Čítame // Rok ve školce - Przemyslaw Liput

Sunday, June 03, 2018

Knižku Rok v lese vám určite predstavovať nemusím. Písala som o nej začiatkom tohto roka. V máji vyšla jej mladšia sestrička Rok v škôlke. Zatiaľ teda len v češtine, takže by som mala písať Rok ve školce :). Keďže sa jedná o prevažne čisto ilustrovanú knižku, tak český jazyk pomaly ani nevnímate. 


Doma máme nastávajúcu škôlkárku a vedela som, že knižka takéto typu a témy ju určite poteší. Nevidím dôvod, prečo čakať na jej slovenský preklad. Som zástanca toho, aby sa dieťa odmala zoznamovala aj s českým jazykom a Ninka nemá problém pozerať krátke rozprávky typu Prasátko Peppa aj v češtine. A keď sa naučí sama čítať, tak bude pre ňu prirodzené čítať aj po česky, keď doma objaví aj také knihy.


ROK VE ŠKOLCE - PRZEMYSLAW LIPUT
ilustrácie Przemyslaw Liput
vydavateľstvo Host / 2018
jazyk český

Knižku Rok ve školce vydalo české nakladateľstvo Host. Je rovnako veľkého formátu ako kniha Rok v lese a strany má tvrdé, leporelové, takže prežije aj listovanie malými ručičkami :).
Obsahuje 14 takmer celostranovo ilustrovaných dvojstrán. Prvá dvojstranna ako jediná obsahuje text. Na ostatných sú v podstate len názvy mesiacov a pár nápisov na nástenkách. A to, že sú mesiace v češtine? Určite mi to neprekáža, aspoň sa nám ich názvy do hlavy vryjú rýchlejšie, keďže Češi ich majú tak odlišné.


Na prvej dvojstranne sú predstavení všetci žiaci škôlky, pani učiteľka Kvetka, aj pán opravár / školník pán Janda (také "dievča" pre všetko :)). Každé dieťatko má pri sebe bublinu s pár slovami o sebe. Do škôlky chodí aj jedna mulatka, zhodou okolností sa volá Nina a jeden chlapček na vozíku. Ninke napríklad ich odlišnosť od ostatných neprišla ani trochu zvláštna. Ale je skvelé, že autor pri tvorbe knihy myslel aj na to. Je podľa mňa dôležité, aby sa deti od mala naučili, že na svete existuje veľa typov ľudí a je to úplne normálne.


Všetky deti, ktoré sa nám na začiatku predstavili potom nájdete na každej dvojstranne. Na rozdiel od knižky Rok v lese, sa prostredie, kde sa deti nachádzajú, mení. Väčšinou sa každá miestnosť dva alebo tri krát zopakuje. Rok je v knihe školským rokom, takže sa nezačína od januára ale od září - septembra. A končí sa letnými prázdninami.


Knižka je bohato ilustrovaná, pestrofarebná, plná detailov (na mňa ich je niekde dokonca až príliš - hlavne rozhádzané veci po zemi mi trochu vadili ale to je asi realita :)). Ku každej dvojstranne si dokážete vymyslieť množstvo príbehov. Ninka sa už teší, čo všetko bude v škôlke tvoriť, veľmi sa jej totiž páčia tie časti, kde deti pri stole niečo kreatívne vyrábajú :). Tento typ knižiek rozvíja deťom predstavivosť, kreativitu, postreh.


Deti v škôlke zažijú halloweenskú párty, predstavenie o zúbkoch pre svojich starých rodičov, maškarný ples (Ninka chce byť vďaka knižke jablko :)), čítajú si, spievajú si, tvoria veci z gaštanov, chystajú vianočnú výzdobu. Na dvoch dvojstranách sa deti hrajú vonku. Jediné, čo nám tam s Ninkou chýbalo bola dvojstránka, kde by deti spinkali a obedovali. Boli by tam tak pekne zachytené všetky činnosti, ktoré sa v škôlke robia.


Ako tomu bola aj v knižke Rok v lese, tak aj v tejto sa nachádza dvojstrana s bludiskom. Je to pohľad zhora na zasnežené mesto. Niektoré cesty sú neprejazdné, niekde je zápcha. Deti majú pomôcť nájsť cestu pánovi Jandovi do škôlky.


Knižka je hravá, pre predškôlkára ako stvorená. Ak majú vaše deti radi ilustrované knižky, pri ktorých môžete hľadať a rozprávať sa donekonečna, tak po tejto určite siahnite.

A v októbri sa môžete tešiť na ďalšiu. Mala by vyjsť tretia knižka v tejto sérii. Rok na farmě :).

Nina

PS: Knižku nájdete na stránke vydavateľstvo Host alebo aj na slovenskom Martinuse.










You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe