Čítame // Poznaj škôlka

Wednesday, July 25, 2018

To, že Ninka od septembra nastupuje do škôlky už nie je tajomstvo. Preto sa nám doma nakopilo aj viac kníh so škôlkárskou tématikou. Vo vydavateľstve Svojtka vyšli posledný mesiac viaceré a túto som u nich nemohla nechať :). Veď hlavná hrdinka sa volá Nina.

vydavateľstvo Svojtka & Co. / 2018


Nie je to typická svojtkovina s otváracími okienkami alebo iným posuvným mechanizmom. Je to skôr taká malá škôlkárska encyklopédia. Dovolím si tvrdiť, že jediná tohto druhu na našom knižnom trhu. Ale predsa len je trochu aj interaktívna. Na niektorých stranách sú naspodu zobrazené predmety, ktoré má dieťa na danej strane hľadať, prípadne iné menšie úlohy.

V knižke nevystupuje len Nina. Všetky deti sa opakujú a dokonca sú v prvej kapitole aj pomenované, takže si môžete za sprievodcu po knižke vybrať aj inú postavičku :). Je rozdelená na 5 kapitol. Každá kapitola má vlastné podfarbenie, čí sa stáva kniha ešte prehľadnejšia.


1. Škôlka je za dverami
V prvej kapitole sú opísané, aké miestnosti sú v škôlke, kto v škôlke pracuje, čo musí Ninka ráno doma spraviť, kým ide do škôlky, aj to ako sa dá do škôlky dopraviť. Je tu myslené naozaj na všetko. Dokonca je tu vykreslené dievčatko Músá, ktorú vozí do škôlky mamina na bicykli v sedačke. Presne tak bude chodiť do svojej škôlky naša Ninka s tatom. Neverila som, keď som to tam zbadala :). A posledná dvojstranna v tejto kapitole je o prvom dni v škôlke.







2. Deň v škôlke
Táto kapitola opisuje, čo postupne dieťa cez deň zažíva. Prvá dvojstranna je o príchode do triedy. Potom je vykreslené, čo robia deti ráno. Na ďalšej dvoj tránke sú zobrazené hračky, aké v škôlke môžu mať. Potom sa deti hrajú vonku. Nasleduje obed, čas na oddych. Kapitola končí popoludním, kde si pre deti prichádzajú rodičia.
Aj v tejto kapitole sú rôzne mini úlohy. Deti majú povedať a ukázať, kto si prišiel po deti do škôlky, majú na záhone v záhradke hľadať rôzne druhy zeleniny, či niektoré knihy v knižnici.






3. Čo sa učíme v škôlke?
Táto kapitola je tiež skvelá. Viete pri nej porozprávať dieťatku, čo všetko sa v škôlke bude učiť. Aj keď zďaleka tam nie je všetko :). Dvojstranny sú tu venované školským pomôckam, farbám, tvarom, písmenkám, číslam. Taktiež je tu strana o pohybových činnostiach. A hneď prvá dvojstranna zobrazuje rôzne školské pomôcky. Väčšinu už deti poznajú.
Páči sa mi, že je tu zobrazený aj taký minipríbeh o tom, ako sa Nina učí kresliť a vyfarbovať a chce to vzdať lebo jej to nejde. To sa na nás úplne hodí :).






4. Sme tu spolu
Táto kapitola má deti pripraviť na to, že v škôlke nie sú samé a musia sa naučiť s deťmi, kamarátmi vychádzať. Sú tu vykreslené pekné, ale aj negatívne situácie, ktoré môžu v škôlke nastať. Tiež sú tu pravidlá spolužitia v triede, v záhrade, pri jedle. Napísané, nakreslené, čo sa patrí a čo nie. Na jednej z dvojstrán sú tri mini úlohy, kde si má dieťa vybrať odpoveď medzi A a B, podľa toho, čo si myslí, ako treba danú situáciu, ktorá je tam nakreslená, vyriešiť. Tiež pekné na diskusiu.







5. Malé a veľké udalosti
Posledná kapitola obsahuje tri mini príbehy. Ako to v škôlke prebieha, keď má Ninka narodeniny. Ďalej, keď je pán učiteľ chorý a keď deti idú na výlet na farmu. Na záver je krásna dvojstranna o školskej slávnosti, ktorá knižku uzatvára.





Samozrejme, že nie všetko je v reáli rovnaké ako tu. Každá škôlka má iné priestory, iné zvyklosti. To už je len na nás, rodičoch, ako to deťom vysvetlíme, popíšeme a pripravíme ich na ňu. Knižka je ale veľký pomocník :).

Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Svojtka TU.

Nina


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe