Naše tipy, čo čítame a odporúčame..

Friday, October 21, 2016

..dni sa skracujú a cez deň je slnka čoraz menej. Aj to sú podľa mňa dôvody, prečo s Ninkou viac sedíme nad detskými knižkami ako predtým. Včera, keď tak výdatne pršalo sme snáď hodinu v kuse /to bude asi rekord :)/ strávili listovaním a opisovaním obrázkov v rôznych knižkách. 
Preto som sa rozhodla pre vás urobiť prierez detskými knižkami, ktoré odporúčam ja a malá Ninka. Niektoré máme doma, na niektoré sa ešte len chystáme. Dnes to bude čisto výber od slovenských autorov a ilustrátorov. Pod každou našou krátkou recenziou nájdete aj odkaz, kde si napríklad knižku môžete kúpiť. Mne sú tieto tri kníhkupectva najmilšie a ceny sú aj tak väčšinou podobné. :)

Čítanie Ninku zatiaľ moc nebaví. Po minúte ma väčšinou stopne svojim "stačííí" /u nás obľúbené slovo, ktoré vie dokonale vysloviť/ a chce sa len rozprávať o obrázkoch. A tak si dookola opisujeme, čo vidíme a následne sa jej pýtam, aby som vedela, čo si zapamätala. Najlepšia vec na novú slovnú zásobu, aj keď si zatiaľ z veľa slov robí svoje vlastné skomoleniny. ;)


Začala som preto pomaly odkladať detské knižky bez textov pre malé deti a rozhodla som sa naplniť jej knižnicu už teraz knihami, ktoré obsahujú pekné obrázky a zároveň aj dvoj-troj stranové príbehy lebo verím, že v zime sa už dostaneme aj ku tomu spoločnému zaspávaciemu čítaniu :).

Toto sú momentálne naše najobľúbenejšie, ktoré doma máme.


1/ Danka a Janka - Mária Ďuríčková /ilustrovala Božena Plocháňová/
- klasika, ktorú každý pozná a nemala by doma chýbať. Knižku zdedila po mne. Doma som objavila až dva kusy. Jednu trochu "šalátovejšiu" a druhú akoby ani nedotknutú - tá už teraz patrí Ninke. 
- sú to veselé a poučné príbehy sestričiek dvojčiat. Sú rovnaké ako všetky deti, hašteria sa a pomáhajú si. Najkrajšie príbehy však zažívajú v rozprávke.
- nám zatiaľ slúži hlavne na opisovanie farieb a oblečenia, ktoré majú dievčatá oblečené :). 
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


2/ Adam a čarovná šmykľavka - Mária Lazarová /ilustroval Ľuboslav Paľo/
- knižka bola ocenená titulom Najkrajšia a najlepšia detská kniha jesene 2015. Aj preto som bola na ňu veľmi zvedavá a rozhodla som sa ju Ninke kúpiť.
- je veľmi pekne ilustrovaná, farebná a plná obrázkov so zvieratkami
- obsahuje viacero kratších príbehov, čo nám vyhovuje. Je o chlapcovi Adamovi /podľa Ninky čítaj Aďi/, ktorý má obrovskú fantáziu. A spolu s novým kamarátom vtáčikom Štebotáčikom spozná mnoho krásnych príbehov o zvieratkách a za pomoci kúzla čarovnej šmykľavky sa prenášajú na výlety plné dobrodružstiev.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


3/ Maťko a Kubko - Marianna Grznárová
- ďalšia knižka s podtitulom "must have" z nášho detstva, ktorú Ninka zdedila po mne
- z týchto štyroch knižiek, ktoré vám aktuálne predstavujem je pre Nini najobľúbenejšia. Aj keď obrázky nie sú až tak farebné ako napríklad v knihe o Adamovi, tak ju zaujali viac. Chce o každom porozprávať, čo sa na ňom deje a opísať každý detial. Z nej sa aspoň naučí aj pár ľudových slov ako fujara, valasi, salaš, krpce a podobne. Nevynechávame naozaj nič :).
- taktiež je delená na kratšie samostatné príbehy, ktoré na seba až tak nenadväzujú, čo je vynikajúce.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


4/ Kde je Nina? - Svetlana Kapalková, Palo Čejka
- táto knižka sa trochu vymyká z nášho výberu. Neobsahuje totiž ani dlhšie príbehy na čítanie a priznávam, že ani na pohľad pekné ilustrácie. Tak prečo je tu?
- kúpila som ju skôr z vtipu, keďže je v názve meno Nina ešte pred vyše rokom a dlho bola založená v poličke bez povšimnutia. Až nedávno ju Ninka sama objavila a dala mi ju, nech ju čítam. Odvtedy je toto jediná knižka, ktorú vyslovene chce, aby sme ju prečítali celú a keď sa skončí tak povie "ešte" a čítame ju aj tri, štyrikrát za sebou
- je určená pre deti Ninkinho veku, ktoré sa učia dvoj- trojslovné vety. Autorka je logopedička a ako píše na zadnej obálke, tak slovnú zásobu a vety vytvorili tak, aby im deti rozumeli a ľahko si ich zapamätali.
- a naozaj, Ninka už pomaly polovicu ovláda naspamäť a dopredu vykrikuje alebo ma dopĺňa, čo bude nasledovať. 
- obrázky z nej teda neopisujeme ale zabavíme sa a nasmeje sa pri nej najviac lebo Ninka si text začala aj sama vymýšľať a opravovať :)
- kúpite len v Artfore TU


A na aké ďalšie knižky máme zálusk? :) Je ich veľa ale pre dnes vám predstavím tieto. Možno niektorú z nich ešte nepoznáte.

1/ Ema a ružová veľryba - Mária Lazarová /ilustrovala Andrea Tachezy/
- staršia knižka zo série detských kníh od Márie Lazárovej, ktorá napísala aj vyššie spomínaného Adama a čarovnú šmykľavku
- tu sú ilustrácie úplne iné, jemné a také dievčenskejšie. Tiež obsahuje viacero krátkych príbehov, čiže je vhodná na večerné posteľové čítania.
- je o dievčatku menom Ema, ktorá žije na brehu mora s mamou, ockom a kocúrikom sníva si sen o priateľstve. Raz sa k brehu zatúla veľrybie mláďa Lily a s Emou sa skamaráti.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU 


2/ Nototo a strašidelná škola Elvíry Múdrej - Gabriela Futová /ilustrovala Marcela Kupčíková/
- táto knižka neobsahuje až tak krátke príbehy a je pomerne hrubá /136 strán/. Ale aj tak som ju sem zaradila.
- je proste roztomilá. Či už sú roztomilé ilustrácie, mená škriatkov /Mňaporazí, Hophop, Keďťaschmatnem/ alebo aj celá témetika.
- škriatkovia tu na vlastnej koži zisťujú, že správať sa škaredo sa neoplatí, lebo takéto správanie má svoje dôsledky. Skrýva sa tu mnoho ponaučení ale v žiadnom prípade nejde o nejaké nudné moralistické kázanie
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


3/ Mimi a Líza - Kataría Kerekesová, Katarína Moláková, Alexandra Salmela
 - tak túto knižku pozná asi každý z vás, kto máte doma deti, aj keď sa jedná o pomerne novú vec
- kniha získala viaceré ocenenia a vznikla podľa rovnomenného animovaného večerníčka, ktorý vysielala RTVS 
- ilustrácie sú veľmi pekné, snové a s veľa detailami, ktoré si človek na prvé pozretie ani nevšimne
- knižka je dosť fantazijná, s veselými príbehmi a rozdelená do siedmich kapitol. Nesie v sebe hlbší odkaz, preto je na zváženie či je vhodné čítať ju menším deťom /mám na mysli 2-3 ročným/. Aspoň tie čo sú veľmi citlivé, môžu reagovať neočakávan, keď sa dozvedia, že jedno dievčatko nevidí alebo, že Mimi nemá mamu a Líza otca. Ja by som pre Ninku túto knižku volila zatiaľ len ako obrázkovú. Na ostatné má predsa len čas.
- Mimi žije vo svete so zatvorenými očami. No jej svet vôbec nie je nudný a čiernobiely. Spolu s neposednou Lízou, ktorá má oči dokorán zažívajú dobrodružstvá, kde zrak zrazu nie je taký dôležitý.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


4/ Príbehy kocúra Mineta, Rozprávky pre Elise - Imro Weiner-Kráľ
- knižka je pre mňa taká vzácnosť. Jej vznik má za sebou príbeh, ktorý je ešte hodnotnejší ako samotný príbeh vo vnútri. Podľa mňa by nemala chýbať v žiadnej detskej knižnici ale som mierne ovplyvnená, keďže Imro Weiner-Kráľ, maliar a grafik, je rodák z môjho rodiska! Cítim akúsi povinnosť túto knižku vlastniť. :)
- príbehy a ilustrácie z tejto knižky boli pôvodne určené iba jeho dcérke Elise, ktorej ich posielal ako listy, keď bol na niekoľko rokov od nej odlúčený a žil vo Francúzsku. Práve Elise, teraz už ako dospelá, ktorá pomáha vydať otcovu monografiu, ukázala vydavateľovi aj tieto obrázky s príbehmi. Zaujali ho natoľko, že sa rozhodli ich vydať samostatne v dvoch knižkách.
- na týchto ilustráciach konečne na prvý pohľad vidno, že boli maľované ručne a nie počítačom. Farebné, tieňované, plné detailov. Viem si predstaviť, že ku každému obrázku si aj samé s Ninkou vymyslíme vlastný príbeh.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile je aktuálne nedostupná, v Artfore TU



5/ Môj psík Nezbedník - Katarína Gasko
- knižka je formátovo a väzbou robená ako leporelo a je určená pre menšie deti - akurát na Ninkin vek 2 roky. Obsahuje krátke texty a má len 12 strán, takže ju dokážete na posedenie prelistovať celú.
- som si istá, že Ninka si knihu zamiluje vďaka hlavnému hrdinovi psíkovi
- dievčatko a hravo sú najlepší kamaríti na svete a robia všetko spolu -  chodia do školy, hrajú sa, píšu domáce úlohy, varia, umývajú zúbky. Knižka tak môže slúžiť aj ako "sprievodca" pre malé deti, čo sa všetko cez deň deje.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU


6/ Jak velbloud potkal ťavu (Česko-slovenský obrázkový slovník zákeřných slov pro děti) - Mária Nerádová
- túto knižku už doma máme ale ešte nám ju Ježiško nepriniesol, takže ako keby ani nebola ;). Pssst!
- v kníhkupectve ma zaujala svojou grafikou. Až potom som si uvedomila, že sa vlastne jedná o detský obrázkový česko-slovenský slovník. Takže žiadne písané texty a príbehy v nej nečakajte.
- pre nás je čeština samozrejmosťou ale pre menších to už tak nie je. Preto určite časom Ninku budeme ku tomu viesť a táto knižka nám na to vynikajúco poslúži. Má až 96 strán s tými najbežnejšími pojmami ale neverili by ste ale nie ku každému by ste vedeli povedať aj českú formu.
- knižka je rozdelená na 10 tém a je ilustrovaná naozaj veľmi hravou formou. Som si istá, že Ninku zaujme a budeme mať, čo opisovať až do zbláznenia :). 
- už sa veru teším na ňu na Vianoce. Spolu si tak precvičíme a obohatíme slovnú zásobu až v dvoch jazykoch naozaj vtipnou formou
- ako bonus je ku knižke pribalené aj pexeso.
- kúpite v Martinuse TU, v Gorile TU, v Artfore TU

Zdroje obrázkov: www.martinus.sk, www.gorila.sk, www.iPark.sk, www.kultura.pravda.sk, www.mimimalaknihomilka.blogspot.sk, www.gregi.net, www. albatrosmedia.sk, 

Toľko môj výber detských knižiek. Dúfam, že každý ste si tam niečo zaujímavé našli. Nabudúce môžete čakať recenzie na detské knižky od zahraničných autorov. Už ich mám pripravných pre vás v zásobe až až :).

Krásny deň,
Nina &Ninka

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe