Ako zabaliť zdravú desiatu do školy a na výlety

Saturday, September 01, 2018

Dnes tu mám pre vás článok na jednu aktuálnu tému, keďže pozajtra začína nový školský rok!

Nedávno som dostala ponuku na spoluprácu na tému "Zdravá desiata pre školákov". Dlho som nad ňou premýšľala, či ju prijať. Či to nebude krok vedľa, keďže ani jedno z mojich dievčat nie je predsa ešte školopovinné. Nakoniec rozhodli tri veci.

1) jedná sa o veci, ktoré podporujú šetrenie životného prostredia
2) čo sa za mladi naučíš... predsa aj škôlkari chodia na výlety, kde potrebujú desiate, takže až tak to mimo témy nie je :)
3) nevadí, že ja školákov ešte nemám, určite ste tu viaceré, ktoré doma už školákov máte


Takže som ponuku nakoniec prijala. Mojim cieľom je ukázať vám, že desiatu do školy, či výlety, je možné baliť aj do ekologických, znovupoužiteľných obalov. Bez plastových obalov, fľašiek, bez vyhadzovania jednorazových papierových sáčkov, či servítok. Dokonca veselou formou, ktorú si deti zamilujú. Aspoň u nás to tak bolo.

My sme si v jedno pekné doobedie s dievčatami povedali, že pôjdeme na výlet, na ktorý sme si spolu nachystali desiatu práve do týchto obalov. Moje očakávania boli úplne predčené.
Viac informácii a naše dojmy nižšie :).


OBAL NA POTRAVINY BEE´S WRAP

Bee´s wrap slúži na uskladnenie potravín. Je vyrobený z organickej bavlny napustenej včelím voskom, organickým jojobovým olejom a živicou zo stromov. Pre deti je výborný na balenie pečiva. Ale môžete ho použiť aj na zabalenie zeleniny, ovocia, koláčov, syrov... Alebo na zakrytie nejakej nádoby.


Obal sa vďaka teplu vašich rúk úplne prispôsobí obsahu, obalí ho a stvrdne na požadovaný tvar. Ninke sa páči aj pripevnená šnúrka, ktorú môžete obmotať okolo balíčka a zakončiť pri drevenom gombíku s včielkou. A ďalšie plus, ktoré ocenilo aj toto moje malé dieťa je, že obal veľmi pekne vonia. Ako som sa ale dočítala na stránke predajcu, tak vôňa časom vyprchá.



Po použití ho stačí umyť v studenej vode a nechať uschnúť. Určite nepoužívajte horúcu vode ani ho nedávajte do mikrovlnky.
Včelí vosk a jojóbový olej majú antibakteriálne účinky, čo pomáha jedlo uchovať čerstvé. Životnosť takéhoto obalu je približne jeden rok.

Značku Bee´s Wrap dováža na Slovensko a výhradne predáva eshop Ekonetka.sk, ktorý vznikol ako rodinný projekt pre každú ekologickú a bezodpadovú domácnosť. Všetky produkty, ktoré predávajú, testujú a používajú samy doma.
Obal Bee´s Wrap nájdete TU.

VRECKO STASHER

Vrecko Stasher je vyrobené zo 100% silikónu, bez BPA a iných škodlivých látok. Je v súlade s európskymi potravinovými štandardmi. Môžete si do neho zabaliť ovocie, zeleninu, keksíky, oriešky. Proste čokoľvek, čo máte radi na desiate, či len tak na zmlsnutie. My sme si do neho zatiaľ dávali vždy len ovocie. Ľahko sa zatvára a je vzduchotesné.



Vo vrecku viete potraviny aj variť, dať zmraziť alebo zohriať v mikrovlnke. Má naozaj veľmi pestré využitie.
Aj takýmto minimálnym zázrakom šetríte naše životné prostredie. Nie je totiž vyrobené z plastu a používate ho stále dookola.

Vrecko Stasher nájdete taktiež na eshope Ekonetka.sk

SILIKÓNOVÁ KAPSIČKA SQUEASY GEAR

Táto kapsička je určená na rôzne kaše, jogurty, smoothie alebo iné jedlá podobnej konzistencie. Deti si z nej pohodlne cuckajú a na 99% pri tom vyviaznu bez zašpinenia :).
My sme z neho skúšali domáce smoothie a jogurt. Jogurt mal veľký úspech. Dievčatá ho zhltli ani nevedeli ako. Keď im ho dávam do misky, tak pýtajú do neho lentilky alebo iné zlepšováky a aj tak ho nedojedia celý. V tomto prípade nebol s jogurtom absolútne žiadny problém.


Jediné, na čo treba dávať pozor, sú väčšie kúsky ovocia, ktoré sa pri pití zachytávajú v náustku a upchajú ho. Nám napríklad robili občas "šarapatu" jahody v jogurte. Na druhej strane, keby bol náustok vyrobený bez zachytávacej membrány, tak by sa cez neho tekutina pri obrátení liala von. Takto sa z neho nič nedostane, pokiaľ obsah nevcucávate do seba.

Kapsička je vyrobená vysokokvalitného potravinárskeho silikónu. Samozrejme neobsahuje BPA, PVC, ftaláty.  Existujú tri veľkosti - 104 ml, 180 ml, 480 ml. U nás na fotkách môžete vidieť tú strednú veľkosť.
Čo sa týka čistenie, tak sa dá krásne rozložiť a stačí ho umyť vodou, prípadne je vhodné aj do umývačky riadu.

Kapsičku Squeasy gear nájdete na viacerých eshopoch, napríklad v Little Rabbit TU.

PURA FĽAŠA

A v neposlednom rade je dôležité vybaviť dieťa tekutinami. V kvalitnej, nie plastovej fľaške. Ako ste si už u nás všimli, holdujeme značke PURA. Obe dievčatá majú termofľašky, ktoré sme v zime využívali na čaj a v lete na čistú vodu. Písala som o nich minulý rok článok, klik SEM.



Flašky sa dobre čistia. Sú z kvalitnej, antibakteriálnej nerezovej ocele. Zvyšné časti sú zo silikónu medicínskej kvality.
Pre školákov sa určite zíde fľaška už trochu väčšia. Táto má objem 550 ml. Je univerzálna, antibakteriálna, ľahká, nerozbitná a dostupná v rôznych farbách.

PURA fľaše nájdete napríklad v Chooze shope TU.


Desiatu na výlete sme si maximálne užili. Jediným problém bol sesterský boj o squeasy gear kapsičku s jogurtom :). 

Som rada, že som nakoniec túto spoluprácu prijala a aj ja sama sa dozvedela o viacerých možnostiach ako môžeme šetriť naše životné prostredie.

Ak článok zaujme aspoň pár z vás a rozhodnete sa prestať používať na balenie jednorazové sáčky a iné plastové obaly alebo fľašky, budem spokojná.

Pokojný štart do nového školského roka želám,
Nina









You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe