Čítame // Zverinec na siedmom poschodí - Peter Gajdošík

Tuesday, May 15, 2018

V dnešnej recenzii si prídu na svoje tí, ktorí majú doma o čosi staršie deti ako sú tie moje. Do tejto knižky som sa totiž  u nás doma zatiaľ začítala iba ja. Ak ste milovníci zvierat a radi sa pri čítaní smejete, tak v mojej recenzii určite pokračujte :).


ZVERINEC NA SIEDMOM POSCHODÍ - PETER GAJDOŠÍK
ilustrácie Ľuboslav Paľo
vydavateľstvo Slovart / 2017

Knižku, ktorú vydalo vydavateľstvo Slovart ilustroval Ľuboslav Paľo, známy ilustrátor, ktorí má na svedomí viacero detských kníh. Nedávno o jeho knižkách písala článok aj ďalšia skvelú blogerka detský kníh Mimi malá knihomilka. Dozviete sa tam o ňom viac. Ilustrácie sú špecifické, pre mňa ale veľmi príjemné a vtipné.


Knižka Zverinec na siedmom poschodí, s podtitulom "alebo x dôvodov prečo nechovať zvieratká v byte" je plná veselých, trochu streštených príbehov. Kniha má 12 kapitol. Sú relatívne krátke a ak by ste si ju čítali s čitateľom ako knižku na dobrú noc (také 5 ročné by to už zvládlo), tak hravo prečítate jednu kapitolu za večer. Občas možno aj dve. Menšie deti by si niektoré pasáže mohli vysvetliť zle a taktiež je tam veľa dvojstrán aj bez obrázkov, takže neodporúčam čítať s menšími deťmi ako 5 ročnými. 

Knižka je o rodine, ktorá býva v paneláku na siedmom poschodí. Rodinka s jedným dievčatkom menom Dominika. Tesne pred svojimi tretími narodeninami sa dievčatko zoznámilo s mravčekom, ktorý jej liezol po stole. A tam to celé začalo - zverinec na siedmom poschodí! Rodinka totiž striedala domáce zvieratká ako na bežiacom páse.


Najprv teda chovali MRAVČIU armádu, ktorú ale časom pekne odprevadili piškótovou namrvenou cestičkou až von pred panelák. Následne si kúpili PSÍKA Ňufka, ktorý ale rušil ich nočný spánok. Stará mama potom doniesla Dominke MAČIATKO. Mačiatko Sabínka vyrástlo, milovalo nočné potulky a onedlho z jednej mačičky bolo 9 mačičiek :). KRAVU do bytu doniesol zas starý otec, vraj Dominika potrebuje čerstvé mliečko. Viete si predstaviť, že to nebol najšťastnejší nápad a krava Malina poputovala nakoniec k starému otcovi naspäť.

Ďalším skvelým zvieratkom vyzerali byť neškodné SLIMÁKY, ktoré mali ale na Dominiku zlý spomaľovací efekt. Po spomalených slimákoch prišla na rad OPICA, nech Dominiku prebudí trochu k životu :). V obchode so zvieratami ju nechceli tatinovi predať. Iba darovať, ak sľúbi, že im ju nikdy nevráti. To samozrejme neveštilo nič dobréKORYTNAČKU Vilmu im darovala mamina priateľka. Ale keďže sa rada schovávala a museli kvoli jej skrýšam rozbiť doma "pol bytu", tak ani toto zvieratko u nich dlho nevydržalo. CHAMELEÓN mal svoje čaro. Ukrýval sa, maskoval a nakoniec skončil u susedov, ktorých vystrašil a nadobro z paneláku sám ušiel. 
  

Ďalšie zvieratko vyhrali rodičia na plese v tombole - PRASIATKO. To sa najprv zdalo ako ideálne. Bolo poslušné, čistotné a Dominika ho chodila venčiť von pred dom. Postupne tak narástlo, že sa už nezmestilo do výťahu a prestalo chodiť na prechádzky. Keď prepadlo cez podlahu v kúpeľni ku susede na šieste poschodie tak pretiekla posledná kvapka trpezlivosti a prasiatko išlo na farmu k starým rodičom. Dominka bola smutná a prestala rozprávať a tak sa tatino rozhodol pre hovoriaceho PAPAGÁJA. Jeho prvotné mlčanie, prešlo k rôznym žartovným výkrikom. RYBY sa zdali byť po všetkom možno naozaj neškodné. Keby tatino nekúpil mäsožravé pyrane, ktoré potrebovali 200 litrové akvárium. Tie boli posledným zvieracím obyvateľom v byte na siedmom poschodí. Rodinku čakalo ale už iné radostné prekvapenie :).



Príbehy sú veselé, vtipné, bláznivé. Ak chcete odhovoriť deti od chovania nejakého domáceho zvieratká, tak rýchlo utekajte do najbližšieho kníhkupectva :). 
ALE NIE, určite si prídu na svoje všetci milovníci zvieratiek a humoru. Po prečítaní si deti určite uvedomia, že mať domáce zvieratko prináša so sebou aj rôzne starosti a zodpovednosť.

Knižku nájdete na stránke vydavateľstva SLOVART alebo v MARTINUSE.

Pekný večer,
Nina

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe