Čítame // Namiko na hubách - Nana Furiya

Wednesday, February 14, 2018

Knižku Namiko na hubách napísala Nana Furiya, rodená Japonka, žijúca už dlhé roky na Slovensku. Jednoduchý príbeh v sebe prepája práve obe krajiny. Japonské dievčatko spoznáva kúsok slovenských zvyklostí.


NAMIKO NA HUBÁCH - NANA FURIYA
ilustrácie Nana Furiya
vydavateľstvo Perfekt / 2017

Knižka bola pôvodne napísaná po japonsky pre japonských čitateľov, ešte v roku 2010. Až po siedmich rokoch ju autorka preložila aj do slovenčiny. Pre autorku je naša kultúra veľmi fascinujúca, preto sa rozhodla jej časť zobraziť v detskej knižke Namiko na hubách.


V knižke prevládajú ilustrácie, ktorých autorkou je tiež Nana. Dobre a rýchlo sa číta. Je určená pre deti od 4 rokov, i keď zvládnu ju počúvať určite aj deti trojročné. Tématicky by som ju však zaradila asi naozaj pre trošku staršie deti, aby príbeh pochopili správne.


Namiko je dievčatko, ktoré sa vybralo so svojim dedkom a bratrancom Radkom do lesa na huby. Taká pekná slovenská tradícia. Dedko postupne zoznamuje dievčatko s rôznymi druhmi húb, ktoré v lese našli. Aj s tými jedovatými.


Namiko hľadá dubáky, až sa stratí dedkovi z dohľadu a natrafí na muchotrávku. Ďalšiu, ďalšiu, až sa dostane do ich kruhu a začnú spolu tancovať. Spievať a naháňať sa. Dokonca huby na dievčatko rozprávajú. Také trochu fantazijné až blúznivé. Autorka podľa mňa chcela zobraziť a deťom priblížiť, prečo sa s muchotrávkami neradno zahrávať a ako sa dá z nich poblúzniť. Je potrebné to deťom dobre vysvetliť :).


Nakoniec ale všetko skončí dobre. Dievčatko sa "preberie" a dedko s bratrancom ju nájdu. Na záver je ešte idylka doma, keď im babka varí domácu hubovú polievku z nazbieraných húb.


Zas raz jedna milá knižka o vzťahu k prírode! Myslím, že práve to treba u detí v tejto elektronickej dobe podporovať. Napríklad aj vďaka pekným knižkám. 
Popri čítaní som si spomenula na svoje detské hubové zážitky. A myslím, že je na čase zobrať do lesa na hladačku už aj Ninku :).

Pekný večer,
Nina

PS: knižku si môžete kúpiť priamo vo vydavateľstve Perfekt TU.






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe