Tipy na detské knihy pre rôzne vekové kategórie

Wednesday, October 17, 2018

Už dlhšie som mala v hlave nápad, že vám napíšem článok s mojimi tipmi na knihy, ktoré odporúčam pre jednotlivé vekové kategórie.
Je totiž zvykom, že mi takmer každý deň príde správa, aby som vám odporučila knihy pre konkrétnu osôbku. Mne to nevadí, kľudne píšte aj naďalej. Rada pomôžem, len niekedy nemám kapacitu odpísať v daný deň alebo ten nasledujúci.
Preto som sa rozhodla napísať takýto komplexný článok. Dúfam, že vám padne vhod a trochu pomôže zorientovať sa vo výbere. Každopádne netvrdím, že iné vynikajúce knihy neexistujú. Tu som ale vypichla aspoň pár z nich :).

Článok som rozdelila na 4 vekové kategórie. Vždy prosím ale myslite na to, každé dieťa je iné a tak musíte výber trochu prispôsobiť jeho potrebám. Niektoré zvládnu tíško sedieť a počúvať rozprávku už v roku a pol a niektoré v dva a pol roku. Žiadny vek nie je problémom. Najdôležitejšie je venovať sa deťom a sedieť pri knihách s nimi. Ukazovať obrázky, popisovať, vymýšľať príbehy, vyzývať k rozprávaniu a potom časom príde aj to klasické čítanie a počúvanie.

Článok som poňala ako tipy. Pri jednotlivých knižkách sa nerozpisujem, nájdete tam pri nich prelink na Martinus a tam si môžete o knižke prečítať viac. O viacerých knihách, som robila ale aj recenziu, tak si neváhajte knihu zadať u mňa na stránke do vyhľadávania, možno vám ju nájde :). Prípadne napíšte o radu rovno mne. 

Vekovú kategóriu 0 - 1 som tentokrát vynechala ale určite odporúčam zoznamovať sa s knihami od narodenia. Môžete zvoliť napríklad také mini knižočky do ruky. Svojtka má viaceré, ktoré sa predávajú aj po kusoch. Napríklad takúto a takúto. Naša Naďka mala takéto knižky na hranie do kočíka asi od 7 mesiacoch. Bola to najobľúbenejšia vec na zabavenie pri presunoch. Po chvíli síce slúžili ako hryzátko, žužlátko ale nevadilo mi to. Aj to je spôsob zoznamovania :). Knihy mala v rukách naozaj odmala a vďaka tomu si k nim vybudovala naozaj pozitívny vzťah.
Ak ste minimalisti a máte záľubu v peknotách, tak odporúčam leporelá od austrálskej značky Wee Gallery. Nájdete dostupné napríklad v eshope twocolours.sk. Knižky zvukové, interaktívne, na maľovanie. Jedna lepšia ako druhá. Celý výber nájdete TU.

VEKOVÁ KATEGÓRIA 1 - 2 ROKY


Deti v tomto veku najviac zaujmú knihy, ktoré sú nejakým spôsobom interaktívne. Majú posuvné, výsuvné, otočné prvky alebo okienka na otváranie. Tiež je dobré mať doma nejakú veľkorozmerovú obrázkovú knihu, kde sa môžete rozprávať o obrázkoch. Hľadať vybrané predmety, zvieratká alebo vymýšľať deťom rôzne mikropríbehy. Takýchto leporel je na trhu už viacero. Pre tento vek jednoznačne odporúčam sériu Potulky z vydavateľstva Zelený kocúr.
A určite môžete skúsiť aj krátke príbehové a básničkové knižky.

Na fotke sú knihy, ktoré máme doma my a odporúčame pre túto vekovú kategóriu. Sú to knižky interaktívne, veľkorozmerové obrázkové ale aj textové, na prvé čítanie.
Malí hudobníci - toto zvukové leporelo výjde na konci mesiaca vo vydavateľstve Yoyo books
Tento vek má presne naša Naďa, tak to máme pekne odskúšané :). 
Okrem tých vyššie spomenutých, odporúčam napríklad aj:


Kde bývajú zvieratká v lese
Kde bývajú zvieratká v našej záhrade
Veľké pokroky - Nechcem spinkať
Veľké pokroky - Mamička má bábätko
Milá Zoo
Objavujeme svet! Ročné obdobia
Všetko do seba zapadá Čísla
leporelá od Petra Horáčka

Prípadne iné interaktívne, okienkové knižky. Tie majú v tomto veku najväčší úspech.

VEKOVÁ KATEGÓRIA 2 - 3 ROKY


Výber pre dvoj- až trojročné deti je naozaj pestrý a široký. Knižky na fotke sú naše a sú alebo boli určité obdobie preveľmi obľúbené. V podstate čakajú Naďku, že sa ich teraz chopí ona. Pár už listuje aj teraz, aj keď ešte do danej vekovej kategórie nespadá :). Približne v tomto veku sa deti naučia počúvať vás a neprevracať vám na knižke strany.

Pošťák Myšák doručuje
Veľká knížka FARMA pro malé vypravěče
Zábavné hľadanie: V ZOO
Rok v lese
Sofia a tekvička
Krtko a snehuliak
Blcha Teo
Objemi mě, prosím
Počítajme s Miffy
Už sa nebojím tmy
Stratený šál
Nech žije škôlka!
Kamarátka Terka

Okrem nich môžete obzrieť aj tieto knižky :).


Lila a žabka
Moje malé príbehy Montessori Upratovanie
Calvin nevie lietať
Kamarát Kubko
Zažmúr očká
alebo ostatné knižky od Katky Macurovej ako napríklad
Ako naučiť Eda lietať
Prečo nekvitneš?
Lily a Momo

VEKOVÁ KATEGÓRIA 3 - 4 ROKY


V tomto veku u nás začali prevládať príbehové knižky. Ninka si to užíva, oprie sa o mňa, počúva. Ale jednoznačne musí vidieť do knižky a prezerať si ilustrácie. Skúšali sme čítať bez vizuálneho kontaktu s knihou a neprešlo mi to, aj keď knižku poznala a ilustrácie musí už mať naskenové v hlave :).
Niektoré z nasledovných kníh majú viac textu, niektoré menej. Tie čo majú menej textu, sa vám môžu zdať vhodné aj pre menšie deti. Ale pointu príbehu pochopia lepšie v tomto veku, preto som ich zaradila sem.

Skôr než som prišla na svet
Medvěd nechce jít spát
Zubr si hledá hnízdo
Kozliatka
Špinuška
Leotolda
O Kazovi, ktorý si hľadal domček
Terka sa nerozpráva s cudzími ľuďmi

Okrem tých našich, stoja za zmienku nasledovné:


Toto nie je džungľa
Vlásky
ABeCeDárik
Raťapíška
Veľká nuda: Tim a Pim

VEKOVÁ KATEGÓRIA 4 - 5 ROKY


Do tejto kategórie sa Ninka preklenula akurát včera ale už máme niekoľko titulov aj doma. Knižky už obsahujú väčší pomer textu ako ilustrácii. Majú stredne dlhé príbehy, text obsahuje rozvité slovné spojenia a nové výrazy. Taktiež sem patria knihy, kde dieťa musí zapojiť fantáziu, aby príbeh pochopilo a vedieť rozlíšiť skutočný svet od fantazijného.

Adam a čarovná šmykľavka
Drobci
Malá bosorka
Mimi & Líza
Gréta - aktuálne chystá o.z. Egreš dotlač :)
Kto nám z neba sype sneh?

Takýchto kníh doma ešte veľa nemáme. Za zmienku určite stoja aj nasledovné:


Ema a ružová veľryba
Tri mačiatka tety Mily
Víla Jazmínka a škriatok Vendelín
Deduško, rozprávaj
Doktor Jajbolíto
Pán Gulôčka

Možno ste si všimli, že som do výberov nezaradila encyklopédie ale to je už kategória sama o sebe. Tie si zoberiem na mušku inokedy :). A taktiež som pri vyšších kategóriach už nespomínala ani okienkové knižky. O Svojtkovinách som písala zvlášť dva články, kde boli knižky tiež pekne podelené podľa veku, tak odporúčam mrknúť TU a TU, ak hľadáte práve nejakú okienkovú alebo iným spôsobom interaktívnu knižku.

A ešte raz moje odporúčanie, neviažte sa úplne len jednou vekovou kategóriou. Ak máte napríklad dieťatko vo veku 3 roky, tak pozrite kategóriu 2 - 3 a aj 3 - 4. Každé dieťatko je iné a vy ho poznáte najlepšie, čo by ho z mojich tipov mohlo zaujať najviac.

Tento článok sa rodil dlho :). A tak dúfam, že aspoň pár z vás ho ocení a padne mu aj takto pred Vianocami vhod.

Ak by ste mali nejaké podotázky, tak kľudne píšte,
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe