Prečítané leto // 01 O ďalekej krajine

Wednesday, July 04, 2018

Aj tento rok som sa rozhodla zapojiť do projektu Prečítané leto. Ak ste o ňom ešte nepočuli, tak mrknite na ich webstránku. My sa zúčastňujeme už druhý rok. Aj keď len tak "lajtovo". Moje dievčatá sú na prázdninový útlm totiž ešte malé a behajú po vonku, vymýšľajú a čítajú jedna radosť, tak ako cez rok, tak aj cez letné prázdniny. Danej témy sa pri tom tento rok až tak nepridržiavam. Ale vám s radosťou spravím každý týždeň náš knižný výber.

1. TÉMA - O ĎALEKEJ KRAJINE


Na každú tému vám bude sedieť neskutočne veľa kníh, stačí použiť fantáziu :). 
Ja som z našej knižnice vybrala na cestovateľskú, prázdninovú tému o ďalekej krajine nasledovné knižky:

VEĽKÁ KNÍŽKA PRAHA PRO MALÉ VYPRAVĚČE
ilustrácie Libor Drobný
vydavateľstvo Presco Group / 2017
jazyk český


Táto kniha je určená pre deti od 2 rokov. Patrí medzi tie veľkorozmerové, hľadacie knižky s celostranovými ilustráciami. Je síce v českom jazyku ale textová je len prvá dvojstránku, kde sú predstavení niektorí obyvatelia mesta Prahy. Nasledujú 4 dvojstranny známych pražských miest, kde sú zobrazené mnohé postavičky a ich príbehy.

Viac sa o knižke dočítate v mojej recenzii TU.
Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

DOMOV - CARSON ELLIS
ilustrácie Carson Ellis
vydavateľstvo 65. pole / 2016
jazyk český



Autorkou knižky Domov (v originále Home) je americká maliarka Carsom Ellis. Textu je tam minimum, takže slovenský preklad vám chýbať naozaj nebude.
Knižka má celostranové ilustrácie a priam vyžaduje komunikáciu rodiča a dieťaťa. Spoznávate v nej rôzne domovy. Niektoré klasické, niektoré menej typické a niektoré až fantazijné. Domov nemusí byť len dom, či byt. Ale aj autobus, loď, či topánka. Môže sa nachádzať pod vodou, či na kopci. Môže byť vysoký, aj nízky.

Viac sa už o knižke dočítate v mojej recenzii TU.
Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

GERDA (PRÍBEH VEĽRYBY) - ADRIÁN MACHO
PETER KAVECKÝ
ilustrácie Adrián Macho
vydavateľstvo Albatros Media / 2018


Kniha Gerda, Príbeh veľryby, ktorú vydalo vydavateľstvo Albatros, vyšla pred necelým mesiacom a som si istá, že už ste o nej čítali nejednu recenziu.
Knižka má nádherné ilustrácie. O tom niet pochýb a som si istá, že viacerí si ju kupujete práve z toho dôvodu :). Sú naozaj veľkým lákadlom. Ale textom trochu pokrivkáva.
V knihe je vyrozprávaný príbeh veľrybky Gerdy, ktorá žila veľmi šťastne so svojou rodinou až do momentu, keď sa ráno zobudila v oceáne úplne sama. Následne Gerda pláva oceánom, stretáva jeho rôznych obyvateľov a nestráca nádej, že raz, niekedy, ešte jedného zo svojich blízkych stretne.

Viac si o knižke môžete prečítať v mojej recenzii TU.
Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH O OBROVSKEJ HRUŠKE - JAKOB MARTIN STRID
ilustrácie Jakob Martin Strid
vydavateľstvo Presco Group / 2017


Je to príbeh o dobrodružstve dvoch kamarátov. Sloníka Sebastiána a kocúra Miška. Raz pri chytaní rýb vylovia chlapci fľašu s odkazom a semienkom, ktoré podľa správy majú zasadiť. Na druhý deň zistia, že im za noc vyrástla v záhrade obrovská hruška. A dobrodružstvo za hľadaním tajomného ostrova sa tým práve začalo. 
Kniha je hrubá. Má okolo 100 strán, čo je relatívne dosť, na fakt, že podľa obálky je určená pre deti od 4 rokov. Keď ju ale otvoríte zistíte, že dĺžky textu sa nemusíte báť. Obrázky dánskeho ilustrátora (mimochodom veľmi významného komiksového autora) sú naozaj veľmi vďačné :).

Viac si o knižke môžete prečítať v mojej recenzii TU.
Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

CHROCHTÍK A KVIKALKA NA CĚSTE ZA BLÝSKAVÝM PRASÁTKEM
ESTER STARÁ
ilustrácie Martina Matlovičová
vydavateľstvo 65. pole / 2012
jazyk český


Kniha získala až dve ocenenia 1.miesto Zlatá stuha. Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem je nadčasová a zrozumiteľná rozprávka s posolstvom, v ktorou nechýba humor, napätie ani láska. Výpravné, poetické ilustrácie, plné zvieratiek sú obzvláštnené komiksovými bublinami a podporené dynamickou grafickou úpravou. Viac o knižke napíšem čoskoro :).

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

ADAM A ČAROVNÁ ŠMYKĽAVKA - MÁRIA LAZAROVÁ
ilustrácie Ľuboslav Paľo
vydavateľstvo Slovart / 2015


"Adamko je chlapček s obrovskou fantáziou. A tú veru potrebuje, pretože väčšinu času trávi na dvore úplne sám. Jeho mama totiž nemá veľa času, stará sa o malé dvojičky. V jeden deň sa Adamkovi prihovorí neviditeľný vtáčik Štebotáčik. Z vtáčika a chlapca sa okamžite stanú nerozluční priatelia. Štebotáčik pozná nielen mnoho krásnych príbehov o zvieratkách, ale aj kúzlo čarovnej šmykľavky, ktorá oboch prenáša pomocou zaklínadla, kamkoľvek si len pomyslia. A že sú tie výlety plné dobrodružstiev, na to vezmite jed!"

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

LEOTOLDA - OLGA DE DIOS
ilustrácie Olga de Dios
občianske združenie Egreš/ 2018


Autorkou a ilustrátorkou v jednom je v Španielsku veľmi obľúbená Olga de Dios. Pri tvorbe knižky Leotolda použila len tri farby a to ju robí naozaj výnimočnou a kreatívnou. Je to príbeh o priateľstve, o troch kamarátoch Tutovi, Kataríne a Gašparovi, ktorí celý príbeh hľadajú svoju ďalšiu kamarátku - Leotoldu. Prežijú fantastický deň, plný prekvapení. Spoznávajú nových kamarátov, ktorí sú im vždy ochotní pomôcť pri hľadaní Leotoldy. Za deň toho stihnú naozaj veľa. Nájdu dinosaurov, objavia Pláž sirén, prehľadajú veľrybe brucho, vyštverajú sa na vysoký maják a nakoniec sa vydajú až na Mesiac. Vždy za niečej pomoci a ochoty hľadajú svoju kamarátku Leotoldu.
Knižka má vynikajúci pomer ilustrácii a textu. Pre deti vo veku 3 rokov ako stvorené, keď im povysvetľujete pár detailov. Pár dvojstrán sa dá dokonca otvoriť. Čítanie je tak o to tvorivejšie a zábavnejšie.

Viac si o knižke môžete prečítať v mojej recenzii TU.
Knihu nájdete na stránke Egreš TU.

PIPPI DLHÁ PANČUCHA V TICHOMORÍ - ASTRID LINDGREN
ilustrácie Ingrid Vang Nymanová
vydavateľstvo Slovart / 2016



Tretia, záverečná časť príbehov bláznivej Pippi Dlhej pančuchy. Pippi objaví špunka, zorganizuje vedomostnú súťaž, no najmä dostane list. List, ktorým ju jej otec, černošský kráľ, pozýva na ostrov Kurekuredutov. Pippi zažije na ostrove množstvo dobrodružstiev, no nakoniec zistí, že najšťastnejšia je vo svojej Vile Vilôčke.

Knihu nájdete na stránke Martinusu TU.

Kľudne mi napíšte vaše tipy na tému O ďalekej krajine. Rada sa inšpirujem :),
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe