Čítame // Rastlinopis - Jiří Dvořák

Friday, June 08, 2018

Rastlinopis je krásna knižka pre všetkých, ktorí milujú prírodu a rastlinky. Ktorí sa chcú dozvedieť o nej viac trochu iným, netradičným spôsobom. Pre dospelých, aj pre deti. Ďalšia taká rodinná kniha pre všetkých.


RASTLINOPIS - JIŘÍ DVOŘÁK
ilustrácie Alžbeta Skálová
vydavateľstvo Artforum / 2018

Knižku "Rastlinopis alebo Podivuhodné pravdy a výmysly zo zeleného sveta" vydalo vydavateľstvo Artforum. Je to preklad z českého originálu od autora Jiřího Dvořáka. O ilustrácie sa postarala Alžbeta Skálová, ktorá má s detskými knihami už viaceré skúsenosti.

Rastlinopis je vlastne encyklopédia napísaná tak, aby zaujala aj deti. Nájdete v nej samozrejme fakty. Tie sa ale ukrývajú v príbehoch, veršoch a hádankách. Rastlinky sú v knihe zoradené abecedne a text samozrejme na seba nenadväzuje. Môžete tak pri čítaní preskakovať od jedného príbehu k druhému. V knižke listovať a raz si čítať o rastlinách, ktoré poznáte a inokedy zas o tých, ktoré počujete prvýkrát.




Z tých známych rastliniek tam sú napríklad: agát, ananás, cibuľa, eukalyptus, fikus, gaštany, hrach, kaktus, lopúch, mak vlčí, ruža, smrek, tulipán, zemiaky.
A o týchto som predtým veru nepočula: cykas woodov, glejovka, hadí koreň, kocúrnik, metlička obyčajná, puškovorec, tilandsia.


Pomedzi príbehy autor vsunul aj rôzne otázky (hádanky) na osvieženie.
Môžu sa rastliny zaobísť aj bez listov?
Ukazujú rastliny koľko je hodín?
Koľko listov je na strome?
Sú huby rastliny?
Ako to, že žihľava pŕhli?
Aká rastlina bola prvá na svete?

Vedeli by ste odpovedať na všetky? Ja rozhodne nie a to je moja mama učiteľka biológie. Akosi sa to na mňa nenalepilo. :).
Takže radšej si všetko prečítam v tejto knižke,
Nina

Knižku kúpite v Artfore TU.







You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe