Čítame // Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční

Thursday, September 27, 2018

Knižka "Príbehy na dobrú noc pre rebelky" má na trhu svoj mužský ekvivalent. Zatiaľ čo v rebelkách je spomenutých 100 zaujímavých žien, ktoré niečo dokázali. Tak v tejto knihe nájdete krátke životopisy 100 mužov. Mužov, ktorí si išli za svojim snom a cieľom.


PŘÍBĚHY PRO KLUKY, KTEŘÍ SE NEBOJÍ BÝT VÝJIMEČNÍ - BEN BROOKS
ilustrácie Quinton Winter
vydavateľstvo Presco Group pod značkou Ella&Max / 2018
jazyk český

Knihy sú si naozaj veľmi podobné. Táto mužská zatiaľ do slovenčiny preložená nebola a aktuálne sa ani preklad nechystá. Takže nám neostáva nič iné ako čítať po česky. 
Od rebeliek sa kniha líši tým, že všetky ilustrácie vytvoril iba jeden ilustrátor. Pri mnohých osobnostiach som mala dojem, že to poňal tak viac karikaturisticky. Veď posúďte samy :).
Aj táto knižka je v prvom rada určená pre deti. Na povzbudenie v ich ceste životom. Životopis každého muža je preto jednoduchý a skrátený do jednej strany. 



Opäť sú v knihe veľmi rôznorodé príbehy. Mnohých mužov som nepoznala. Niektorí sú z histórie ale väčšina zo súčastnosti. Sú tam mladí, aj starí. Žijúci, aj tí po smrti. Známi, aj neznámi. Vedec, maliar, prieskumník, spisovateľ, športovec, bádateľ, politik, lekár, kuchár... Opäť pestrá všehochuť. Niektorí ovplyvnili svoje malé okolie, iní celý svet. Ale platí, že každý jeden si išiel za svojím cieľom a nebál sa plniť svoje sny. 



Muži sú rovnako ako ženy, zoradení v knihe abecedne, podľa krstného mena. Jediné, čo mne osobne tentokrát chýbalo je, že v nadpise, pod menom každého muža, nie je napísané hneď jeho povolanie. Ale páči sa mi grafika. Striedajúce sa podfarbenie textových strán pôsobí mňa veľmi pozitívne a hravo. Kniha je predsa len určená pre deti.



Zo známych osobností je v knihe krátky príbeh aj týchto mužov: Barack Obama, Bill Gates, Daniel Radcliffe, Galileo Galilei, Jamie Oliver, John Lennon, Lionel Messi, Oscar Wilde, Roald Dahl, Stephen Hawking, či Vincent van Gogh. A o veľa veľa ďalších.

Ako na vás kniha zapôsobila z fotiek. Ktorá grafika a ilustrácie sa vám viac páči? Ženy alebo muži?
Pekný deň želám,
Nina

PS: Knižku nájdete na stránke kníhkupectva Martinus TU.






You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe