13 detí. Posledné dve, dvojičky, sa narodia na začiatku knihy - chlapec Ťapko a dievčatko Ňufka. Okolo nich sa točí každý príbeh.


Okrem krtkov v knižke vystupujú aj iný obyvatelia lesa - ježko, bobor, veveričky, zajkovia, lasica. Všetky zvieratká majú vlastnosti ako ľudia. Rozprávajú, obliekajú sa, chodia plávať, sánkovať sa, do cukrárne pod dubom na zmrzlinu, či limonádu. Prežívajú radosti ale aj starosti. Rozprávajú aj na vážne témy ako napríklad život po smrti. Naozaj ale s takou ľahkosťou, aby to bolo vhodné aj pre malé deti. Vôbec nemusíte mať obavy. Malí krtkovia objavujú svet, vytvárajú si priateľstvá, starajú sa o kamarátov. 


Hneď v prvom príbehu ma zaujali tieto krásne slová, ktoré platia aj pre ľudské maminky :).
"Život je prikrátky na to, aby som ho strávila len pri domácich prácach" vravieva mama Ňufka. Hoci aj domáce práce jej idú dobre. Zdá sa, že je polievočky sú akési chutnejšie, keď si zaskáče na trampolíne. A aj jej lievance s hríbikmi chutia o čosi lepšie, keď si zopakuje francúzske slovíčka.


Knižka má celostranové ilustrácie ale nie je pravidlom, že sa nachádza na každej dvojstranne. Preto by mal byť už malý čitateľ / počúvateľ trpezlivý a nemali by mu vadiť len textové strany. Knižka je určená pre deti od 5 rokov. Čo sa ale obsahu príbehov týka, tak ich kľudne môžete čítať aj s deťmi mladšími. S Ninkou sme si jeden príbeh prečítali, i keď mala nutkanie prevracať mi strany, ktoré nemali obrázky :). Ale veľmi sa jej páčil text, tak sme čítali. O ostatných sme si rozprávali podľa ilustrácii a hľadali na obrázku malú krtku Ňufku :).


Knižka veľmi jemne rieši už vyššie spomínanú otázku života po smrti. Deti sa dozvedia, čo sa stane so zvieratkami, keď zomrú. Predsa idú do neba! Sú celí bieli lebo žijú v snehových oblakoch a v zime nám na zem sypú sneh - bieli krtkovia, biele sovy, lasičky, vĺčikovia... všetky zvieratká. A teraz už aj viete, podľa čoho sa knižka volá :).


Knižka je veľmi, veľmi milá. Zo života, neprifarbená. Páči sa mi, že zvieratká prežívajú a riešia presne to, čo ľudia. A vďaka hlavným zvieracím hrdinom je deťom veľmi blízka. Nie nadarmo sa zaradila do zoznamu najkrajších kníh sveta.
Určite ju budem v knižnici odkladať pre obe dievčatá!

Krásny víkend ešte prajem :),
Nina

PS: Knižku nájdete priamo vo vydavateľstve Buvik TU.





You Might Also Like

1 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe