Čítame // Janko Hraško - Mária Ďuríčková

Wednesday, May 23, 2018

Dnes by som vám rada predstavila tretiu knižku z edície bilderbuchov pre malé deti, ktoré vydalo vydavateľstvo Buvik. Prvá knižka vyšla v roku 2013 - Kozliatka, druhá v roku 2015 - Ako šlo vajce na vandrovku. A len pred pár dňami bola vydaná tretia - Janko Hraško.

Povedala by som, že tieto knižky sú výnimočné vďaka dvom veciam. Po prvé, každá obsahuje hneď dve rozprávky. Každý príbeh sa číta z inej strany knihy. A po druhé, všetky ilustroval Vladimír Král, čo knižky robí umeleckými dielami.


JANKO HRAŠKO - MÁRIA ĎURÍČKOVÁ
ilustrácie Vladimír Král
vydavateľstvo Buvik / 2018

Knižka obsahuje dve známe rozprávky. Janko Hraško od Márie Ďuríčkovej a ľudovú rozprávku O Janíčkovi. Typické z nášho detstva. Neprifarbené, prirodzené, so šťastným koncom v záveri. Obaja Jankovia v nich ukážu svoju odvahu, šikovnosť ale veru aj neposlušnosť.

Kniha je bohate ilustrovaná. Vekovo vhodná pre deti od troch rokov. Ninka má ohľadne ilustrácii veľa otázok. Vladimír Král sa tu naozaj vyhral a napríklad v rozprávke O Janíčkovi zobrazil horu v tvare líšky. Taktiež z komína domu je vyfúknutý dym v tvare líšky. A množstvo ďalších detialov, ktoré prídu Ninke netradičné :).
Určite sa dá knižka taktiež len pozerať a príbeh prerozprávať len podľa ilustrácii, pokiaľ máte doma čitateľa, ktorý nevydrží ešte počúvať celý text.

Posúďte samy, či hovorím pravdu, ak tvrdím že knižka je také malé maliarske umelecké dielo.

Knižku nájdete na stránke vydavateľstva Buvik TU.



Spomínate si na Janka Hraška? Je malý ako hrášok a mama si ho doslova vymodlí. Deti pri čítaní musia zapojiť svoju fantáziu. Veď Janko je taký maličký, že keď nesie obed otcovi na roľu, tak cez vodu sa preplaví na lyžičke. Keď sa potkne, tak sa vo vyliatej polievke skoro utopí. Nebyť vidličky, ktorú použije ako žrď a následne halušky ako stupienky, aby sa dostal z brázdy von. A to predsa nie je normálne :). Všetko je to ale krásne zobrazené a deťom to dokážete podľa ilustrácii vysvetliť. Píšem to sem preto, lebo Ninka na všetko reagoval a vypytovala sa.

Zaujímavé je, že vety sú písané klasicky, tak ako ich písala Mária Ďuríčková. Dnešný slovosled by už vyzeral inač. Mne to napríklad bije do uší ale Ninke to zvláštne neprišlo. Aspoň to na sebe nedala poznať :).









O JANÍČKOVI

Túto rozprávku som si z detstva nepamätala. Janíčko žije v domčeku s babkou a dedkom. Ostane doma sám a neposlúchne ich a pustí do domu líštičku. Tá ho unesie do lesa ku svojim trom malým líštičkám, aby sa mali s kým hrať. Ale babka a dedko sa ho vyberú hľadať a zachránia ho. To ako ho zachránia, sa už dočítate v samotnej knižke. Ja som sa nad tým musela usmievať popod fúz, že takéto veci čítam (dedko líšku bum po hlave a babka ju šuch do vreca) ale Ninke sa rozprávka nesmierne páčila a hneď sme ju museli čítať znovu. To je u nej vždy dobré znamenie :).












Malá čitateľka. Pozdravujeme :).

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe