Čítame // Neuveriteľný príbeh O obrovskej hruške - Jakob Martin Strid

Tuesday, May 29, 2018

Presne za dva dni, 31.5.2018 sa dostane do kín nová animovaná rozprávka Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške. Film natočený podľa knihy od dánskeho autora Jakoba Martina Strida.

Možno sa niektorí z vás do kina vyberiete. Ak sa vám príbeh zapáči, tak siahnite aj po knižnom spracovaní. Minulý rok knihu vydalo vydavateľstvo Presco Group pod značkou Ella&Max v slovenčine, aj v češtine.


NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH O OBROVSKEJ HRUŠKE - JAKOB MARTIN STRID
ilustrácie Jakob Martin Strid
vydavateľstvo Presco Group / 2017

Je to príbeh o dobrodružstve dvoch kamarátov. Sloníka Sebastiána a kocúra Miška. V príbehu vystupujú aj ľudia, aj zvieratká. Všetko sú to obyvatelia mestečka Slniečkovo a sú si rovní. (Až teraz som si vlastne uvedomila, že jedinými zvieracími postavami v knižke, sú jej hlavní hrdinovia. Ninke to napríklad zvláštne tiež neprišlo.) 
Raz pri chytaní rýb vylovia chlapci fľašu s odkazom a semienkom, ktoré podľa správy majú zasadiť. Na druhý deň zistia, že im za noc vyrástla v záhrade obrovská hruška. A dobrodružstvo za hľadaním tajomného ostrova sa tým práve začalo. Prezradím len, že príbeh sa skončí happy endom :).



Kniha je hrubá. Má okolo 100 strán, čo je relatívne dosť, na fakt, že podľa obálky je určená pre deti od 4 rokov. Keď ju ale otvoríte zistíte, že dĺžky textu sa nemusíte báť. Kniha je rozdelená na kapitoly, ktoré na seba ale nadväzujú. Na jedno večerné čítanie ju asi prečítať nezvládnete ale za dva, tri večere ju máte prelúskanú.



Knižka je bohatá na ilustrácie, ktoré sú precízne, detailné a viete o nich viesť siahodlhé rozpravy. Naozaj vo veľkom prevládajú nad textom. Aj preto sme nemali problém čítať knihu aj spolu s Ninkou, ktorá má tri a pol roka. Postupne som ale zistila, že obsahovo sa k nej ešte nehodí

Vekovo by som knihu určila približne pre deti od 5 rokov. V knižke sa napríklad strieľa z dela, hlavní hrdinovia sa stretnú s pirátmi a vyhrážajú sa zabitím. Alebo počas plavby stretnú temné bytosti a duchov. V podstate nič strašné ale moje trojročné dieťa napríklad na takéto veci ešte nie je pripravené. Resp. mu ich nechcem podsúvať pod nos. Už vyzretejší škôlkár s tým určite nebude mať problém. Alebo možno je viac chlapčenská a v Ninkinom veku si chlapci už podobnými témami prešli? :) Toto posúdiť neviem, keďže mám doma dievčatá ale v podstate všetky postavy sú mužského pohlavia, tak možno na tom niečo bude. To ale neznamená, že pre dievčatá knižka určená nie je. Ninka s týmto nemala absolútne žiadny problém :).



Tak utekajte pozrieť do kina a ak sa vám film zapáči, tak kúpte domov aj knižku. Deti sa určite tomu potešia. Obrázky dánskeho ilustrátora (mimochodom veľmi významného komiksového autora) sú naozaj veľmi vďačné :).

Nina

PS: knižku nájdete na stránke Martinusu TU



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Like us on Facebook 2

Subscribe