Čítame // Priestorové rozprávky - Rudolf Lukeš

Friday, May 04, 2018

Minulý mesiac vydalo vydavateľstvo ďalšie priestorové leporelá od českého ilustrátora Rudolfa Lukeša. Prečo píšem, že ďalšie? Už v roku 2016 vyšli od neho krásne priestorové leporelá Pes a jeho kamaráti a Tiger a jeho kamaráti
Tentokrát to sú knižky štyri a líšia sa od predchádzajúcich tým, že je v nich aj krátka rozprávka.
O neposlušnom ľadovom medvedíkovi
O márnivom koníkovi
O stratenom jelenčekovi
Magnus, mocný kúzelník a jeho zvieratká

Knižky majú naozaj zaujímavý netradičný posuvný mechanizmus. Ten má jedinú chybu. A tú, že je ľahko poškoditeľný :). Aspoň u nás to tak platilo, keďže na knižky má dosah aj Naďka a tá je tak trochu ničiteľka. Resp. ju všetko zaujíma a všetko musí vyskúšať. Leporelá máme 2 týždne a ani jedno už bohužiaľ nie je v pôvodnom stave. Ale možno to svedčí aj o tom, že sa im knihy páčia :). Ja som pre dievčatá vybrala tieto dve.


O STRATENOM JELENČEKOVI - PAVLA HANÁČKOVÁ
ilustrácie Rudolf Lukeš
vydavateľstvo Albatros Media / 2018

Pre obe knižky platí, že príbeh je veľmi jednoduchý ale zato krásne doplnený pohyblivými obrázkami. 
Nech sa páči, malé nakuknutie, o čom tento príbeh je. V zime jelenček stratil svojich rodičov. Našťastie sa ho ujal hájnik, u ktorého prečkal zimu. Na jar sa rozhodol jelenček svojich rodičov hľadať. V lese sa pýtal rad radom všetkých zvieratiek, či ich niekto nevidel. Deti, tak spoznajú kukučku, ďatľa, lasicu, jazveca. Vykukne na nich zajačik, krtko, či veverička. Po čistinke pred nimi prejde ježko. Všetko za pomoci toho posuvného mechanizmu. Nakoniec ho pošlú za múdrou sovou, ktorá mu poradí, nech uteká na lúku. Knižka samozrejme končí šťastne a jelenček rodičov naozaj nájde. Knižka krátka, milá a pre deti naozaj vďačná lebo je priestorová.

Knižku nájdete na stránke Albatros Media TU alebo na stránke Martinusu TU.









O MÁRNIVOM KONÍKOVI - PAVLA HANÁČKOVÁ
ilustrácie Rudolf Lukeš
vydavateľstvo Albatros Media / 2018

Dostihového koníka menom Toby omrzí jeho pretekársky život. Pomyslí si, že určite by mu bolo ľahšie žiť, keby bol koník morský a bol by voľný. Jedného dňa sa mu podarí ujsť z ohrady a skočiť do mora. Stane sa z neho vysnívaný morský koník. Až vo vode ale zistí, koľko nástrah na neho číha tam. Najprv stretne kamarátske rybičky, delfína. Tí mu dávajú rady, ako sa má pod vodou chrániť. Následne však narazí na veľkého žraloka, ktorému síce utečie ale ihneď sa pred ním zjaví veľká chobotnica a krab, ktorý majú tiež na neho zálusk. 
"Už nechcem byť morským koníkom, pod vodou číha toľko nástrah! Radšej budem tým, čo mi ide zo všetkého najlepšie - pretekárskym koňom!"
Ak by som si mala vybrať tak táto knižka sa mi páči o kúsok viac. Posuvné obrázky sú ešte viac prepracovanejšie a nezvyčajnejšie. Veď posúďte samy :).

Knižku nájdete na stránke Albatros Media TU alebo na stránke Martinusu TU.








Ninke sa knižky páčia ale už cítim, že je na ne pristará. A zase Naďka je ešte primalá :). Naozaj odporúčam pre deti približne vo veku 2 až 2 a pol roka. Závisí od toho, akí sú veľkí lapaji :).

Pekný dník želám,
Nina



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe